Chistul pilonidal, cosmarul barbatilor

Apare cel mai frecvent la bărbați, mai ales tineri, și este una dintre cele mai neplăcute afecțiuni care pot apărea, “ca din senin” la un bărbat sănătos.   

Chisturile pilonidale sunt o afecțiune comună, cu peste 70.000 de cazuri raportate în Statele Unite ale Americii (SUA) în fiecare an. Dar mulți bărbați se simt prea jenați să-l menționeze – chiar și medicilor.

Chisturile pilonidale pot provoca durere și trebuie tratate. Chisturile pilonidale pot fi o problemă unică (acută) sau este posibil să ai chisturi cronice (care tot reapar). Dacă nu sunt tratate, chisturile pilonidale cronice pot duce, de asemenea, la abcese.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, chisturile pilonidale au fost adesea numite „boala șoferului de jeep”, deoarece sunt mai frecvente la persoanele care stau des pe scaun.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce sunt chisturile pilonidale

Chistul pilonidal reprezintă un mic “buzunar” anormal în piele, care conține de obicei fire de păr și resturi epiteliale. Ca poziționare, un chist pilonidal este aproape întotdeauna situat în apropierea coccisului, în partea de sus a șanțului interfesier. Poziționarea aceasta face ca tânărul să amâne vizita la medic, fapt ce nu aduce nimic bun, decât amânarea și prelungirea suferinței, întrucât chistul pilonidal nu se vindecă de la sine.  Un chist pilonidal poate fi extrem de dureros, mai ales atunci când stai pe scaun.

Chisturile pilonidale apar, de obicei, atunci când părul perforează pielea și este încorporat în derm. Este de cele mai multe ori “descoperit” când se infectează și formează un abces, adesea extrem de dureros. Chistul poate fi drenat printr-o incizie mică sau îndepărtat chirurgical.  

Factori de risc chist pilonidal

Oricine se poate alege cu un un chist pilonidal, dar anumite persoane prezintă un risc mai mare. Printre aceștia se numără: 

  • Bărbații (bărbații au riscuri de trei până la patru ori mai mari de a fi diagnosticați cu un chist pilonidal decât femeile)
  • Persoanele care au între 14 și 40 de ani (vârsta medie este între 20 și 35 de ani).
  • Lucrători care stau toată ziua (cum ar fi șoferii de camion și angajații de birou).
  • Persoane supraponderale (de la supraponderali la obezi).
  • Persoanele cu păr gros sau aspru pe corp 
  • Persoane care poartă haine strâmte (acest lucru poate agrava starea pielii).

Un chist pilonidal este contagios?

Un chist pilonidal este o afecțiune a pielii necontagioasă - nu o poți răspândi (la fel ca un coș). În prezent, mulți cercetători cred că chisturile pilonidale sunt cauzate de firele de păr încarnate.

Cauze și simptome

Episodul de acutizare dureros și neplăcut are tendința de a se repeta dacă se mențin condițiile favorizante, cum ar fi statul în șezut pentru perioade mai lungi de timp, că în cazul șoferilor profesioniști, sau la cei care lucrează într-un mediu hipertermic și transpiră mult. Anumiți factori favorizează dezvoltarea de chisturi pilonidale, cum ar fi greutatea în exces, sedentarismul, ocupația care necesită ședere prelungită, dar și părul de pe corp în exces ori o constituție a firului de păr mai rigidă sau grosieră. 

Dacă un chist pilonidal infectat cronic nu este tratat în mod corespunzător, există un risc ușor crescut de a dezvoltă un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase. 

Atunci când este infectat, un chist pilonidal devine dureros și se mărește, transformadu-se într-un abces. Pielea se înroșește iar din abces începe să curgă puroi, cu un miros puternic și neplăcut. 

Este esențial să nu încercați să tratați singur această leziune prin tentative de evacuare a conținutului ci să mergeți de urgență la medic.  

Cauza exactă a chisturilor pilonidale nu este clară. Dar cele mai multe chisturi pilonidale par a fi cauzate de smocuri de fire de păr mai dure, care penetrează pielea. Frecarea din zonă și presiunea locală, îmbrăcămintea strâmtă, mersul pe bicicletă, perioadele lungi de stat pe scaun sau factori similari presează părul din zonă  înapoi în piele. Ca răspuns la acesta pe care îl percepe ca pe un corp străin, organismul creează un chist în jurul lui. 

