Ce este „pașaportul de imunitate” în contextul pandemic COVID-19

La nivel global, majoritatea țărilor au implementat o serie de măsuri de control pentru a preveni îmbolnăvirea populației cu noul coronavirus. Unele state au venit cu propunerea ca populația să aibă pașapoarte de imunitate - adică documente digitale sau fizice care să ateste că o persoană a fost infectată și se presupune că este imună la SARS-CoV-2. 

Persoanele care dețin un pașaport de imunitate ar putea fi scutite de restricții fizice și s-ar putea întoarce la muncă, la școală și la viața de zi cu zi. Cu toate acestea, specialiștii susțin că pașapoartele de imunitate prezintă provocări considerabile științifice și practice.

Măsurarea anticorpilor specifici COVID-19

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății susțin că dezvoltarea imunității la un agent patogen prin infecție naturală este un proces în mai multe etape, care are loc de obicei între 7 și 14 zile. În cazul unei infecții virale, organismul uman reacționează printr-un răspuns automat, mai exact macrofagele, neutrofilele și celulele dendritice încetinesc acțiunea virusului și chiar îl pot împiedica să producă simptome. Acest răspuns al organismului este urmat de un răspuns adaptiv, când organismul  produce anticorpi specifici COVID-19. Acești anticorpi sunt proteine ​​numite imunoglobuline. De asemenea, corpul produce celule T care recunosc și elimină alte celule infectate cu virusul SARS-CoV-2. Aceasta se numește imunitate celulară. Acest răspuns adaptiv combinat poate elimina noul coronavirus din organism și, dacă răspunsul este suficient de puternic, poate preveni complicații sau reinfecția cu același virus. Acest proces este adesea măsurat prin prezența anticorpilor în sânge.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății continuă să examineze datele colectate de la câteva studii cu privire la răspunsul organismului la anticorpii specifici COVID-19.  Majoritatea acestor studii arată că persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 și s-au vindecat au anticorpi împotriva noului coronavirus. Cu toate acestea, unele dintre aceste persoane au un nivel scăzut de anticorpi în sânge, ceea ce denotă că imunitatea celulară poate fi, de asemenea, critică pentru recuperarea pacientului. Începând cu 24 aprilie 2020, niciun studiu nu a evaluat dacă prezența anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate la infecțiile ulterioare ale acestui virus la om.

Testele de laborator care detectează anticorpi împotriva SARS-CoV-2 la oameni, inclusiv testările imunoserologice pentru identificarea anticorpilor IgM sau IgG, au nevoie de validare suplimentară pentru a determina exactitatea și fiabilitatea acestora. De altfel, aceste teste trebuie să facă cu exactitate distincția între infecțiile anterioare de SARS-CoV-2 și cele cauzate de unul dintre cele șase coronavirusuri umane cunoscute până la această oră. Persoanele infectate de oricare dintre aceste coronavirusuri pot produce anticorpi care reacționează încrucișat cu anticorpi produși ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2.

În acest moment al pandemiei de COVID-19, până în luna mai 2020, nu există suficiente dovezi despre eficacitatea imunității mediate de anticorpii SARS-CoV-2 pentru a garanta exactitatea unui „pașaport de imunitate”. Persoanele care presupun că sunt imune la o a doua infecție ar putea ignora sfaturile de sănătate publică, deci utilizarea acestor certificate poate crește riscul de transmitere continuă. Așadar, pașapoartele de imunitate sunt incompatibile cu recomandările OMS. 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
World Health Organization - "Immunity passports" in the context of COVID-19
https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/immunity-passports-in-the-context-of-covid-19
The Lancet - COVID-19 immunity passports and vaccination certificates: scientific, equitable, and legal challenges
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31034-5/fulltext
The Guardian - WHO warns against coronavirus immunity passports
https://www.theguardian.com/world/2020/apr/25/who-warns-against-coronavirus-immunity-passports

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0