Cat de sigura este cerneala de tatuaj pentru sanatate?

cerneala-tatuaj-daunatoare

Tatuajele sunt populare in special in randul tinerilor si sunt recunoscute ca o modalitate de exprimare a propriei personalitati. In plus, recent au fost introduse si tipurile de machiaj cosmetic, cu rolul de a corecta defecte ale fetei sau de a infrumuseta anumite trasaturi.

Cat de periculoasa este cerneala pentru tatuaje?

Desigur, nu trebuie uitat nici pericolul infectarii cu HIV sau Hepatite virale in urma contactului acelor cu pielea. Insa mai multe studii au depistat in unele cerneluri mai multe substante chimice periculoase, chiar si cu rol cancerigen.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Raportul a fost realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, care   identificat in cerneala si metale grele cum ar fi arsenic, plumb, nichel, dar si conservanti, compusi organici, bacterii, precum si alte substante cu potential daunator. In cadrul studiului s-a descoperit si ca intre 5% si 10% dintre recipientele cu cerneala au fost infectate cu bacterii.

Autoritatile pun si problema cresterii numarului de persoane care isi realizeaza un tatuaj. In prezent aproape 1 din 3 adulti din Statele Unite ale Americii au un tatuaj, in timp ce in urma cu 4-5 ani, raportul era de 1 din 5.

Ce efecte pot avea substantele periculoase?

Cernelurile pentru tatuajul permanent pot cauza cancer, mutatii genetice, au efecte toxice asupra reproducerii, si in multe cazuri genereaza alergii. Multe persoane se confrunta cu mancarime si inflamatie atunci cand se expun vara la soare cu zonele tatuate si in cazurile mai grave pot aparea chiar si granuloame, noduli sau umflaturi locale, chiar si la mai multe zile dupa realizarea tatuajului.

In cazul tatuajelor cosmetice, se pune in special problema alergiilor. Dr. Zwerling, un oftalmolog din Carolina de Nord, care a studiat timp de mai multi ani machiajul permanent, afirma ca: "acesti pigmenti mai noi care apar nu au fost in prealabil testati si, pentru ca multi au origine organica, pot avea chiar un risc mult mai mare de complicatii. Pigmentii organici pot provoca reactii alergice severe." Și Dr. Arisa Ortiz, MD, dermatolog si profesor asistent la clinica de dermatologie a Universitatii din California, San Diego, spune ca “cernelurile rosii sunt deosebit de problematice. Ele pot provoca reactii alergice si inflamatorii”.

Nu exista inca nicio legatura dovedita intre cernelurile de tatuaj si cancer, dar exista motive de ingrijorare, deoarece substantele cancerigene pot fi printre ingrediente. Autorii raportului european considera ca pana acum poate fi o coincidenta faptul ca tumorile cutanate apar la locul sau in apropierea tatuajului, insa   posibila legatura ar trebui studiata in continuare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In concluzie, evaluati de doua ori hotararea de a face un tatuaj si identificati un salon specializat, care graanteaza o procedura sterila!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0