Botulism: cauze, simptome si tratament

Botulismul este o intoxicatie alimentara ce apare in urma infectiei cu neurotoxina Clostridium botulinum, una dintre cele mai daunatoare toxine.

Aceasta afectiune este extrem de rara, insa si foarte periculoasa, putand fi chiar fatala. Studiile au dovedit ca intre 35-65% dintre cazurile de botulism cauzeaza decesul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauze si tipuri de botulism

Bacteria Clostridium botulinum se gaseste in sol, in praf ori in sedimentele provenite din rau sau mare, insa nu este periculoasa decat atunci cand este privata de oxigen si produce toxina cu acelasi nume.

Exista 3 tipuri de botulism:

  • Botulismul infantil – apare atunci cand un bebelus consuma ceva contaminat cu spori ai bacteriei Clostridium botulinum, de regula sol sau anumite alimente. Copiii mai mari sau adultii sunt  imuni la acesti spori intrucat dupa implinirea varstei de 1 an organismul capata rezistenta.
  • Botulismul transmis prin alimente – apare atunci cand o persoana mananca alimente contaminate cu aceasta toxina periculoasa. De regula, aparitia toxinei in alimente apare din cauza unei conservari inadecvate ori din cauza problemelor ce apar in timpul procesului de gatire.
  • Botulismul transmis prin rani – atunci cand bacteriile patrund intr-o rana si se produce o infectie, se poate produce toxina botulinica. Acest lucru se poate intampla si in cazurile in care se injecteaza droguri cu un ac contaminat.

Simptome botulism

Simptomele pot aparea la cateva ore, dar si la cateva zile dupa infestarea cu bacteria Clostridium botulinum.

Simptomele care apar sunt:

  • Senzatie de rau
  • Voma
  • Crampe stomacale
  • Diaree sau constipatie
  • Caderea pleoapelor
  • Vedere incetosata
  • Slabiciune musculara la nivelul fetei
  • Dificultati la inghitire
  • Dificultati de vorbire
  • Probleme de respiratie

Imediat ce se observa aceste simptome trebuie cerut ajutor medical de urgenta. Botulismul nu este o boala contagioasa, ci apare numai daca toxina patrunde in organism prin ingerare sau printr-o rana deschisa.

 

 

Diagnosticare botulism

Cu cat botulismul este diagnosticat mai repede, cu atat mai mari sunt sansele de supravietuire.

Pentru diagnosticarea botulismului, medicul va efectua un examen fizic si va pune, de asemenea, intrebari cu privire la alimentele consumate in ultimele zile.

Medicul poate recomanda analize de sange sau analize ale materiilor fecale, pentru depistarea toxinelor.

Unele simptome ale botulismului pot mima simptome ale altor boli asa ca medicul poate efectua analize suplimentare pentru punerea unui diagnostic corect. Printre aceste analize se afla: electromiografia sau punctia maduvei osoase.

Tratament botulism

Pentru tratarea botulismului este necesar sa apelezi la un medic. Tratamentul se concentreaza pe neutralizarea toxinelor cu injectii de tip antidot ori prin injectarea anticorpilor si, pe de alta parte, se concentreaza si pe sustinerea functiilor organismului, in special pe cea a aparatului respirator.

Din pacate, tratamentul nu poate trata paralizia deja instalata, ci poate opri extinderea paraliziei sau agravarea acesteia.

Cum poate fi botulismul prevenit

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Riscul de botulism poate fi diminuat prin respectarea urmatoarelor reguli:

  • Respectarea regulilor de conservare a alimentelor; asigurarea ca acestea ating temperatura adecvata inainte de conservare.
  • Aruncarea conservelor din comert care sunt crapate ori prezinta umflaturi.
  • Refrigerarea uleiurilor infuzate cu ierburi sau cu usturoi.
  • Fierberea oricarui aliment pret de 10 minute ucide toxina botulinica.
  • Consumarea imediata a cartofilor gatiti la cuptor in folie de aluminiu ori refrigerarea acestora.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0