Cancerul cervical ar putea sa aiba un impact de durata asupra supravietuitoarelor

Un studiu raporteaza ca multi supravietuitori de cancer cervical sufera dupa cativa ani de oboseala, insomnii si bufeuri.

Cu toate acestea, este dificil sa se stabileasca daca aceste simptome sunt cauzate de cancer sau de tratamentul pentru cancer, au precizat cercetatorii. „In majoritatea cazurilor, cel mai probabil este vorba de o combinatie” sustine autorul studiului, Stephanie Smet, medic rezident in cadrul sectiei de radiologie oncologica a Universitatii de Medicina din Viena.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru realizarea studiului, Smet si colegii sai au analizat aproape 1200 de femei care au fost tratate pentru cancer cervical local avansat. Femeile au fost monitorizate in medie 27 de luni. Varsta medie a pacientilor a fost de 49 de ani, variind de la 22 la 91 de ani. Pe parcursul perioadei de monitorizare, 64% dintre femei au raportat oboseala cel putin o data. Jumatate dintre femei au precizat ca au suferit bufeuri, iar 43% insomnii. Studiul a aratat ca cei mai multi au inregistrat simptome usoare spre moderate.

Potrivit cercetarilor, 4% dintre femeile care au raportat oboseala 2% dintre cele care au raportat bufeuri si 3% dintre cele care au raportat insomnii au inregistrat simptome grave sau invalidante. Studiul urma sa fie prezentat la Viena in cadrul conferintei Societatii Europene de Radioterapie si Oncologie. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

 

 

„Studiul nostru a aratat ca aproximativ jumatate din femeile cu cancer cervical local avansat sufera, la un moment dat, de oboseala, insomnii si bufeuri usoare spre medii. Aceste simptome ar putea avea un impact serios asupra vietii de zi cu zi a pacientului, in relatiile profesionale, sociale si familiale” a tinut sa precizeze Smet intr-un comunicat de presa al Societatii Europene de Radioterapie si Oncologie.

„Tot mai multe femei diagnosticate cu acest tip de cancer traiesc mai mult timp datorita progreselor in domeniul radioterapiei. Este vorba de un grup relativ mic de pacienti, prin urmare, e posibil ca majoritatea sa fie nevoiti sa-si gestioneze simptomele decenii intregi”. Cancerul cervical afecteaza peste 500.000 de femei la nivel mondial in fiecare an, potrivit oamenilor de stiinta.

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0