Ce afectiuni indica pupila alba?

Pupila reprezinta partea neagra a ochiului, zona centrala a irisului (culoarea ochiului); pupila este, de fapt, o gaura, o deschidere catre polul posterior al ochiului. Stim cu totii ca zona neagra a ochiului are dimensiuni care difera in functie de lumina mediului inconjurator, varsta persoanei sau distanta la care priveste persoana. Copiii, de exemplu, au pupilele foarte mari comparativ cu varstnicii.

Ce aduce pacientul la cabinet?

Desi in mod normal este de culoare neagra, sunt cazuri in care pupila poate capata culoarea alba (termenul medical fiind de leucocorie). Acest lucru prevesteste o afectiune a structurilor oculare din spatele irisului.

Exista cazuri in care parintii vin la control deoarece copilul prezinta pupila alba in fotografii (in mod normal, pupilele se vad negre sau rosii in poze). Atunci cand se foloseste blitzul in captarea unei fotografii, pupila nu are timp sa se contracte, astfel ca in poza va aparea reflexul rosu al retinei. Foto-leucocoria poate sa ridice suspiciune de tumora intraoculara, strabism sau viciu de refractie (dioptrie) foarte mare la acel ochi.

Pseudo-leucocoria apare atunci cand pacientul nu priveste catre camera, ci intr-o parte, iar in ochiul care este inspre nas se fotografiaza capul nervului optic, care da aparenta de pupila alba. Aceasta impresie de pupila alba apare numai la un singur ochi, cealalta pupila fiind neagra.

Care sunt afectiunile din spatele unei leucocorii?

Desi de multe ori examenul oftalmologic se poate dovedi normal, totusi acesta se impune de urgenta, mai ales la copil. Din pacate, patologia din spatele unei pupile albe, ne poate duce diagnosticul catre boli grave, in care tratamentul trebuie initiat imediat. Uneori, chiar daca nu se poate trata, este mai bine sa informam cat mai devreme parintele despre starea de sanatate a micutilor, pentru pregatirea lor psihologica. Ce poate ascunde o pupila alba:

  • Tumori intraoculare (retinoblastom, leucemie, astrocitom)
  • Malformatii congenitale (persistenta de vascularizatie fetala, colobom, fibre de mielina, anomalie Morning glory, cataracta congenitala)
  • Boli vasculare (retinopatia de prematuritate, boala Coats)
  • Boli inflamatorii (infectii cu Toxocara, Toxoplasma, Citomegalovirus)

Cataracta congenitala

Dintre toate afectiunile de mai sus, cataracta se poate observa de catre parinte chiar atunci cand nu cuprinde tot cristalinul, ci este doar cat o gamalie de ac. Exista mame care vin la cabinet cu micutul pentru ca vad in ochisorii lui unul sau mai multe puncte albe.

In functie de stadiul cataractei si de localizarea ei (la unul sau la ambii ochi), tratamentul se face cu picaturi care sa dilate pupila, pentru ca cel mic sa vada pe langa opacitate, ulterior monitorizandu-se evolutia; de multe ori, este recomandat sa se intervina chirurgical, chiar de la varste foarte mici (cataracta densa, unilateral se opereaza la o luna de viata). Riscul, daca nu se face aceasta interventie, este ca creierul sa nu mai primeasca informatii de la ochiul respectiv, care devine ambliop (lenes) pentru tot restul vietii, indiferent de tratamentele ulterioare.

Retinoblastomul

Este cea mai frecventa tumora maligna oculara la copii, aparand in general, pana in varsta de 3 ani, fara sa fie prezent un istoric in familie; totusi, incidenta ei este foarte mica (1 caz la 20.000 nasteri). La prezentarea in cabinetul medicului, oftalmologul va instila picaturi de dilatare care vor face examinarea fundului de ochi cat mai facila.

Din pacate, tumora fiind maligna, trebuie depus tot efortul pentru ca metastazele sa nu se raspandeasca in vecinatate. Astfel, in cazurile in care tratamentul medicamentos nu a dat roade, se poate proceda la enucleere (extragerea tumorii cu tot cu ochi).

Retinopatia de prematuritate

La noi in tara exista program national de screening al retinopatiei de prematuritate, astfel ca, teoretic, totii copiii prematuri (nascuti sub 32-34 de saptamani sau sub 1.5-1.7 kg) sunt supusi unui control oftalmologic in jurul varstei de 1 luna.

In functie de stadiul descoperit, retinopatia se tine sub observatie sau se intervine cu laser sau chirurgical pentru limitarea ei.

Bolile infectioase

Toxocara si Toxoplasma sunt paraziti care traiesc in corpurile cainilor si pisicilor, astfel putandu-se infecta si oamenii, mai ales cei care au animale de companie. Bolile produse de acestia sunt de natura inflamatorie, evolutia lor fiind de lunga durata. Pacientul va trebui sa faca o serie de teste care sa descopere sursa infectiei in corp, dar, in paralel, sa trateze si localizarea oculara. Astfel, de multe ori, este nevoie de o echipa multidisciplinara in tratarea acestor boli.

Pupila alba la adult

Adultii care fac cataracta pot ajunge sa aiba si ei pupilele albe, daca asteapta prea mult timp pana la interventia chirurgicala. In afara de aceasta boala, toate afectiunile inflamatorii – infectioase descrise mai sus pot da si ele pupila alba.

Fie ca apare la adult sau copil, pupila alba trebuie tratata ca o urgenta, nu amanati vizita la medicul oftalmolog!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0