Rinita Alergică: cauze, simptome și tratament

1. Informații generale despre rinita alergică
     1.1.    Ce este rinita alergică
     1.2.    Cauzele rinitei alergice
     1.3.    Simptomele rinitei alergice
     1.4.    Tipuri de rinită alergică
     1.5.    Metode de diagnosticare pentru rinita alergică
     1.6.    Riscurile și complicațiile rinitei alergice
     1.7.    Rinită alergică sau răceală?
2. Tratarea rinitei alergice
     2.1.    Tratamentul medicamentos pentru rinita alergică
     2.2.    Tratamentul naturist pentru rinita alergică
     2.3.    Tratamentul chirurgical pentru rinita alergică
3. Prevenirea rinitei alergice
     3.1.    Alăptarea nou–născuților pentru imunizare
     3.2.    Evitarea mediului poluat și a alergenilor

1. Informații generale despre rinita alergică

Rinita este inflamația acută sau cronică a mucoasei nazale, caracterizată de secreții nazale abundente și de obstrucția căilor respiratorii. De obicei, rinita, este provocată de răceală sau de o alergie de sezon. Rinita este clasificată în două tipuri: alergică și non-alergică. Dacă strănuți mult, dacă nasul îți curge adesea sau este infundat ori dacă simți mâncărimi la nivelul ochilor, gurii sau pielii, este posibil să ai rinită alergică, o afecțiune cunoscută în mod frecvent și sub numele de "febra fânului". Rinita alergică nu trebuie confundată cu răceala.

1.1. Ce este rinita alergică

Rinita alergică este cauzată de o reacție a sistemului imunitar la un factor declanșator din mediul înconjurător. Cei mai frecvenți factori care pot declanșa rinita alergică sunt: praful, mucegaiul, polenul, iarba și diverse plante, copacii și animalele. Atât alergiile sezoniere, cât și alergiile perene (care apar pe tot parcursul anului) pot cauza o rinită alergică.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Febra fânului sau rinita alergică este o afecțiune alergică destul de comună și afectează atât adulții, cât și copiii sub 17 ani. Febra fânului este un termen impropriu, deoarece fânul nu este o cauză a acestei probleme, iar afecțiunea nu face ca pacientul să aibă febră. Rinita alergică este termenul corect, folosit pentru a descrie această reacție alergică.

Așadar, febra fânului (sau rinita alergică) este o afecțiune comună, cu simptome similare cu cele ale unei răceli: pacientul poate să strănute des, să aibă congestie nazală, să aibă secreții nazale și să simtă o presiune la nivelul sinusurilor. Ea poate provoca, pe lângă nas înfundat ori secreții nazale abundente și strănut des, și neplăceri la nivelul ochilor (pacientul simte că are secreții la nivelul ochilor), îl mănâncă nasul, ochii ori cerul gurii.

1.2. Cauzele rinitei alergice

Febra fânului este o afecțiune frecventă, care afectează milioane de oameni. Cunoscută și sub numele de rinită alergică sau "alergie nazală", febra fânului poate fi sezonieră, perenă (adică poate să apară pe tot parcursul anului) sau ocupațională. Cuvântul rinită se referă la iritația sau la inflamația căilor nazale. Simptomele rinitei alergice de obicei încep să apară imediat după ce ai fost expus la un alergen. Alergenii pot fi de interior sau de exterior, sezonieri sau pereni.

Alergenii comuni sunt:

  • polenul;
  • mucegaiul sau fungi (ciupercile microscopice);
  • blana sau părul de la animalele de companie (pisicile, de pildă) sau cojile sau crustele de pe blană sau penele diverselor animale, care sunt adesea de natură alergică;
  • acarienii;
  • fumul de țigară;
  • parfumul.

Acești alergeni îți vor declanșa sistemul imunitar, care în mod greșit identifică substanțele acestea ca fiind ceva dăunător. Drept răspuns la acest lucru, sistemul tău imunitar produce anticorpi pentru a-ți apăra corpul. Anticorpii transmit un semnal vaselor tale de sânge ca să se lărgească și pentru ca organismul tău să producă substanțe chimice inflamatorii, precum histaminele. Acest răspuns este cel care cauzează apariția simptomelor febrei fânului.

