Cistita interstițială: cauze, simptome și tratament

Cistita interstițială, cunoscută și sub denumirea de sindromul vezicii dureroase, este o afecțiune cronică care se manifestă prin simptome precum presiune asupra vezicii, durere la nivelul veicii urinare și uneori chiar și durere în zona pelviană.

Vezica urinară este un organ alcătuit din mușchi, al cărui rol este de a depozita urina. Vezica își mărește volumul până când este plină, apoi transmite creierului mesajul că e necesar să urinezi, comunicând această informație prin intermediul nervilor din zona pelviană. În cazul cistitei interstițiale, semnalele transmise către creier nu mai sunt relevante, nevoia de urinare apărând din ce în ce mai des. În general, cistita interstițială afectează femeile. Cu toate că nu există un tratament care să vindece această afecțiune, o serie de medicamente și terapii pot atenua simptomele.

Din ce cauze apare cistita interstițială

Cauza exactă care determină apariția acestei afecțiuni nu este cunoscută, însă o serie de factori pot contribui la apariția sa. De pildă, o mare parte dintre persoanele care suferă de cistită interstițială au, de asemenea, și un defect la nivelul peretelui care protejează vezica - epiteliul vezicii. O mică leziune la nivelul acestui perete poate permite substanțelor toxice din urină să irite vezica și astfel poate apărea cistita interstițială. Printre factorii care pot avea un aport la instalarea cistitei interstițiale se află și moștenirea genetică, infecția în organism, o reacție alergică ori o reacție autoimună.

Care sunt simptomele în cistita interstițială

Simptomele cistitei interstițiale diferă de la persoană la persoană. Este posibil că simptomele să se schimbe de la o perioadă la alta sau să fie declanșate de un anumit factor precum menstruația, statul jos pentru o parioadă îndelungată, activitatea sexuală sau stresul.

Simptomele prin care se poate manifesta cistită interstițială sunt:

 • Durere în zona pelviană
 • Durere între vagin și anus
 • Nevoia urgentă și persistentă de urinare
 • Urinări frecvente
 • Durere sau disconfort în timpul urinării
 • Durere în timpul contactului sexual
 • Adesea cistita interstițială este confundată cu infecțiile de tract urinar

Diagnosticare cistită interstițială

Este indicat să mergi la medic dacă senzația de urinare este persistentă și îți creează un disconfort. Medicul va realiza anamneza, apoi va efectua un examen fizic. În timpul examenului din zona pelviană, medicul va examina organele genitale, vaginul, precum și zona rectală. Un test de urină va fi efectuat pentru eliminarea posibilității de a fi vorba despre o infecție de tract urinar.
Citoscopia este o metodă de diagnosticare care folosește o cameră de dimensiuni reduse, care va fi introdusă prin uretră, astfel încât medicul să poată vedea vezica urinară. Biopsia și testul de sensibilitate la potasiu pot fi, de asemenea, folosite pentru diagnosticarea cistitei interstițiale.

Tratament cistită interstițială

Tratamentul nu poate vindeca cistita interstițială, însă poate ameliora sau chiar elimina simptomele acesteia. Din păcate, nu toate tratamentele funcționează la toți pacienții, așa că medicul le va testa prin rotație, până când va descoperi combinația potrivită pentru fiecare pacient în parte.

Printre medicamentele administrate în caz de cistită interstițială se află:

 • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene
 • Antidepresivele triciclice
 • Antihistaminicele
 • Fizioterapia poate fi, de asemenea, folosită pentru stimularea nervilor în scopul reducerii frecvenței urinare.

Remediile pentru cistita interstițială se utilizează numai în scopul de a reduce simptomele bolii, cum ar fi durerea, pentru că nu există o vindecare pentru această inflamație a vezicii urinare. Unul dintre remdii este plasarea pe abdomen a unui săculeț cu sare, încălzit, sau a unei sticle umplută cu apă caldă. Pentru unele persoane, dimpotrivă, este eficientă plasarea unui obiect rece (de exemplu, o sticlă cu apă rece), care ușurează senzația de arsură. Nici sursele de că-ldură, nici cele de răceală nu trebuie lăsate să acționeze mai mult de 15 minute.

De asemenea, persoana afectată ar trebui să evite iritanți precum cafeaua, alcoolul, băuturile acidulate, roșiile, ciocolata și lămâile și poate încerca remedii precum capsulele de aloe vera. Deși nevoia de a urina des este foarte mare, nu trebuie micșorat consumul de apă, pentru ca rinichii să funcționeze normal și pentru ca urina să nu devină foarte acidă. Persoana cu cistită interstițială trebuie, totuși, să bea cele 6-8 pahare cu apă pe zi, doar să nu bea foarte multă apă deodată, ci să soarbă puțin câte puțin de-a lungul zilei.

În cazuri foarte rare, medicii pot apela la intervenția chirurgicală pentru tratarea cistitei interstițiale. 
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0