Cat de sanatoase sunt tigarile electronice?

Țigările electronice au devenit în ultimii ani o alternativă utilizată de mulți fumători care își doresc să reducă riscurile asociate tutunului sau care vor să renunțe complet la fumat. Dar știi cât de sănătoasă sau nu este, de fapt, țigara electronică?

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește fumatul de țigări electronice: pe de o parte sunt considerate o „variantă” mai sănătoasă sau un rău mai mic față de țigările clasice, pe de altă parte sunt considerate la fel de nocive, cancerigene, și cu același risc de a constitui un viciu. Care este adevărul?

În țigările electronice, arderea tutunului este înlocuită cu încălzirea lichidului electronic, ceea ce a determinat unii producători să declare că țigările electronice au efecte respiratorii mai puțin nocive decât țigările clasie. Alte caracteristici inovatoare precum ajustarea conținutului de nicotină și alegerea aromelor plăcute au cucerit mulți utilizatori. Cu toate acestea, siguranța țigărilor electronice și potențialul lor ca metodă de renunțare la fumat rămân controversate din cauza dovezilor științifice încă limitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce conțin țigările electronice?

Toate țigările electronice, indiferent de forma de prezentare sau de producător, funcționează practic în același mod. În interior există o baterie, un element de încălzire și un cartuș, care conține nicotină și alte lichide și arome. Potrivit Administrației SUA a Alimentelor și Medicamentelor (FDA), țigările electronice sunt dispozitive care permit utilizatorilor să inhaleze un aerosol (vapori), care conține nicotină și alte substanțe.

Componenta principală a acestor dispozitive este acest cartuș și lichidul din interiorul lui. Nicotina este extrasă din tutun și se amestecă cu o bază (de obicei, propilenglicol), pentru a obține o formă lichidă a acesteia. Pe lângă nicotină, cartușele includ diferite arome, coloranți și alte substanțe chimice. În prezent, la nivel mondial, țigările electronice sunt utilizate de două ori mai mult decât alte soluții cu nicotină: gumă, plasturi, pastile.

Ce spun studiile despre țigările electronice?

Studiile realizate de diferite centre de cercetare au arătat că țigările electronice pot conține substanțe chimice nocive, inclusiv cancerigene, dar, în același timp, aceste țigări le pot fi utile fumătorilor înrăiți care vor să scape de acest viciu.

Țigările electronice conțin substanțe cancerigene

În testele de laborator inițiale efectuate în 2009, FDA a găsit în țigările electronice niveluri detectabile de substanțe chimice toxice și posibil cauzatoare de cancer, inclusiv antigel. Un alt studiu realizat în 2014 a constatat că aerosolii emanați de țigările electronice conțin și formaldehidă, o altă substanță cancerigenă.

Țigările electronice cauzează leziuni pulmonare

În august 2019, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) au declarat un focar de leziuni pulmonare asociate utilizării de țigări electronice sau produse de vaping (EVALI), care a provocat mai multe decese la populația tânără.

Într-adevăr, tomografia computerizată a evidențiat o inflamație locală care a afectat schimbul de gaze cauzate de uleiurile aerosolizate din țigările electronice. Cu toate acestea, cele mai multe dintre cazurile raportate de leziuni pulmonare au fost asociate cu utilizarea țigărilor electronice pentru consumul de tetrahidrocannabinol (THC), precum și a aditivilor de vitamina E și nu au fost neapărat atribuite altor componente ale țigărilor electronice.

Nu se cunosc efectele pe termen lung ale țigărilor electronice

O revizuire din 2021 precizează că rezultatele analizelor toxicologice sugerează că țigările electronice pot fi mai sigure decât țigările convenționale, deși au fost descrise efecte nocive ale utilizării pe termen scurt. În mod îngrijorător, potențialele efecte pe termen lung ale țigărilor electronice nu au beneficiat de multe investigații pentru a se obține o concluzie clară.

Aromele din țigările electronice au potențial nociv

Periculoase sunt și aromele incluse în cartușe, care în majoritatea cazurilor se bazează pe ingrediente chimice îndoielnice, coloranți și adaosuri similare cu cele din produsele alimentare pline de E-uri (arome și coloranți din creme și glazuri, din chipsuri, din sucuri carbogazoase etc).

Gama de arome din țigările electronie disponibile este extinsă și este folosită pentru a atrage atât fumătorii actuali, cât și noii utilizatori, ceea ce reprezintă o preocupare în creștere pentru sănătatea publică. Potrivit unor statistici americane, peste 5 milioane de elevi de gimnaziu și liceu erau utilizatori actuali de țigări electronice în 2019, iar aromele atrăgătoare au fost identificate drept motivul principal al utilizării de țigări electronice la 81% dintre utilizatorii tineri.

Efectele pe termen lung ale tuturor substanțelor chimice aromatice utilizate de această industrie (care sunt mai mult de 15.000) rămân necunoscute și de obicei nu sunt incluse pe eticheta produsului. În plus, nu există nicio garanție de siguranță, deoarece acestea pot avea potențiale proprietăți toxice sau iritante.