Pe lângă alergeni, o cauză a rinitei alergice pot fi factorii genetici. Probabilitatea de a dezvolta alergii crește, totodată, dacă cineva din familia ta are alergii. Un studiu a constatat că dacă părinții au afecțiuni legate de alergii, cresc șansele ca micuții lor, fete ori băieți, să dezvolte rinită alergică pe parcursul vieții. Astmul și eczema care nu este legată de o alergie nu îți afectează factorii de risc în ceea ce privește febra fânului.

Febra fânului este adesea o afecțiune moștenită (adică determinată genetic). Majoritatea pacienților care au febra fânului au un părinte sau un frate/o soră care are, de asemenea, alergii. Persoanele cu astm sau eczemă (dermatită alergică) sunt mai predispuse decât altele să dezvolte febra fânului.

1.3. Simptomele rinitei alergice

Simptomele pot să debuteze în momente diferite ale anului, în funcție de substanța la care este alergic pacientul. O persoană care este alergică la polenul comun va avea simptome mai severe atunci când concentrația de polen din aer este ridicată. Simptomele cele mai întâlnite sunt:

  • strănut;
  • ochi iritați, cu secreții apoase;
  • mâncărime sau disconfort în gât;
  • nas înfundat, fie caracterizat de secreții nazale abundente, fie cu mâncărimi la nivelul nasului.

Simptomele grave ale rinitei alergice pot fi:

  • transpirații;
  • dureri de cap;
  • pierderea mirosului și gustului;
  • durere facială, cauzată de sinusurile blocate;
  • senzație de mâncărime care se extinde din gât și până la nas și urechi.

Unii oameni care au rinită alergică se pot confrunta cu senzația de oboseală sau fatigabilitate, iritabilitate și insomnie. Persoanele cu astm pot avea dificultăți de respirație și respirație șuierătoare în momentele în care simptomele de febra fânului sunt comune.

1.4. Tipuri de rinită alergică

Rinita alergică poate fi de mai multe tipuri: sezonieră sau perenă. Rinita alergică sezonieră apare în special în anotimpurile cu mult polen. De obicei, această formă de rinită alergică nu se dezvoltă decât după vârsta de 6 ani. Rinita alergică perenă are loc pe tot parcursul anului. Acest tip de rinită alergică este mai des întâlnită la copiii mai mici. În funcție de durată, rinita alergică poate fi acută sau cronică.

Experții au clasificat rinita alergică în funcție de cât de des o persoană o are și de cât de severă este. Astfel, rinita alergică este împărțită în:

  • Rinită alergică intermitentă - dacă ai simptomele mai puțin de 4 zile pe săptămână sau mai puțin de 4 săptămâni pe an;
  • Rinită alergică persistentă - dacă ai simptomele 4 sau mai multe zile pe săptămână și vreme de 4 sau mai multe săptămâni pe an;
  • Rinită alergică ușoară - dacă simptomele nu îți afectează somnul, activitățile de zi cu zi, cariera; nu ai simptome care să te deranjeze mult;
  • Rinită alergică moderată spre severă - dacă simptomele tale îți afectează somnul, îți îngreunează activitățile de zi cu zi sau munca, te deranjează mult.

1.5. Metode de diagnosticare pentru rinita alergică

Medicul tău va începe cu anamneza (totalitatea datelor pe care medicul le adună în timp ce interoghează bolnavul în legătură cu apariția și evoluția rinitei alergice, în legătură cu antecedentele rinitei alergice, etc.), urmată de examenul clinic.

Medicul va examina pacientul, va analiza istoricul medical al pacientului și cel mai probabil va recomanda unul sau ambele dintre următoarele teste:

  • Testele "skin prick" (prin înțeparea pielii) - pacientul este urmărit pentru a se depista o reacție alergică după ce o cantitate mică de substanță care poate declanșa alergiile este înțepată în pielea de pe braț sau de pe spate. Dacă ești alergic, dezvolți o umflătură în relief în locul în care a fost introdus respectivul alergen. Specialiștii în alergologie sunt, de regulă, cel mai bine echipați pentru a efectua aceste teste.
  • Teste de sânge (imunologice) pentru depistarea alergiilor - o mostră de sânge este trimisă la laborator pentru a măsura răspunsul sistemului tău imunitar la un anumit alergen. Numit și testarea la radioalergosorbent, acest test măsoară cantitatea de anticorpi (care cauzează alergia) din fluxul tău sangvin, cunoscuți sub numele de imunoglobuline E (IgE).

