Cancerul ovarian: cele 4 stadii ale bolii si tratamentul

Cancerul ovarian apare atunci cand celulele anormale din ovare incep sa se multiplice necontrolat si incep sa formeze o tumora. 

Daca este lasata netratata, tumora se poate extinde la alte parti ale corpului. Acesta este numit cancer ovarian cu metastaza.

Care sunt stadiile cancerului ovarian?

Medicul tau determina care este stadiul bolii in functie de cat de departe s-a raspandit cancerul. Exista patru stadii, iar fiecare dintre ele are unele substadii.

Stadiul 1

Cancerul ovarian in stadiul 1 are trei substadii:

1.    Cancerul este limitat sau localizat la unul dintre ovare in stadiul 1A.
2.    Cancerul este stabilit in ambele ovare, in stadiul 1B.
3.    In stadiul 1C, exista si celule canceroase care exista in exteriorul ovarelor.

Stadiul 2

In stadiul 2, tumora s-a raspandit pana la alte structuri din pelvis. In stadiul 2A, cancerul s-a extins la uter sau la trompele uterine. In stadiul 2B, el s-a extins pana la vezica urinara sau rect.

Stadiul 3

Cancerul ovarian in stadiul 3 are trei sub-stadii:

1.    In stadiul 3A, cancerul s-a extins dincolo de pelvis catre stratul care captuseste abdomenul si catre nodulii limfatici din abdomen.
2.    In stadiul 3B, celulele canceroase se afla in exteriorul splinei sau ficatului.
3.    In stadiul 3C, depozitele de celule canceroase sunt de cel putin 1,9 cm si sunt observate in abdomen sau in exteriorul splinei sau ficatului. Cu toate acestea, cancerul nu este in interiorul splinei ori ficatului.

Stadiul 4

In stadiul 4, tumora este in metastaza sau s-a raspandit dincolo de pelvis, abdomen si nodulii limfatici, la ficat sau la plamani. In stadiul 4A, celulele canceroase se gasesc in lichidul din jurul plamanilor. Stadiul 4B este cel mai avansat dintre toate. In stadiul 4B, celulele canceroase au patruns in interiorul splinei sau ficatului sau chiar la organe mai indepartate, cum ar fi pielea sau creierul.

Cum poate fi tratat cancerul ovarian

Tratamentul bolii depinde de cat de departe s-a extins cancerul. O echipa de medici va determina un plan de tratament, in functie de situatia ta. Cel mai probabil, tratamentul va include doua sau mai multe dintre variantele de mai jos:

•    chimioterapie
•    radioterapie
•    interventie chirurgicala, pentru a se indeparta tumora si pentru a se stabili in ce stadiu este cancerul
•    terapie tintita
•    terapie hormonala.

Operatia

Interventia chirurgicala este principalul tratament pentru cancerul ovarian. Obiectivul operatiei este sa se indeparteze tumora, insa histerectomia (indepartarea completa a uterului) este adesea necesara.

Medicul tau poate recomanda, in acelasi timp, si indepartarea ambelor ovare si a trompelor uterine, a nodulilor limfatici din apropiere si a altor zone de tesut pelvin. Din pacate, identificarea tuturor locurilor unde exista tumori este dificila.

Terapia tintita

Terapiile tintite, cum ar fi chimioterapia si tratamentele cu radiatii, ataca celulele canceroase in timp ce provoaca prea putine leziuni celulelor normale din corp. Terapiile tintite mai noi folosite pentru a trata formele avansate de cancer ovarian includ bevacizumab si olaparib.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0