În ceea ce privește multitudinea de arome disponibile, unele au demonstrat citotoxicitate. Un studiu care a evaluat toxicitatea a 36 de lichide diferite și a 29 de arome diferite pe celule stem embrionare umane, celule stem neuronale de șoarece și fibroblaste pulmonare umane folosind un test de activitate metabolică a arătat că acelea cu aromă de scorțișoară Ceylon au fost cele mai citotoxice. Recent, s-a descoperit că un aerosol cu aromă de cremă de zahăr ars comercializat în mod obișnuit conține concentrații mari de acid benzoic, un iritant respirator cunoscut.

De asemenea, o toxicitate mai mare a fost evidentă atunci când au fost testate combinații de arome diferite, ceea ce sugerează că vaporizarea unei singure arome este mai puțin toxică decât inhalarea aromelor mixte.

Și vaporii din țigările electronice dăunează sănătății

Fiindcă țigările electronice nu produc fum, ci un fel de vapori, și se consideră că acestea nu expun persoanele din vecinătate la emisii de mâna a doua, cum se întâmplă în cazul țigărilor. Două studii dintre puținele realizate până acum au depistat, însă, în aceste emisii formaldehidă, acetaldehidă, benzen și nitrozamine specifice tutunului, toate cancerigene.

Au și beneficii țigările electronice?

Principalul beneficiu observat atât de consumatori cât și de specialiști este faptul că țigara electronică facilitează renunțarea la fumat și reprezintă o bună soluție de compromis, pe termen scurt, cum sunt și plasturii cu nicotină. Studiile au arătat că țigările electronice ajută oamenii să încetinească consumul de tutun, iar un studiu din octombrie 2014 a arătat că după șase luni de utilizare, 21% dintre participanți au renunțat la țigările „tradiționale”.

Și un sondaj britanic realizat pe 1.800 de persoane, a aprobat efectele benefice ale utilizării țigărilor electronice în procesul de renunțare la fumat.

Până în prezent, dovezile sugerează că țigările electronice pot fi mai sigure decât țigările obișnuite, dacă ne raportăm la faptul că unul dintre cele mai mari pericole din țigările obișnuite este fumul emanat, iar variantele electronice nu implică arderea. De asemenea, dacă se analizează o țigară electronică cu un nivel redus de concentrație și arome, aceasta conține mai puțin de jumătate dintre substanțele chimice periculoase existente într-o țigară din comerț.

Recent, și celebra Clinică Mayo a publicat rezultatele unei cercetări privind renunțarea la fumat. După ce a constatat că fumătorii se confruntă cu riscuri mult mai mari de complicații după o intervenție chirurgicală, cercetătorii au decis să ofere pacienților țigări electronice, atât înainte cât și după intervențiile chirurgicale.

Rezultatele au fost îmbucurătoare: 17% dintre pacienți au renunțat complet la fumat, 51% au susținut că vor înlocui pe termen lung țigările obișnuite cu cele electronice, iar consumul mediu de țigări a scăzut de la 15,6 la 7,6 per persoană pe parcursul studiului. Acest lucru ar putea ajuta medicii să își susțină pacienții care trebuie să renunțe la fumat pentru a diminua complicațiile diferitelor afecțiuni sau complicațiile postoperatorii, fără ca renunțarea să fie bruscă și să includă simptome de sevraj.

Într-un studiu randomizat recent la care au luat parte 886 de participanți care au fost dispuși să renunțe la fumat, s-a constatat că rata abstinenței a fost de două ori mai mare în grupul cu țigări electronice decât în grupul cu înlocuitori de nicotină după un an. De remarcat, rata de abstinență observată în grupul de înlocuire a nicotinei a fost mai mică decât cea de așteptat de obicei cu această terapie. Cu toate acestea, incidența iritației gâtului și a gurii a fost mai mare în grupul cu țigări electronice decât în grupul cu înlocuitori de nicotină.

Concluzii

În concluzie, pe baza studiilor efectuate până în prezent, se pare că utilizarea țigărilor electronice este mai puțin toxică decât fumatul de țigări clasice. Acest lucru nu înseamnă, însă, că țigările electronice nu prezintă efecte periculoase. În plus, studiile care investighează efectele lor pe termen lung asupra sănătății umane sunt necesare cât mai curând. 

La nivel mondial, țări precum Brazilia, Uruguay și India au interzis vânzarea de țigări electronice, iar altele precum Marea Britanie susțin acest dispozitiv pentru a renunța la fumat. Numărul tot mai mare de utilizatori adolescenți și decesele raportate în SUA din cauza țigărilor electronice au determinat guvernul să interzică vânzarea de țigări electronice aromate în 2020.

Deși țigările electronice ar putea ajuta la renunțarea la fumat, oamenii de știință spun că este nevoie de un control mai strict al vânzării, o reglementare adecvată a industriei, inclusiv cu restricționarea aromelor, precum și de studii toxicologice suplimentare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - About Electronic Cigarettes (E-Cigarettes) 
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/about-e-cigarettes.html
BMC - An updated overview of e-cigarette impact on human health
https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12931-021-01737-5
Studiul „An updated overview of e-cigarette impact on human health”, apărut în Respir Res 22, 151 (2021). https://doi.org/10.1186/s12931-021-01737-5, autori: Marques, P., Piqueras, L. & Sanz, MJ. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0