1.6. Riscurile și complicațiile rinitei alergice 

Rinita alergică are și o serie de factori de risc. Următoarele aspecte îți pot crește riscul de a dezvolta febra fânului:

  • faptul că ai alte alergii sau suferi de astm;
  • faptul că ai dermatită atopică (eczemă);
  • faptul că ai o rudă de sânge (cum ar fi un părinte sau un frate ori o soră) cu alergii sau care suferă de astm;
  • faptul că locuiești sau muncești într-un mediu care te expune în mod constant la alergeni, cum ar fi cojile / crustele de pe blană sau penele animalelor;
  • faptul că mama ta a fumat în timpul primului tău an de viață.

Totodată, rinita alergică sau febra fânului are și o serie lungă de complicații. Astfel, problemele care pot fi asociate cu febra fânului includ:

  • Reducerea calității vieții - Rinita alergică poate să împiedice sau să afecteze activitățile tale care te bucură în mod normal și te poate face să devii mai puțin productiv. Pentru multe persoane, simptomele rinitei alergice pot duce la absentarea de la locul de muncă sau de la școală;
  • O slabă calitate a somnului - Simptomele febrei fânului te pot ține treaz noaptea sau îți pot crea neplăceri, în sensul că îți este dificil să adormi, lucru care poate duce la oboseală și la o stare generală de rău;
  • Agravarea astmului - Rinita alergică poate agrava semnele și simptomele astmului, cum ar fi tusea și respirația șuierătoare;
  • Sinuzita - Congestia prelungită a sinusurilor datorată rinitei alergice poate să îți crească predispoziția la sinuzită, o infecție sau o inflamație a membranei care căptușește sinusurile;
  • Infecția urechii - În cazul copiilor, febra fânului ese adesea un factor al infecției urechii medii (numită și otită medie).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

1.7. Rinită alergică sau răceală?

Deși simptomele febrei fânului și simptomele unei răceli pot fi similare, cea mai mare diferență este că o răceală va cauza febră și dureri, respectiv neplăceri în tot corpul. De asemenea, tratamentele pentru ambele afecțiuni sunt foarte diferite. Este important să știi diferențele dintre rinita alergică și o răceală banală, pentru a putea trata afecțiunea în mod corespunzător.

  • Când vine vorba de timp, adică de momentul debutului, febra fânului debutează imediat după expunerea la un alergen, pe când răcelile debutează la 1-3 zile după expunerea la un virus.
  • Durata este un alt criteriu care face diferența dintre rinita alergică și răceală. Febra fânului durează atât timp cât ești expus la alergeni, de obicei, câteva săptămâni. Răcelile, de obicei, durează doar 3-7 zile.
  • Simptomele sunt, de asemenea, un alt factor ce trebuie reținut. Rinita alergică produce secreții nazale, adică nasul produce secreții subțiri și apoase. Pe de altă parte, răcelile cauzează secreții nazale care pot fi mai consistente (mai groase) și care pot fi galbene la culoare.
  • Febra este un alt factor care face diferența între cele două. Febra fânului, în ciuda denumirii sale, nu cauzează febră pacientului, pe când răcelile, de regulă, provoacă o febră de o amploare nu foarte mare.

2. Tratarea rinitei alergice

Următoarele tratamente prescrise ori recomandate de medicul specialist pot ajuta pacientul să evite sau să trateze simptomele rinitei alergice:

2.1. Tratamentul medicamentos pentru rinita alergică

Există mai multe tipuri de medicamente care sunt prescrise pentru febra fânului:

