Cancerul mamar inflamator: factori de risc si diagnostic

Cancerul mamar inflamator sau mastita carcinomatoasa reprezinta aproximativ 1-5% din totalul cancerelor mamare. Acesta reprezinta o entitate separata din punctul de vedere al prognosticului si al evolutiei, fiind una dintre cele mai agresive forme de cancer mamar care afecteaza femeile de orice varsta si foarte rar barbatii.

Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat. In general, progresia bolii se deruleaza in saptamani sau luni. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In mastita carcinomatoasa, celulele canceroase blocheaza vasele limfatice de la nivelul sanului, ceea ce duce la inflamarea acestuia si a tegumentului supraiacent (care este situat deasupra).

Ratele de supravietuire depind de stadiul bolii, gradul de diferentiere, varsta pacientei, caracteristicile tumorii si, desigur, de tratamentul administrat.

In general, supravietuirea medie pentru un cancer inflamator in stadiul III este de 57 de luni, in vreme ce stadiul IV are o supravietuire medie estimata de aproximativ 20 de luni. Mastita carcinomatoasa a ramas o provocare pentru comunitatea oncologica, din cauza agresivitatii bolii, a progresiei acesteia in ciuda terapiilor administrate si, implicit, a prognosticului dificil. In general, prognosticul este mai prost la femeile in premenopauza, comparativ cu cele in postmenopauza, si, de asemenea, la femeile obeze, comparativ cu cele cu status ponderal normal. 

Factorii de risc pentru cancerul mamar inflamator

Sunt aceiasi ca pentru orice alt tip de cancer mamar. Nu se stie, in acest moment, ce factori specifici ar putea creste riscul pentru acest tip aparte de cancer. Un istoric familial de cancer mamar ar putea creste riscul dezvoltarii cancerului inflamator, cu toate ca nu s-au pus in evidenta mutatii genetice specifice pentru acest tip de cancer. Pe de alta parte, femeile cu mutatii genetice care cresc riscul de cancer mamar prezinta un risc semnificativ mai mare pentru un cancer mamar inflamator. 

Simptomatologia se instaleaza, in general, rapid. Un san afectat de mastita este un san mare, rosu, edematiat (caracterizat prin aparitia edemului la nivelul tesuturilor) cu temperatura locala crescuta. Edemul tegumentului da aspectul specific de "coaja de portocala". Nu de putine ori, sanul este dureros, iar mamelonul este retractat. 

Diagnosticul in cancerul mamar inflamator

Singura procedura diagnostica confirmatorie este biopsia tumorala, in situatia in care tumora este evidentiabila, sau biopsia cutanata urmata de examenul histopatologic. Mamografia, examenul ecografic sau Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) sunt investigatii preliminare care sugereaza diagnosticul. 

Analiza anatomopatologica si cea imunohistochimica dau informatii pretioase asupra caracteristicilor tumorii, cum ar fi:

  • gradul de diferentiere,
  • rata de proliferare,
  • prezenta sau absenta receptorilor hormonali,
  • exprimarea unei gene defective (HER 2).


Marea majoritate a cancerelor mamare inflamatorii sunt cu receptori hormonali negativi. De asemenea, adeseori, cancerele mamare inflamatorii nu exprima gena HER 2 si, ca urmare, nu beneficiaza de tratament cu anticorpi antiHER 2. Se stie ca tumorile HER 2 pozitive reprezinta aproximativ 20-25% din totalul cancerelor mamare.

Odata stabilit diagnosticul, este necesara incadrarea intr-un stadiu clinic. In vederea stadializarii, se recomanda investigatii imagistice de inalta performanta de genul Computer Tomografiei (CR), Rezonantei Magnetice Nucleare (RMN), Scintigrafiei osoase sau Tomografiei cu Emisie de Pozitroni (PET-CT). Marea majoritate (daca nu totalitatea) cazurilor de cancer mamar inflamator sunt descoperite in stadiile III sau IV de boala. 

Optiunile terapeutice in cancerul mamar inflamator

Sunt similare cancerului mamar, in general, si includ interventia chirurgicala, chimioterapia, terapia tinta, hormonoterapia si, nu in ultimul rand, radioterapia. 

