Cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat este in continuare o provocare?

In cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat, identificarea cancerului primitiv ramane prioritatea absoluta. Examinarea bioptica a oricarui tesut disponibil poate reprezenta cheia diagnostica a unui boli metastatice. Comunicarea dintre oncolog si anatomopatolog este esentiala in identificarea tumorii primare. Coroborarea unei anamneze coerente cu datele clinice si informatiile furnizate de anatomopatolog identifica punctul de plecare al unei boli metastatice in aproximativ 40% fin cazuri. Din pacate, in ciuda eforturilor, marea majoritatea a cancerului metastatic ramane cu punct de plecare indefinit.

Potrivit Asociatiei Americane de Cancer, se estimeaza un numar de aproximativ 35.000 de cazuri noi de cancer metastatic fara punct de plecare neprecizat in Statele Unite cu un plus pentru sexul masculin comparativ cu cel feminin. Raportat la numarul total al neoplaziilor se estimeaza un procent cuprins intre 2 si 9% pentru aceasta categorie de cancere. In 15-25% din cazuri punctul de plecare ramane necunoscut inclusiv la necropsii. Incapacitatea de a identifica cancerul primar ramane un motiv de provocare permanenta datorita necunoscutelor legate de tratamentul optimal, evolutie si prognostic. Nu in ultimul rand, diagnosticul de cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat reprezinta un motiv de anxietate atat pentru pacient cat si pentru terapeut dand impresia de situatie scapata de sub control. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Tabloul clinic al cancerului metastatic cu punct de plecare neprecizat este extrem de variabil si depinde de extensia bolii ai de organele afectate de boala. Multi dintre pacienti se prezinta cu afectare multiorganica frecvent fiind afectati plamanii,oasele, ganglionii limfatici sau ficatul.

O boala incipienta este dificil de identificat datorita lipsei simptomatologiei. Manifestarile clinice pot sugera punctul de plecare. De exemplu ascita, acumularea de lichid intraabdominal, sugereaza un posibil punct de plecare gastrointestinal sau ovarian. Un bloc ganglionar axilar la o femeie sugereaza evaluarea glandelor mamare. Ganglioni cervicali mariti de volum trebuie sa conduca catre un examen ORL sistematic. Semnele clinice sugestive pentru metastaze cerebrale trebuie sa indrume catre investigarea plamanului, a sanului sau rinichiului. De asemenea, prezenta metastazelor osoase trebuie sa conduca la evaluarea prostatei, a glandelor mamare, a plamanului, rinichiului sau tiroidei.

Orice leziune suspecta trebuie biopsiata pentru diagnostic de certitudine iar examinarile imagistice de inalta performanta de tipul computerului tomograf sau al tomografului cu emisie de pozitroni (PET-CT) evidentiaza numarul si localizarea leziunilor metastatice. Tabloul clasic este al unui adenocarcinom metastatic cu afectare multiorganica iar tratamentul acestui grup de pacienti ramane suboptimal. Anumite entitati au o evolutie favorabila si sunt responsive la anumite strategii terapeutice. De exemplu:

- Metastazele la nivelul ganglionilor cervicali recomanda examinarea detaliata a tractului aerodigestiv superior. Majoritatea acestor cancere sunt carcinoame scuamoase, dar tumori de genul adenocarcinomului, melanomului sau a tumorilor anaplazice pot fi intalnite destul de frecvent. Terapia locala cu intentie curativa, fie ca este vorba de radioterapie cu sau fara disectia ganglionilor laterocervicali are o rata de supravietuire la 5 ani de 30-50%. Pacientii cu metastaze de carcinom scuamos la nivelul ganglionilor cervicali prezinta o rata de supravietuire comparabila cu a pacientilor cu punct de plecare precizat.

- Metastazele ganglionare axilare izolate reprezinta adesea o manifestare a unui cancer mamar ocult iar mastectomia evidentiaza in 40-70% din cazuri un focar primitiv mamar

- Carcinomatoza peritoneala prezinta similaritati de evolutie si tratament cu un cancer ovarian cu sensibilitate la chimioterapia pe baza de platina

- metastaza ganglionara unica de melanom malign reprezinta 5% din totalul melanoamelor maligne la prima prezentare. Se poate rezolva exclusiv chirurgical iar prognosticul este surprinzator,mai bun comparativ cu un melanom malign cu leziune cunoscuta si adenopatie satelita.

Aproximativ o treime dintre cancerele cu punct de plecare neprecizat sunt cu aspect histologic slab diferentiat sau nediferentiat. O subpopulatie minora dintre acestea poate fi potential curabila. Aceasta include limfoamele, tumorile cu celule germinale sau tumorile neuroendocrine.

In ciuda progreselor majore in domeniul diagnostic, cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat ramane in continuare o problema reala dar si un motiv de frustrare. Frustarea deriva in primul rand din dificultatea identificarii originii acestui cancer. Necunoasterea originii inseamna automat si terapie suboptimala. Ca urmare, eforturile trebuie sustinute atat in scop diagnostic, imagistic dar si molecular si genetic cat si terapeutic. Aceasta inseamna accesibilitate la ultimele achizitii in imagistica dar si la teste de biologie moleculara care sa identifice semnatura genetica a acestei boli diseminate cu punct de plecare neprecizat. Aceasta inseamna automat, trecerea de la o terapie gen "one size fit all" la o terapie individuala conform caracteristicilor genetice ale bolii. Ca urmare, timpul chimioterapiei standard, universal valabile, este pe cale sa apuna.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Catalin Costovici.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0