  • Medicamente antihistaminice (sub formă de spray-uri sau tablete) - disponibile și fără prescripție medicală, acestea stopează eliberarea substanțelor chimice numite histamine; aceste histamine sunt compuși organici implicați în răspunsurile imune locale; ele sunt implicate în răspunsul inflamator și au un rol central ca mediator al senzației de mâncărime. Antihistaminicele, de regulă, calmează eficient simptomele de nas cu secreții (sau rinoree), mâncărimi sau strănut, dar ele nu vor debloca sinusurile congestionate. Anumite antihistaminice pot cauza somnolență.
  • Spray-uri nazale cu corticosteroizi - numite, pe scurt, corticosteroizi nazali; aceste spray-uri tratează inflamația cauzată de febra fânului; ele oferă un tratament sigur și eficient pe termen lung; poate să dureze o săptămână până când beneficiile încep să se vadă.
  • Corticosteroizi cu administrare orală - Simptomele severe de rinită alergică pot să răspundă bine la anumite tablete (prednison) prescrise de medic. Acestea sunt folosite doar pe termen scurt.
  • Soluție de apă sărată - care este introdusă în nas cu o pompiță (procedură numită irigare nazală);
  • Imunoterapia sau terapia cu injecții de desensibilizare - Imunoterapia poate oferi o ameliorare pe termen lung, prin faptul că sistemul imunitar este treptat desensibilizat la alergenii care declanșează simptomele. Terapia aceasta este, de regulă, făcută sub forma unor injecții ce conțin o cantitate mică dintr-o substanță care declanșează alergia, care ajută la construirea toleranței pe termen lung.

Imunoterapia se poate face și sub forma unor picături puse sub limbă și e recomandată în cazul pacienților ale căror simptome sunt grave și nu au dispărut cu alte tratamente. Imunoterapia poate duce la remisia simptomelor de alergie și poate ajuta la prevenirea dezvoltării astmului precum și a unor alergii noi.

2.2. Tratamentul naturist pentru rinita alergică  tratament pentru rinita alergica

Există o serie de remedii și soluții naturale care pot fi de ajutor în calmarea simptomelor febrei fânului. Sunt specialiști care spun că remediile naturiste nu sunt recomandate în tratamentul rinitei alergice, așa că dacă vrei să încerci un remediu de acest gen, cere mai întâi sfatul medicului.

Mierea - se spune că este un remediu natural pentru rinita alergică deoarece polenul de la albine care se găsește în miere poate să îți desensibilizeze organismul la alte tipuri de polen. Dacă crești consumul zilnic de miere, acest lucru ar trebui să îți reducă semnificativ simptomele febrei fânului.

Vitamina C - este un antihistaminic natural și se găsește în portocale, lămâi și grepfrut. De asemenea, combinația de bioflavonoide și vitamina C asigură un decongestionant natural pentru cei care suferă de alergii și ajută la calmarea eficientă a simptomelor. Portocalele îți asigură o doză bună de vitamina C, însă o poți lua și sub formă de suplimente.

Ardeii iuți – aceștia conțin un ingredient activ numit capsaicină. Când sunt mâncați ca atare, această substanță deschide căile respiratorii din nas și ajută la reducerea congestiei pe care ți-o aduce febra fânului, calmând în mod semnificativ simptomele. Tocmai din acest motiv, ardeiul iute este un remediu natural excelent pentru rinita alergică.

Carotenoide - Pigment natural care se găsește în anumite plante, carotenoidele acționează ca niște antioxidanți puternici, pentru a ajuta la reducerea inflamației din căile tale respiratorii și la îmbunătățirea sistemului imunitar. O sursă bună de carotenoide sunt morcovii, caisele, dovleacul, cartoful dulce și spanacul. Toate sunt remedii naturale pentru febra fânului și, pe deasupra, sunt și gustoase.

Usturoiul - Dacă îți crești aportul de usturoi, acesta va ajuta la stimularea sistemului tău imunitar, în timp ce va acționa ca un decongestionant și va ajuta la calmarea simptomelor minore ale rinitei alergice. De asemenea, usturoiul este un antiinflamator și este o sursă bună de quercetină, un antihistaminic natural.

Alte tratamente alternative au mai puține dovezi științifice legate de beneficiile lor, însă unele persoane simt diferența după ce au inclus aceste alimente în dieta lor. Aceste alimente sunt:

  • extractul de brusture,
  • spirulina,
  • ardeiul gras,
  • ceapa,
  • vitamina C,
  • uleiul de pește (în special Omega-3 din uleiul de pește). Să nu uităm că Omega-3 este un antiinflamator destul de puternic, așa că, în teorie, ar putea reduce simptomele rinitei alergice.

