Cistita interstitiala: cauze, simptome si tratament

Cistita interstitiala, cunoscuta si sub denumirea de sindromul vezicii dureroase, este o afectiune cronica care se manifesta prin simptome precum presiune asupra vezicii, durere la nivelul veicii urinare si uneori chiar si durere in zona pelviana.

Vezica urinara este un organ alcatuit din muschi, al carui rol este de a depozita urina. Vezica isi mareste volumul pana cand este plina, apoi transmite creierului mesajul ca e necesar sa urinezi, comunicand aceasta informatie prin intermediul nervilor din zona pelviana. In cazul cistitei interstitiale, semnalele transmise catre creier nu mai sunt relevante, nevoia de urinare aparand din ce in ce mai des.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, cistita interstitiala afecteaza femeile. Cu toate ca nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, o serie de medicamente si terapii pot ameliora simptomele.

Cauze cistita interstitiala

Cauza exacta care determina aparitia acestei afectiuni nu este cunoscuta, insa o serie de factori pot contribui la aparitia sa. De pilda, o mare parte dintre persoanele care sufera de cistita interstitiala au, de asemenea, si un defect la nivelul peretelui care protejeaza vezica – epiteliul vezicii. O mica leziune la nivelul acestui perete poate permite substantelor toxice din urina sa irite vezica si astfel poate aparea cistita interstitiala.

Printre factorii care pot avea un aport la instalarea cistitei interstitiale se afla si mostenirea genetica, infectia in organism, o reactie alergica ori o reactie autoimuna.

Simptome cistita interstitiala

Simptomele cistitei interstitiale difera de la persoana la persoana. Este posibil ca simptomele sa se schimbe de la o perioada la alta sau sa fie declansate de un anumit factor precum menstruatia, statul jos pentru o parioada indelungata, activitatea sexuala sau stresul.

 

 

Simptomele prin care se poate manifesta cistita interstitiala sunt:

  • Durere in zona pelviana
  • Durere intre vagin si anus
  • Nevoia urgenta si persistenta de urinare
  • Urinari frecvente
  • Durere sau disconfort in timpul urinarii
  • Durere in timpul contactului sexual

Adesea cistita interstitiala este confundata cu infectiile de tract urinar.

Diagnosticare cistita interstitiala

Este indicat sa mergi la medic daca senzatia de urinare este persistenta si iti creeaza un disconfort.

Medicul va realiza anamneza, apoi va efectua un examen fizic. In timpul examenului din zona pelviana, medicul va examina organele genitale, vaginul, precum si zona rectala.

Un test de urina va fi efectuat pentru eliminarea posibilitatii de a fi vorba despre o infectie de tract urinar.

Citoscopia este o metoda de diagnosticare care foloseste o camera de dimensiuni reduse, care va fi introdusa prin uretra, astfel incat medicul sa poate vedea vezica urinara.

Biopsia si testul de sensibilitate la potasiu pot fi, de asemenea, folosite pentru diagnosticarea cistitei interstitiale.

Tratament cistita interstitiala

Tratamentul nu poate vindeca cistita interstitiala, insa poate ameliora sau chiar elimina simptomele acesteia. Din pacate, nu toate tratamentele functioneaza la toti pacientii, asa ca medicul le va testa prin rotatie, pana cand va descoperi combinatia potrivita pentru fiecare pacient in parte.

Printre medicamentele administrate in caz de cistita interstitiala se afla:

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene
  • Antidepresivele triciclice
  • Antihistaminicele

Fizioterapia poate fi, de asemenea, folosita pentru stimularea nervilor in scopul reducerii frecventei urinare.

In cazuri foarte rare, medicii pot apela la interventia chirurgicala pentru tratarea cistitei interstitiale. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0