Cancerul de ovar: cei mai frecvenţi factori de risc

Cancerul de ovar este un cancer provenit din ovare. Cancerul de ovar deține un loc important în cadrul cancerelor la femeie: el reprezintă a cincea cauză de cancer la femei și ocupă locul al doilea între cancerele ginecologice. Cancerul de ovar afectează în special femeile peste 50 ani, dar el poate să apară și la femeile mai tinere.

Există mai multe tipuri de cancer ovarian, în funcție de partea ovarului care este afectată

Majoritatea femeilor cu cancer de ovar au un cancer ovarian epitelial, în care cancerul începe în celulele care acoperă suprafața ovarului. Alte tipuri mai rare de cancer ovarian sunt acele cancere dezvoltate din celulele formatoare de ovule sau din celulele care formează țesutul ovarian interior (stroma). Însă tumorile ovariene benigne (necanceroase) și chisturile ovariene sunt mult mai frecvente decât cancerul de ovar, în special la femeile sub 30 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele cancerului de ovar pot fi vagi și pot mima alte boli. Cu toate acestea, se descriu o serie de simptome care sugerează cancerul de ovar, în special dacă ele apar des sau durează mult.

Cancerul de ovar poate invada, se poate "implanta" sau se poate extinde la alte organe

Invazia: O tumoră malignă ovariană poate creşte şi poate invada organele din apropierea ovarelor, cum ar fi trompele uterine şi uterul pacientei.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Implantarea: Celulele canceroase se pod "desprinde", se pot "desface" din tumoarea principală ovariană. Ele pătrund sau ajung în abdomen, iar acest lucru poate determina formarea unor noi tumori pe suprafaţa organelor şi ţesuturilor din apropiere. Medicii numesc aceste noi tumori "implanturi" sau "însămânţări".

Extinderea sau răspândirea: Celulele canceroase se pot extinde sau răspândi prin sistemul limfatic al pacientei până la nodulii limfatici din pelvis, abdomen sau piept. De asemenea, celulele canceroase se pot răspândi prin fluxul sangvin la alte organe, cum ar fi ficatul şi plămânii.

Majoritatea cancerelor de ovar se tratează combinat: operație și chimioterapie.

Ce trebuie să ştii despre cancerul ovarian

 1. Cele mai întâlnite simptome în cancerul ovarian sunt: balonarea; durerea pelvina sau abdominală; dificultăţi în timpul mâncatului sau faptul că femeia se simte sătula rapid; urinări frecvente.
 2. Alte simptome ale cancerului ovarian, care ar putea fi, totodată simptomele altor afecţiuni, includ: stomacul deranjat, durere de spate, durere în timpul actului sexual, constipaţie, modificări ale menstruaţiei, modificări inexplicabile ale motilităţii (mişcărilor) intestinului, scădere inexplicabilă în greutate sau creştere inexblicabilă în greutate, oboseală neobişnuită.
 3. Factorii de risc - medicii nu isi pot explica de ce o femeie dezvoltă cancer ovarian, iar o altă femeie nu face această boală. Cu toate acestea, se ştie că femeile cu anumiţi factori de risc pot avea mai multe şanse decât alte persoane să dezvolte cancer ovarian. Studiile au descoperit următorii factori de risc pentru cancerul ovarian:
  * antecedentele familiale (un membru din familie care a avut cancer ovarian);
  * antecedentele personale legate de cancer (femeile care au avut cancer de san, de uter, la colon sau la rect au un risc mai mare);
  * femeile care nu au fost niciodată însărcinate;
  * terapia hormonală de la menopauză (femeile care iau estrogen fără progesteron mai mult de 10 ani au un risc crescut de a face cancer ovarian).
 4. Dacă îţi menţii greutatea la un nivel normal (considerat sănătos), acest lucru te ajută - femeile supraponderale (cu un IMC de 30 sau peste) au mai multe şanse să dezvolte cancer ovarian.
 5. Cancerul ovarian rareori apare la femeile sub 40 de ani - aproximativ 1 din 75 de femei va face cancer ovarian în timpul vieţii, dar femeile tinere sunt rareori afectate de această boală. Riscul creşte începând cu vârsta de 63 de ani, potrivit Societăţii Americane de Cancer.
 6. Dacă ai copii înainte de vârsta de 26 de ani, acest lucru te-ar putea proteja. De asemenea, dacă ai mai mulţi copii, şi acest factor este în favoarea ta. Orice întrerupere apărută în ovulaţie îţi scade riscul de cancer ovarian, spun specialiştii.
Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0