Rinita Alergică și vitamina D 

Un studiu recent a determinat asocierea nivelurilor de 25-hidroxivitamină D (25 [OH] D) cu severitatea disfuncției mirosului la copii. Studiul a asociat nivelul vitaminei D cu cel al imunoglobulina E specifică pentru aeroalergeni, severitatea rinitei permeabilitatea nazală pre- și post-decongestionantă cu rinometrie acustică.

Concluziile acestuia au fost că 25-Hidroxivitamina D este asociată în mod semnificativ cu disfuncția mirosului independent de sensibilizarea la aeroalergeni, obstrucția nazală și prezența rinitei alergice. Această constatare poate oferi o perspectivă asupra mecanismelor implicate în dezvoltarea disfuncției olfactive și rolul suplimentării cu vitamina D3 la alergici.

2.3. Tratamentul chirurgical pentru rinita alergică

Unii pacienți pot lua în considerare intervenția chirurgicală nazală, deși sunt specialiști care sunt de părere că acest tratament nu este recomandat pentru rinită alergică, la fel cum nici antibioticele nu sunt recomandate în acest caz. Intervenția chirurgicală nu este un tratament pentru rinită alergică, dar ea poate să ajute dacă pacienții au polipi nazali sau sinuzită cronică ce nu răspunde la antibiotice sau la spray-urile nazale cu corticosteroizi.

3. Prevenirea rinitei alergice

Nu există niciun mod prin care ai putea evita să faci rinită alergică. Dacă ai febra fânului, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să rărești expunerea la alergenii care îți provoacă simptomele. Ia medicamente pentru alergie înainte să te expui la anumiți alergeni, întocmai cum ți-a spus medicul tău.

3.1. Alăptarea nou-născuților pentru imunizare

În primele luni de viață, imunizarea bebelușului este esențială, așa că alăptarea este o etapă importantă. Femeile însărcinate și proaspetele mămici trebuie să știe care sunt beneficiile alăptării exclusive a bebelușului în primul an de viață. Până nu demult, se credea că alăptarea reduce riscul de rinită alergică, astm și alte boli atopice în rândul copiilor. Chiar dacă cercetările recente arată că alăptarea în sine nu îi protejează pe nou-născuți împotriva alergiilor, femeile și mămicile trebuie să știe că bebelușul are nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a lupta, mai târziu, contra bolilor.

3.2. Evitarea mediului poluat și a alergenilor

Cel mai bun mod prin care îți poți ține simptomele sub control este să stai departe de acele lucruri care îți declanșează simptomele de rinită alergică. Cu alte cuvinte, evită sau stai departe de potențialii alergeni, menținându-ți casa curată și grădina îngrijită. Dacă ai alergii severe, nu încerca să faci singur nici curățenia în locuință, nici îngrijirea grădinii.

Cel mai bine este să respecți sfaturile medicului tău și să eviți, pe cât posibil, mediul poluat și să eviți alergenii care îți agravează simptomele. Nu strică să îi dai sistemului tău imunitar aliații de care are nevoie. Mănâncă sănătos și fă mișcare. Totodată, ia în considerare și ideea de a merge la un medic alergolog, pentru a-ți da recomandări specifice, care te pot ajuta să scapi de neplăcerile rinitei alergice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Serum vitamin D level is associated with smell dysfunction independently of aeroallergen sensitization, nasal obstruction, and the presence of allergic rhinitis in children”
Youn Ho Shin 1, Eun Kyo Ha 2, Ju Hee Kim 3, Dong Keon Yon 3, Seung Won Lee 4, Hyeon Jeong Sim 5, Myongsoon Sung 6 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32841423/ 
“Allergic rhinitis” - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/allergic-rhinitis#:~:text=Allergic%20rhinitis%20is%20inflammation%20of,five%20people%20in%20the%20UK. 
“Allergic rhinitis” - https://www.nhs.uk/conditions/allergic-rhinitis/ 
“Allergic Rhinitis (Hay Fever)” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8622-allergic-rhinitis-hay-fever 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0