Ce este parapsoriazisul si cum se trateaza?

Parapsoriazisul este denumirea colectivă pentru un grup de afecțiuni ale pielii care seamănă cu psoriazisul, dar care se pot comporta diferit.

Ce este parapsoriazisul?

Parapsoriazisul se referă la un grup de boli ale pielii caracterizate prin leziuni maculopapulare sau solzoase. Tratamentul poate include o combinație de diferite medicamente topice și orale și fototerapie. Parapsoriazisul nu este legat de psoriazis, ci este numit așa deoarece plăcile solzoase care apar în această afecțiune seamănă uneori cu cele din psoriazis.

Există două forme generale de parapsoriazis: cu plăci mici (de obicei benign) și cu plăci mari (un precursor al limfomului cutanat cu celule T). Parapsoriazisul cu plăci mici se transformă în limfom extrem de rar, iar parapsoriazisul cu plăci mari se transformă în limfom la aproximativ 10% dintre pacienți pe deceniu.

Din ce cauze apare parapsoriazisul și care este prevalența bolii?

Medicii nu știu din ce cauze unii oameni fac parapsoriazis, nu s-au identificat motive specifice, ceea ce înseamnă că nu se cunoaște o metodă de prevenire a apariției acestei afecțiuni. Având în vedere că boala este subraportată, prevalența nu este cunoscută. Datele arată că parapsoriazisul este o boală rară, care apare în principal la persoanele de vârsta a doua.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea parapsoriazisului?

Genul unei persoane este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru parapsoriazis. Se estimează că două treimi dintre toate persoanele care suferă de afecțiunea pielii sunt bărbați, potrivit Colegiului American de Dermatologie Osteopatică. Boala tinde să afecteze persoanele între între 40 și 50 de ani.

Ce simptome are o persoană cu parapsoriazis?

Deși leziunile de la parapsoriazis sunt vizibile, de obicei nu provoacă durere. Cu toate acestea, unii oameni pot raporta mâncărime. 

Parapsoriazisul cu plăci mici provoacă simptome precum leziuni de culoare roz până la galben-brun, de formă rotundă sau ovală și pete în relief sau pete plate, decolorate, numite macule, de aproximativ 2 până la 5 centimetri în dimensiune. Medicii identifică de obicei leziunile pe trunchi, brațe și picioare, aproape de trunchi. Deși parapsoriazisul cu plăci mici este o afecțiune cronică, este în același timp benignă (de obicei nu progresează spre cancer). Există, de asemenea, un subtip de parapsoriazis cu plăci mici pe care medicii îl numesc dermatită digitală. Aceste leziuni sunt de obicei pete mai lungi, subțiri, care apar adesea pe părțile laterale ale corpului.

Parapsoriazisul cu plăci mari se prezintă sub formă de pete solzoase mari, de formă neregulată, fie maro-roșiatice, fie doar maronii, care au de obicei mai mult de 6 centimetri în diametru. Medicii identifică de obicei leziunile în zonele în care soarele nu atinge prea des pielea (fesele, zona de sub fese, zona de sub sâni, coapsele). Parapsoriazisul cu plăci mari poate evolua către o afecțiune canceroasă în aproximativ 20-30% dintre cazuri. Una dintre aceste forme este limfomul cu celule T, un cancer de piele rar, care poate apărea ca o afecțiune a pielii numită micoză fungoidă.

Cum se diagnostichează parapsoriazisul?

Pentru ca un medic sau dermatolog să diagnosticheze parapsoriazisul, pielea unei persoane trebuie să prezinte simptome de parapsoriazis cu plăci mici sau cu plăci mari. Pentru a obține un diagnostic, este nevoie de evaluare clinică și, uneori, de biopsie și teste genetice și moleculare pentru a exclude limfomul cutanat cu celule T. Diagnosticul parapsoriazisului se bazează pe aspectul clinic și distribuție.

Biopsia poate fi de ajutor dacă există suspiciune de limfom cutanat cu celule T, dar în caz contrar diagnosticul de parapsoriazis este clinic. Descoperirile histologice pot să nu fie clasice pentru limfomul cutanat cu celule T, dar analiza imunofenotipării și studiile de rearanjare a genei celulelor T pot fi făcute pentru a identifica o clonă de celule T, dacă aceasta există.

Diagnosticul diferențial al parapsoriazisului cu plăci mici include limfomul cutanat cu celule T, dermatita numulară, pitiriazisul rozat, sifilisul secundar, psoriazisul gutat, pitiriazisul lichenoid cronic. Cel mai important este să să se excludă limfomul cutanat cu celule T, deoarece în forma precoce poate fi greu de distins clinic de parapsoriazisul cu plăci mici. Diagnosticul diferențial al parapsoriazisului cu plăci mari include limfomul cutanat cu celule T, psoriazisul și dermatita de contact.

Care sunt opțiunile de tratament pentru parapsoriazis?

Opțiunile de tratament pentru parapsoriazis depind de tipul bolii și de simptomele pacientului.

Tratament pentru parapsoriazisul cu plăci mici

Pentru tratarea parapsoriazisului cu plăci mici pacienții pot utiliza emolienți (cum ar fi vaselina) aplicați pe piele; aceștia blochează umiditatea în piele și se pot cumpăra fără prescripție medicală.

Tratamentele medicamentoase încep de obicei cu aplicarea de corticosteroizi topici puternici, care se utilizează numai pe bază de prescripție medicală. Tratamentul se aplică zilnic timp de aproximativ 8 până la 12 săptămâni, după care pacientul este evaluat de un medic dermatolog. 

Dacă zonele de parapsoriazis nu s-au îmbunătățit cu 50%, medicul va recomanda în continuare terapia cu lumină. Aceasta implică expunerea pielii la lumina ultravioletă printr-o cutie luminoasă specială de aproximativ două până la trei ori pe săptămână. Este recomandat ca pacientul să meargă la dermatolog cel puțin o dată pe an (mai des dacă are un episod acut).

Tratament pentru parapsoriazisul cu plăci mari

Pentru a trata parapsoriazisul cu plăci mari, dermatologii prescriu, de obicei, corticosteroizi puternici pentru aplicare locală timp de aproximativ 12 săptămâni. Dacă persoana are un număr semnificativ de leziuni, medicul poate începe cu fototerapie de două până la trei ori pe săptămână. Pacientul trebuie evaluat la fiecare 6 luni pentru a se asigura că starea pielii nu progresează spre cancer.

Care este prognosticul pacientului cu parapsoriazis?

Cum spuneam, în caz de parapsoriazis cu plăci mari, medicul va solicita pacientului să vină în mod regulat la controale ale pielii pentru a se asigura că afecțiunea nu a evoluat spre o formă canceroasă. Deși nu toți cei care au parapsoriazis vor dezvolta cancer, nu există nicio modalitate de a prezice dacă afecțiunea va progresa ori nu și nu există nicio modalitate de a preveni acest lucru.

Utilizarea pe termen lung a steroizilor topici pentru a trata parapsoriazisul poate provoca efecte secundare nedorite, cum ar fi subțierea pielii, vergeturile, venele păianjen vizibile și chiar o reducere a hormonilor din glandele suprarenale, numită supresie suprarenală. Din acest motiv, medicul va prescrie steroizii pe o durată cât mai scurtă posibil.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Parapsoriasis
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/psoriasis-and-scaling-diseases/parapsoriasis
AOCS - Parapsoriasis 
https://www.aocd.org/page/Parapsoriasis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0