Ce avantaje are implantul dentar realizat in totalitate din ceramica

In ciuda faptului ca implantul dentar din titan a fost considerat standardul in implantologia orala, cautarea unor alternative a devenit din ce in ce mai raspandita. Din motive legate de standardele estetice si din cauza incidentei tot mai mari in privinta alergiilor la titan, oamenii de stiinta au propus folosirea altor materiale, precum ceramica, pentru a crea un implant dentar total, inlocuind astfel titanul in implantologia dentara.

Recent, pe piata din tara noastra a fost introdus un nou material pentru implanturile dentare, oferind o optiune non-metalica acelor pacienti care au anumite sensibilitati sau celor care pur si simplu nu vor ca metalul sa fie folosit in reconstructia dintilor lor. Expertii spun ca implanturile facute in totalitate din ceramica (si surubul, nu doar coronita) s-au dovedit a fi la fel de sigure ca cele din titan, avand acest beneficiu, ca nu au in compozitie metal.

Implanturile din ceramica sunt create dintr-o singura bucata si au o culoare alba-crem. Nu exista riscul ca o nuanta metalica sau o culoare inchisa sa apara pe linia gingiei, lucru care se poate intampla in cazul implanturilor dentare metalice. Pentru ca aceste implanturi sunt ceramice 100%, nu exista posibilitatea de conductivitate termica (acest material nu transmite caldura) si nu exista nici posibilitatea de coroziune.

O buna optiune pentru cei preocupati de motivele estetice

Unul dintre beneficiile implanturilor dentare ceramice este acela ca pacientii sunt incantati ca nu exista metal in componenta sa si faptul ca nu se vede acea structura metalica inestetica pe linia gingiei. Acest lucru este indeosebi important pentru implanturile din partea din fata sau acolo unde lucrarea dentara se poate vedea cand persoana zambeste sau vorbeste.

In plus, unii pacienti au o reactie alergica la titan, asa ca implanturile dentare din ceramica sunt o alternativa excelenta. Unele dintre simptomele asociate cu alergiile la titan includ eruptii cutanate, suprimarea sistemului imunitar si oboseala cronica, desi e bine sa retinem ca acestea sunt rare.

Ce avantaje are noul tip de implant dentar, cel din ceramica

Potrivit medicilor dentisti, noul material este o optiune buna pentru pacientii care au nevoie de un implant dentar. Ceramica are cateva avantaje pe care le putem retine:

  • nu exista risc de oxidare sau de coroziune, ca la implanturile dentare metalice
  • mai putina placa bacteriana si o "aderenta" mai mica a bacteriilor
  • este cel mai biocompatibil material in industria implanturilor dentare
  • ofera rezultate superioare in cazul pacientilor interesati mai mult de partea estetica
  • implantul arata ca un dinte natural.

Nu toate tipurile de implanturi dentare ofera o solutie pe toata durata vietii pentu inlocuirea unui dinte lipsa sau a unui dinte distrus intr-o oarecare masura. Uneori, implanturile din metal pot sa sufere micro-miscari, cauzate de uzura de zi cu zi a dintelui.

Un dezavantaj al implanturilor dentare traditionale (cele din titan) este ca acestea sunt facute din metal, care poate sa se corodeze in cele din urma. Coroziunea va duce, in cele din urma, la destabilizarea implantului tau dentar si ar putea necesita eventuale vizite la cabinetul medicului dentist, pentru a corecta aceste probleme.

Asta ar putea duce, totodata, la pierderea tesutului osos la locul respectiv, daca problema nu este atent monitorizata de medicul stomatolog. Unii pacienti au o reactie la titan si, desi aceasta situatie este rara, este posibil sa aiba loc la unii pacienti.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0