Ce este un calendar menstrual si ce beneficii are?

Daca in acest articol recent ti-am oferit detalii despre ce inseamna ciclul menstrual, astazi ne-am propus sa ne indreptam atentia in directia unui subiect de interes pentru multe femei: calendarul menstrual. Desi pare o unealta la prima vedere neimportanta, un calendar menstrual are numeroase beneficii.

calendar menstrual

In cazul in care te intrebi cum poti sa iti monitorizezi cat mai bine ciclul menstrual si, implicit, menstruatiile, trebuie sa ai in vedere, inainte de toate, o mica "regula de aur": nu uita ca ciclul menstrual este diferit de la o femeie la alta, asa ca nu tot ceea ce se aplica in cazul tau se poate aplica si la alte femei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca iti doresti sa ramai insarcinata si sa iti monitorizezi, astfel, ciclul ovulatiei si zilele in care fertilitatea ta este la cote maxime, poti folosi mai multe metode, prin care si un calendar menstrual. Daca, insa, vrei sa previi o sarcina nedorita, pe langa vizita obligatorie la cabinetul medicului tau ginecolog (care iti va recomanda o metoda contraceptiva care sa se potriveasca nevoilor tale), poti sa utilizezi si un calendar menstrual, pentru a monitoriza luna de luna menstruatia, tinand cont de anumite caracteristici.

Ce este, de fapt, un calendar menstrual?

Acesta seamana cu un calendar normal, numai ca are cateva mici aspecte de care trebuie sa tii cont: un calendar menstrual te ajuta sa estimezi urmatoarea ta menstruatie si te ajuta sa tii o evidenta a ciclului menstrual lunar si o evidenta a ovulatiei, pentru a analiza cat de mari ori cat de mici sunt sansele tale de a ramane insarcinata. In zilele noastre, exista numeroase aplicatii si unelte care te ajuta sa tii evidenta ciclului menstrual, iar aceste aplicatii pot fi instalate cu usurinta pe telefonul mobil inteligent. Desigur, daca nu doresti o astfel de aplicatie, poti sa iti monitorizezi manual ciclul menstrual, pe un calendar de hartie suficient de mare, in care vei nota detalii extrem de importante legate de menstruatie.

Beneficii calendar menstrual

Aceasta metoda are si cateva beneficii, asa ca te poti informa din articolul acesta inainte de a decide daca iti doresti sa adopti sau nu metoda acestui calendar menstrual:

Calendarul menstrual te ajuta sa intelegi anumite "tipare" unice in cazul organismului tau - Cel mai simplu mod de a-ti monitoriza si urmari ciclul menstrual este sa iti notezi in calendar cand are loc menstruatia, astfel incat sa poti intelege care este durata medie a unui ciclu menstrual, in cazul tau. Media globala este de 28 de zile - atat are un ciclu menstrual considerat "normal", dar in cazul tau, este posibil ca aceasta medie sa nu fie de 28 de zile. Asadar, daca esti informata si notezi toate detaliile importante intr-un calendar menstrual, care iti monitorizeaza ciclul menstrual, te vei simti mult mai in control si vor exista mai putine riscuri sa fii luata prin surprindere de urmatoarea ta menstruatie.

Vei sti, cu ajutorul unui calendar menstrual, cand sunt zilele in care esti fertila - In perioada de cateva zile in care esti fertila sau in zilele care preced ovulatia ori in cele care urmeaza dupa ovulatie, este posibila obtinerea unei sarcini. Asadar, daca notezi in calendarul tau menstrual, luna de luna, pe o perioada mai mare de timp, toate aceste detalii importante, vei sti, in baza zilelor in care iti vine menstruatia, si cand are loc ovulatia.

Specialistii spun ca, in medie, aceasta "fereastra" de timp in care o femeie este fertila poate dura aproximativ 6 zile (5 zile care preced ovulatia si 24 de ore dupa ce a avut loc ovulatia). Retine ca exista calendare menstruale pe care le poti avea inclusiv pe telefonul mobil, pentru a nota in timp real aspectele importante ale ciclului tau menstrual, iar acestea iti pot calcula, cu aproximatie, care este perioada fertila in cazul tau.

Vei deveni mai constienta si mai vigilenta in ceea ce priveste starea ta de sanatate - Ciclul menstrual este un indicator indirect al starii tale generale de sanatate, iar menstruatia este modul in care corpul tau iti spune ca, la nivelul sistemului reproducator, lucrurile functioneaza in mod normal. Atunci cand, insa, o femeie are menstruatie foarte neregulata ori menstruatie abundenta (fluxul menstrual este foarte mare) ori atunci cand ea observa ca menstruatia este absenta, acest gen de factori pot indica faptul ca exista o problema de sanatate care nu a fost depistata inca.

Insa daca ai un calendar menstrual "la zi", prin care monitorizezi si in care iti notezi diverse detalii importante despre ciclul tau menstrual, vei putea in acest mod sa iti amintesti acele lucruri pe care ai putea fi tentata sa le uiti atunci cand discuti cu medicul tau ginecolog. Acesta este un argument important, care te va convinge de cat de necesar este un calendar menstrual.

Calendarul menstrual poate dezvalui multe lucruri despre libidou - Daca monitorizezi ciclul menstrual prin intermediul unui calendar dedicat, vei putea afla informatii importante despre organismul tau. De exemplu, dorinta sexuala este influentata de anumiti hormoni, a caror productie scade ori creste in anumite zile ale ciclului menstrual.

In preajma ovulatiei, este posibil sa observi ca iti creste dorinta sexuala, tocmai pentru ca este vorba de acea "fereastra" de timp in care esti foarte fertila. Asadar, calendarul menstrual este o modalitate prin care poti sti cand vei avea libidou normal si cand vei avea o dorinta sexuala scazuta.

Cum sa iti monitorizezi sau urmaresti ciclul menstrual manual, in propriul calendar?

Tot ceea ce iti trebuie in acest scop este un calendar, pentru a-ti nota informatiile despre menstruatie manual - fie un calendar de hartie (mare, de birou sau de perete), fie un calendar pe care il ai deja in telefonul mobil sau pe calculatorul de acasa.

Etapele de care sa tii cont:

1. Noteaza prima zi a ultimei tale menstruatii, ca fiind ziua 1.

2. Numara zilele care s-au scurs pana cand ti-a inceput urmatoarea menstruatie.

3. Dupa cateva luni in care ai marcat in calendar aceste zile, dupa ce ti-ai notat chiar detalii despre cum te-ai simtit in zilele in care ai avut menstruatie (balonata, indispusa, etc.), vei putea mai apoi sa iti dai seama de durata reala a unui ciclu menstrual in cazul tau si vei putea sa iti calculezi, in consecinta, chiar tu cand va avea loc urmatoarea ta menstruatie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O alta modalitate simpla este sa monitorizezi ori sa iti notezi acele semne si simptome pe care le observi cand esti la menstruatie. Crampele, sensibilitatea sanilor, secretiile vaginale care isi schimba culoarea sunt doar cateva exemple de simptome frecvente. Data viitoare, cand observi ca incepi sa ai astfel de simptome, ar trebui sa stii ca menstruatia este pe cale sa inceapa.

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0