Cand se recomanda inlocuirea unei lucrari protetice fixe

Sanatatea dentara este extrem de importanta, mai ales ca afectiunile dentare nu se vindeca, ci trebuie “reparate” de medicul stomatolog cu ajutorul unor "artificii".

Odata ce un dinte este afectat din punct de vedere structural, sanatatea dentara este amenintata. De aceea, este necesara o proteza dentara, care va repara daunele produse la nivelul dintelui, atat din punct de vedere structural, cat si din punct de vedere estetic. O asemenea lucrare protetica fixa poate fi folosita si pentru inlocuirea unui dinte care lipseste din varii motive.

Insa, uneori, e necesara inlocuirea unei lucrari protetice fixe, la un anumit interval dupa realizarea acesteia. Lucrarea protetica ar trebui sa ofere confort pacientului, sa fie estetica, sa protejeze dantura acestuia, dar si sa fie longeviva. Exista, insa, situatii in care longevitatea unei lucrari protetice fixe este afectata si aceasta necesita inlocuire.

Lucrarea protetica fixa este o piesa protetica ce restaureaza morfo-functional unitatile masticatorii, poate fi unidentara, cand un dinte a avut o carie extinsa care nu a mai putut fi restaurata printr-o obturatie coronara (plomba) sau in caz de fractura, precum si in situatia absentei unuia sau mai multor dinti, dar care au de o parte si de alta a bresei edentate dinti restanti.

O lucrare protetica fixa se inlocuieste atunci cand nu mai corespunde din punct de vedere functional, fizionomic si biologic.

Cel mai important factor in luarea acestei decizii este retractia gingivala cu expunerea radacinii dintelui stalp ce pune probleme prin acumularea de resturi alimentare, placa bacteriana intre gingie si lucrare.

Problemele la nivelul dintilor sunt carii ce uneori fac imposibila restaurarea bontului si duc la extractia dintelui, iar la nivelul gingiei apare inflamatia cu sangerari la periaj.

O lucrare veche pune probleme estetice in cauza vizibilitatii metalului si a radacinii dintelui, dar si din cauza modificarii de culoare in timp a dintilor naturali (ceramica isi mentine culoarea in timp).

Problemele functionale apar cand lucrarea este deteriorata, materialul ceramic este spart si este afectata ocluzia.

Persoanele purtatoare de lucrari protetice vechi pot sesiza, dincolo de disconfortul estetic, un gust sau un miros neplacut al gurii, sangerari gingivale precum si retentionarea alimentelor in zona lucrarii.

Oricare din aceste situatii reprezinta un semnal de alarma si un motiv pentru a se adresa medicului stomatolog.

 

 

Cum poti avea grija de lucrarile protetice fixe, prelungindu-le astfel termenul de valabilitate

In primul rand, ingrijirea si igiena dentara sunt esentiale pentru mentinerea pentru o perioada cat mai indelungata a unei lucrari protetice fixe. Se recomanda spalarea cu atentie a lucrarii protetice dupa fiecare masa, astfel incat sa se indeparteze resturile alimentare in totalitate. In acest scop, se recomanda cel putin o data pe zi (de preferat seara) folosirea atei dentare sau a unei periute interdentare, pentru eliminarea resturilor alimentare.

E indicat sa se foloseasca apa de gura de cel putin doua ori pe zi, in scopul curatarii si dezinfectarii cavitatii bucale.

Vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt, de asemenea, esentiale pentru mentinerea sanatatii dentare, dar si pentru evitarea necesitatii de inlocuire a lucrarii protetice fixe.

Specialistii ne recomanda sa mergem o data la 6 luni la medicul stomatolog pentru un consult de specialitate, fie ca avem o lucrare protetica fixa sau nu. Controalele regulate permit medicului sa depisteze problemele in stadiu incipient, iar astfel solutionarea acestora se face rapid, necostisitor si, poate cel mai important pentru multi dintre noi, fara durere.

Amanarea consultului stomatologic vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sanatatea dentara. Daca ai o lucrare protetica fixa si observi urmatoarele simptome, mergi de urgenta la dentist: inflamarea gingiei in dreptul lucrarii protetice, aparitia durerii, sangerarile gingivale, migrarea lucrarii, “spargerea” lucrarii protetice sau halena.

Zambeste vietii cu incredere!

stop colesterol

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0