Caria de biberon: de ce apare si cum poate fi prevenita

Cariile care apar la bebelusi sau la copii foarte mici poarta denumirea de carii de biberon. Acestea apar, in general, pentru ca bauturile indulcite sau cele care contin zaharuri naturale (precum lactoza din lapte sau fructoza din sucul de fructe) raman pe suprafata dintilor celui mic pentru o perioada prea lunga.​ Demineralizarea este prima etapa a cariei dentare si este un defect de structura a smaltului.

Demineralizarea poate surveni fie in urma perturbarii calcifierii sau mineralizarii smaltului (caz in care se numeste hipomineralizare), fie in urma atacului carios.

Cum ne dam seama daca dintii sunt demineralizati?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simplu: trebuie sa fim atenti la aspectul smaltului – cand este vorba de demineralizare, aspectul este opac si albicios. In cazul hipomineralizarii, acest aspect apare imediat dupa eruptia dintelui. In cazul demineralizarii in urma atacului carios, smaltul capata acest aspect in timp.

Demineralizarile intalnite pe mai multi dinti de lapte, dar mai ales pe cei din fata, pot indica aparitia cariei de biberon. Initial, se manifesta sub forma unor pete albe cretoase, iar localizarea acestora difera in functie de pozitia micutului in timpul suptului.

Risc crescut de carii de biberon au copiii ai caror parinti sau bunici obisnuiesc sa introduca suzeta in zahar sau siropuri dulci, pentru a linisti copilul atunci cand este agitat. Consumul de bauturi dulci seara, inainte de culcare, creste de asemenea riscul de carii in randul bebelusilor, asta pentru ca productia de saliva este redusa in timpul somnului.

Cei mai afectati sunt dintii din fata, de sus, insa cariile de biberon pot aparea la orice dinte sau masea.

Parintii au impresia ca dintii de lapte nu sunt atat de importanti pentru ca oricum vor fi schimbati. Insa acest lucru este cat se poate de eronat. Sanatatea dintilor la maturitate depinde de sanatatea dintilor de lapte.

Depistarea cariei de biberon in stadiu incipient face posibila stoparea aparitiei procesului carios prin remineralizarea suprafetelor afectate cu ajutorul unor solutii cu fluor, aplicate local, si cu atentie sporita pentru a evita inghitirea acestora.

 

 

In functie de evolutia cariei, se va recurge la tratamentul prin obturatie, endodontic sau prin coroana de acoperire.

Pentru ca si in cazul acestei afectiuni este mai usor sa prevenim decat sa tratam, iata ce putem face:

  • Ai grija de propria ingiena dentara inainte de nasterea copilului. Este foarte important sa mergi la medicul stomatolog cel putin o data pe perioada sarcinii.
  • Fie ca il alaptezi, fie ca il hranesti pe cel mic cu lapte praf, trebuie neaparat sa ai grija de igiena orala a acestuia. Pana la varsta de 12 luni, sterge-i in fiecare seara gingiile cu o bucata de tifon curata. Imediat ce apare primul dinte, fa-ti un obicei din a-l spala zilnic – foloseste o periuta de dinti speciala pentru copii, cu perii foarte moi, dar si pasta de dinti pentru copii. Dupa implinirea varstei de 1 an, spala copilul pe dinti de doua ori pe zi, minimum 2 minute. Ideal ar fi sa il speli pe cel mic pe dinti imediat dupa micul dejun si inainte de culcare, seara.
  • Nu iti obisnui copilul sa adoarma in timp ce bea ceva. Astfel, te asiguri ca dintii sai nu sunt expusi la zahar, dar reduci si riscul de inecare.
  • Invata-l pe cel mic cat mai devreme sa bea din pahar, astfel sansele ca lichidele sau zaharurile din acestea sa ramana prinse intre dinti sunt mai mici. De asemenea, un pahar nu poate fi luat in pat, asa ca cel mic se va dezvata sa bea ceaiuri, lapte sau sucuri seara, inainte de culcare.
  • Limiteaza consumul de dulciuri sau de snacks-uri cu textura lipicioasa (pufuleti, jeleuri), astfel incat sa previi acumularea de zaharuri intre dinti. Invata-ti copilul sa foloseasca limba pentru a indeparta resturile alimentare dintre dinti, imediat dupa ce mananca.
  • Obisnuieste-l pe cel mic cu vizite regulate (o data la 6 luni) la medicul pedodont pentru a-l obisnui, a-i reduce anxietatea fata de stomatolog si pentru a face posibila depistarea unei eventuale carii de biberon intr-o faza incipienta

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0