Deorece in cancerul mamar inflamator exista o afectare difuza a sanului si a cailor limfatice cutanate, este imposibila indepartarea sanului fara ca marginile de rezectie sa nu fie contaminate tumoral. Marginile de rezectie cu celule tumorale reprezinta premisa recidivei in imensa majoritate a cazurilor.

De asemenea, o interventie chirurgicala intempestiva intr-o asemenea situatie ar fi un mod sigur de accentuare a riscului de metastazare si, de aceea, este total contraindicata, iar principalul tratament intr-o mastita carcinomatoasa ramane tratamentul medical, fie ca este vorba de chimioterapie si/sau de tratament tinta, tratament cunoscut in literatura de specialitate drept neoadjuvant.

Tratamentul neoadjuvant urmareste stingerea focarului inflamator tumoral si transformarea bolii intr-una operabila 100%. In ceea ce priveste tipul de interventie chirurgicala, standardul operator unanim acceptat este mastectomia radicala modificata. Tumorectomia sau sectorectomia, precum si mastectomia cu prezervare de tegument sunt total contraindicate. Reconstructia imediata este, de asemenea, contraindicata. 

Chimioterapia recurge la diverse asociatii de citostatice, in alegerea acestora tinandu-se cont de statusul de performanta al pacientei, de afectiunile asociate si, nu in ultimul rand, de preferintele pacientei. 

In ceea ce priveste terapia target, principala tinta in cancerul mamar este gena HER 2. Aceasta este o proteina specializata, existenta in anumite celule tumorale, care controleaza cresterea si metastazarea. Standardul terapeutic pentru terapia neoadjuvanta la pacientele HER 2 pozitive este Trastuzumab, alaturi de chimioterapie.

O serie de alte molecule care au aceeasi tinta si care se folosesc de prima intentie in cancerele metastatice HER 2 pozitive sunt analizate in acest moment in mai multe trialuri clinice, care au drept obiectiv cancerele mamare inflamatorii HER2 pozitive. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Pertuzumab, Trastuzumab Emtasine (TDM1) sau Lapatinib.

In ceea ce priveste terapia adjuvanta, adica terapia dupa interventia chirurgicala cu scop curativ in cazul cancerelor mamare inflamatorii HER 2 pozitive, standardul terapeutic este chimioterapia impreuna cu Trastuzumab, urmata de terapia de mentinere, doar cu Trastuzumab. 

Radioterapia consta in utilizarea de radiatii X de inalta energie sau alte particule care au drept viza distrugerea celulelor canceroase. Administrarea radioterapiei se face postoperator, dupa o interventie chirurgicala cu viza curativa, in vederea reducerii riscului de recidiva locala. In cancerele mamare inflamatorii, se recomanda aproape intotdeauna radioterapie post-operatorie, din cauza riscului mare ca celule canceroase sa ramana prezente la nivelul peretelui toracic. 

In anumite situatii, destul de frecvente, de-altfel, in practica curenta, atunci cand raspunsul terapeutic la chimioterapie si/sau terapia tinta este nesatisfacator, se recurge la radioterapie pre-operatorie. Prin actiunea locala, aceasta tempereaza procesul inflamator neoplazic si poate duce la transformarea bolii intr-una operabila. 

Hormonoterapia reprezinta o optiune terapeutica importanta in cancerul mamar inflamator cu receptori hormonali pozitivi. In general, se recurge la hormonoterapie in boala localizata, dupa chimioterapie si radioterapie sau ca terapie de fond in boala metastatica, mai ales acolo unde turnoverul tumoral este relativ lent si incarcarea tumorala e minimala. 

In ciuda optiunilor terapeutice din ce in ce mai diversificate, tratamentul unui cancer mamar inflamator si mai ales tratamentul unui cancer metastatic raman in continuare o mare provocare. Tratamentul se va adresa intotdeauna profilului bolii, dar si profilului pacientului, incercand respectarea butadei "Tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din pacate, prognosticul unei asemenea afectiuni, mai ales in conditiile in care boala este refractara la tratamentele administrate sau este diseminata, este nefavorabil. Din acest motiv, de foarte multe ori pacientele cu aceasta afectiune sunt incurajate sa participe in trialuri clinice care investigheaza optiuni terapeutice novatoare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0