Această explicație pare plauzibilă și se explică și în cazurile mai rare de chisturi pilonidale care apar în alte părti ale corpului, decât în apropierea coccisului. De exemplu, frizerii de câini, cai și alte animale pot dezvolta chisturi pilonidale în pielea dintre degete. 

Diagnostic chist pilonidal

Pentru diagnosticare, este nevoie ca medicul să facă un examen fizic complet. În timpul examenului, el va verifica pliul feselor tale pentru semne de chist pilonidal. Dacă ai un chist pilonidal, acesta ar trebui să fie vizibil cu ochiul liber. 

Tratamentul chisturilor

Tratamentul depinde de tiparul bolii. Odată diagnosticată și orice inflamație sau infecție activă este îngrijită, este importantă menținerea zonei libere (depilatoare topice, bărbierit, epilare cu laser). 

Tratamentul inițial pentru un chist pilonidal infectat este, o procedură  de drenare efectuată sub anestezie locală,  prin care  medicul face o mică incizie pentru a evacua conținutul chistului. 

În cazul în care chistul reapare, ceea ce se intamplă de multe ori din păcate, poate fi nevoie de o procedură chirurgicală mai extinsă care înlătură chistul în întregime. Dacă există o inflamație semnificativă a pielii, pot fi prescrise antibiotice.

În cazul în care chistul reapare, ceea ce se întâmplă de multe ori, din păcate, poate fi nevoie de o procedură chirurgicală mai extinsă care înlătură chistul în întregime. 

După intervenția chirurgicală, medicul poate lasă rană deschisă să dreneze într-o compresă. În acest caz, rana chirurgicală este acoperită cu comprese și cu un pansament pentru a permite să se vindece din interior spre exterior. Acest proces are ca rezultat un timp mai lung de vindecare, dar, de obicei, un risc mai mic de infecție recurentă.

Când rana este închisă, aceasta trebuie păstrată curată, uscată și fără păr până când pielea este complet vindecată. Este necesar să bărbierești sau să folosești un produs de îndepărtare a părului la fiecare două sau trei  săptămâni până la vârsta de 30 de ani. După această vârstă, firele de păr se subțiază și se înmoaie, iar adâncimea despicăturii fesiere se reduce. Boala pilonidă poate fi o afecțiune cronică, recurentă, așa că este important să urmezi instrucțiunile de îngrijire postoperatorie ale medicului, precum: 

  • Să păstrezi zona curată.
  • Să verifici dacă există semne ale unei noi infecții, cum ar fi roșeață, puroi sau durere.
  • Este posibilă o vindecare completă, dar amintește-ți că un chist pilonidal poate recidiva chiar dacă a fost îndepărtat chirurgical.

În alte situații, chirurgul închide rană cu copci, care înseamnă un timp de vindecare mai scurt, dar risc mai mare de recurență. Unii chirurgi fac o incizie la marginea șanțului interfesier, în cazul în care vindecarea este deosebit de dificil pentru drenarea suplimentară. 

Cum previi chistul pilonidal

Pentru a ajuta la prevenirea chisturi pilonidale, încercați să: 

 • Păstrati zonă mereu curată, schimbați des lenjeria de corp, dacă transpirați, purtați îmbrăcăminte lejera, din materiale cât mai permeabile-bumbac, în. 
 • Pierdeți din greutate, dacă este necesar 
 • Evitați șederea prelungită și faceți multă mișcare 
 • Evitați căldura excesivă 
 • Evitați mersul pe bicicletă pe distanțe mari 

Dacă ați suferit de chisturi pilonidale, s-ar putea ca medicul să vă recomande să radeți regulat zona sau să apelați la metode de epilare definitivă a zonei, pentru a reduce riscul de recurentă. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
American Society of Colon & Rectal Surgeons -Pilonidal Disease
https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/pilonidal-disease#
Merck Manual Professional Version - Pilonidal Disease
https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/anorectal-disorders/pilonidal-disease?query=pilonidal%20disease
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2