Comoțiile cerebrale, asociate cu pierderea controlului inhibitor? [studiu]

Un studiu recent a arătat că participanții care au suferit anterior o comoție cerebrală s-au comportat bine la 11 din 12 teste cognitive, dar au arătat o afectare puternică la testul legat de controlul inhibitor (capacitatea de a suprima un gând, acțiune sau sentiment).

Pentru acest studiu¹, oamenii de știință de la University of Western Ontario au analizat rezultatele a 12 teste cognitive dintr-un sondaj online la care au participat aproape 20.000 de persoane din populația generală. Printre întrebări, participanților li s-au cerut informații cu privire la istoricul lor de comoții, dacă li s-a întâmplat să rămână inconștienți în urma unei lovituri și, dacă da, de câte ori.

Comoțiile, corelate cu tulburări de inhibare

Studiul a descoperit că participanții care au suferit anterior o comoție s-au comportat bine la 11 din 12 teste cognitive, dar au arătat o afectare puternică la testul legat de controlul inhibitor, adică abilitatea de a suprima un gând, un sentiment sau o acțiune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Neurologii au folosit ulterior acele rezultate pentru a prezice cu succes performanța cognitivă a 74 de jucători de fotbal universitari canadieni. Cercetătorii nu au solicitat jucătorilor istoricul comoțiilor cerebrale înainte de a finaliza sondajul. La fel ca în cazul populației generale, jucătorii de fotbal s-au comportat bine la 11 din 12 sarcini cognitive, dar o tulburare specifică de inhibare a fost identificată și la ei.

Dacă o persoană observă o afectare a controlului inhibitor, înseamnă că este posibil să continue să facă o acțiune deși ar fi trebuit să se oprească, spun cercetătorii implicați în studiu. De exemplu, pe teren, acest lucru ar putea să însemne că un jucător va continua să înainteze mult timp după ce a auzit fluierul să se oprească.

Comoțiile cerebrale nu au dus la deficiențe cognitive pe termen lung

Autorii studiului au fost inițial interesați să afle dacă acele comoții cu care s-a confruntat populația generală au dus la deficiențe cognitive sau cerebrale pe termen lung. Până în prezent, studiul s-a dovedit în mare măsură pozitiv în acest domeniu. Deși s-a observat o performanță mai mică la sarcina legată de inhibiție, s-au observat performanțe tipice la sarcini legate de memorie și de raționament deductiv. Această informație este una pozitivă pentru persoanele care au trecut printr-o comoție, sugerând că nu a avut efecte devastatoare asupra funcțiilor cognitive pe termen lung.

Aceste rezultate sosesc într-un moment propice, spun oamenii de știință, deoarece atât familiile, cât și organizațiile sportive încep să evalueze riscurile sporturilor de contact pentru tineri. De exemplu, unele organizații de fotbal au interzis loviturile cap în cap, iar unele ligi de hochei au interzis înrolarea sportivilor sub o anumită vârstă. Cercetătorii consideră că atitudini sportive de acest gen dovedesc că știința are o anumită influență și în această privință.

Una dintre legile canadiane reprezintă un excelent exemplu de știință tradusă într-o formă de acțiune, spun cercetătorii, rezultatele studiului lor demonstrând importanța recunoașterii faptului că sportul la un nivel foarte înalt are beneficii, dar poate veni și cu unele costuri pentru sănătate. În 2018, În Canada a fost dată această lege care le cere tuturor antrenorilor unei echipe să revizuiască codul de conduită legat de comoțiile cerebrale în fiecare an înainte de începerea sezonului. Acest cod stabilește așteptări și reguli de comportament pentru a reduce la minimum comoțiile în timpul unui joc.

În timp ce acest studiu arată că există riscuri asociate cu unele sporturi care presupun contact, aceasta nu înseamnă că oamenii sunt încurajați să nu mai participe la ele, mai spun cercetătorii. Ca în orice situație, există riscuri și beneficii. Sporturile care presupun contact între participanți ajută la menținerea în formă, dar pot fi considerate, în același timp, și activități sociale, cu bune și cu rele. Evidențierea riscurilor ajută antrenorii și sportivii să fie mai atenți la organizarea jocului și să ia măsuri pentru a se pune cât mai puțin în pericol.

Acești jucători de fotbal care au fost implicați în studiul de față au fost comparați cu grupuri de sportivi din alte ramuri care nu implică impactul asupra capului. Aceste grupuri nu au fost afectate în același mod, au concluzionat oamenii de știință.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Study links concussions to loss of inhibition
https://medicalxpress.com/news/2020-04-links-concussions-loss-inhibition.html
1. Studiul „Concussion-related deficits in the general population predict impairments in varsity footballers”, apărut în Journal of Neurology (2020). DOI: 10.1007/s00415-020-09749-9, autori: Clara Alexandra Stafford et al. 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0