Cancerul pulmonar la femei, diferit fata de cel la barbati?

Considerat pana in urma cu cativa ani o boala a barbatilor, in prezent cancerul pulmonar afecteaza nediscriminator ambele sexe. In ultima decada, cancerul pulmonar a devenit principala cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Statele Unite, surclasand cancerul mamar, si cea de-a doua cauza in Europa.

Cancerul pulmonar la femei prezinta caracteristici epidemiologice, radiologice, clinice si anatomo-patologice care il diferentiaza de cancerul pulmonar la barbati. Mai mult decat atat, prognosticul dar si raspunsul terapeutic sunt diferite fata de sexul masculin. Concordant cu aceste observatii, carcinogeneza pulmonara este, cel putin in parte, distincta la femei si implica mecanisme si cai patologice de semnalizare diferite. In acest context, este de la sine inteles ca strategiile terapeutice trebuie sa fie specifice acestui grup populational.

Epidemiologie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer la barbati la nivel global (aproximativ 1,2 milioane persoane) cu incidentele cele mai mari in Europa Centrala si de Est (53.5 din 100.000 persoane) precum si in Estul Asiei (50.4 la 100000 de persoane). La femei, ratele de incidenta sunt, in general, mai mici. Ratele cele mai mari de incidenta se regasesc in America de Nord (33.8), Europa de Nord (23.7) si Asia de Est (19.2), comparativ cu ratele mult mai mici in Africa Mijlocie si de Vest (1.1, respectiv 0.8).

Incidenta cea mai mare a cancerului pulmonar la femei se intalneste in Danemarca, urmata de Canada si Statele Unite. In Statele Unite, incidenta cancerului pulmonar a scazut semnificativ in ultimele trei decenii la barbati (peste 28%), in timp ce la femei a crescut magistral (98%). Potrivit estimarilor, numarul deceselor cauzate de cancerul pulmonar la nivel global va creste de la 1,6 milioane, in prezent, la peste 3 milioane in 2035.

Tabloul clinic

Cancerul pulmonar la femei prezinta anumite specificitati, printre care frecventa semnificativ mai mare a adenocarcinoamelor, precum si incidenta mai mare a tumorilor cu componenta lepidica. Exista o proportie mai mare a nefumatorilor in populatia feminina comparativ cu barbatii (30% versus 10%) cu un maxim in Asia, de peste 80%. De asemenea, femeile au, in general, un prognostic mai bun, iar tumorile acestora sunt mai chemosensibile decat la barbati.

Potentiali factori de risc

Fumatul este raspunzator pentru mai mult de 90% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 70%, la femei, si ramane astazi principalul factor de risc la femei. Femeile par sa fie mai receptive la carcinogeni. In conditiile unui consum de tigarete similar, femeile dezvolta mai frecvent cancer pulmonar, comparativ cu barbatii. Explicatia ar putea rezida in exprimarea inferioara la femei, a genelor de reparare a ADN-ului cum ar fi BRCA1, ERCC sau RRM1.

Factorii de mediu

In privinta factorilor de mediu, studii epidemiologice au legat incidenta mai mare a cancerului pulmonar din Asia de expunerea la gudronul de carbune sau la diverse radiatii ocupationale sau habituale. In multe tari, insa, nu s-a putut stabili o legatura intre incidenta cancerului pulmonar si factorii de mediu.

 

 

Factorii hormonali

Femeile diagnosticate cu cancer pulmonar prezinta o evolutie mai buna comparativ cu barbatii, in conditii similare de stadiu si histologie. Mai multe studii sprijina ipoteza legaturii intre cancerul pulmonar si hormonii feminini: menopauza precoce, ciclul menstrual scurtat, utilizarea de substitute estrogenice sau istoric familial de cancere hormonodependente.

Estrogenii pot fi implicati in carcinogeneza pulmonara, iar receptorii estrogenici, in special receptorul estrogenic beta, sunt prezenti si functioneaza atat in tesuturile si liniile celulare pulmonare - cele normale si cele tumorale. Estrogenul poate stimula transcriptia genelor estrogen-receptive, ceea ce poate duce la activarea cailor factorilor de crestere si, in particular, calea factorului de crestere epidermal. Mai mult decat atat, terapia cu substitute hormonale afecteaza negativ prognosticul pacientelor cu cancer pulmonar metastatic.

Factorii genetici

In privinta profilului molecular al pacientilor cu cancer pulmonar avansat fara celule mici, s-au evidentiat diferente intre barbati si femei. Daca peste 50% dintre femei prezinta mutatii genetice cunoscute, doar 35% dintre barbati prezinta aceste mutatii, cu exceptia mutatiilor genelor familiei RAS, care sunt mai frecvente la barbati.

Strategii terapeutice

Pana in acest moment, nu exista recomandari de a trata diferit barbatii comparativ cu femeile. Incidenta alterarilor moleculare este mai mare la femei, ceea ce inseamna frecventa mai mare a terapiilor target. Mutatiile activatoare EGFR se regasesc la aproximativ 20% dintre femei, cu o incidenta de peste 40% la nefumatoare. In acest moment, inhibitorii de tirozinkinaza reprezinta standard terapeutic pentru pacientele cu mutatii EGFR.

De asemenea, mutatiile ALK sunt mult mai frecvente la femei comparativ cu barbatii (raport 2/1), dupa cum mutatiile HER 2 sunt mai frecvente la femei.

Hormonii sunt bine cunoscuti pentru rolul important detinut in oncogeneza si dezvoltarea unui cancer pulmonar fara celule mici, deoarece estrogenii pot stimula proliferarea celulara, iar antiestrogenii pot inhiba proliferarea. In acest moment, sunt tot mai multe date legate de interactiunea dintre receptorii estrogenici si calea de semnalizare EGFR, precum si de efectul antitumoral aditiv dat de asocierea dintre antiestrogeni si inhibitorii de tirozinkinaza.

In concluzie, cancerul pulmonar la femei reprezinta o entitate, cel putin in parte, cu carcinogeneza distincta. In acest context, studiile care vor urma vor aduce informatii legate de identificarea alterarilor genetice specifice, precum si ale profilului hormonal, elemente care vor constitui premisa noilor asocieri terapeutice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0