Bolile bătrâneții ar putea fi tratate prin neutralizarea celulelor senescente

O serie de studii clinice în desfășurare încearcă să afle dacă medicamentele care vizează celulele senescente pot încetini bolile bătrâneții.

Timp de zeci de ani, oamenii de știință nu s-au preocupat de celulele senescente - care sunt prinse într-o stare pe termen lung de oprire a ciclului celular - respingându-le drept artefacte ale culturii celulare fără semnificație în organismele vii. Dar, în ultimii ani, cercetătorii au stabilit că senescența este un proces fiziologic important care pare să joace roluri importante.

Se crede că celulele senescente mediază dezvoltarea țesuturilor atunci când se formează în embrion și, de asemenea, că stimulează regenerarea țesuturilor și repararea rănilor mai târziu în viață. Însă, pe măsură ce aceste celule se acumulează odată cu înaintarea în vârstă, ele pot elimina proteine inflamatorii despre care se crede că provoacă disfuncții tisulare și împing celulele învecinate în senescență. 

Pentru o echipă de cercetători americani, celulele senescente nu se deosebesc de agenții patogeni care infectează mai multe țesuturi și provoacă diverse boli. Implantarea a aproximativ un milion de celule senescente în fiecare dintre cei șase șoareci tineri implicați într-un studiu le-a afectat acestora performanța mișcărilor în comparație cu cea a șoarecilor din grupul de control care au primit implanturi de celule adipoase nesenescente. 

Repetarea procedurii cu doar o jumătate de milion de celule într-un grup puțin mai în vârstă de șoareci a crescut riscul de deces în decurs de un an - de obicei din cauza cancerului, bolilor pulmonare și intestinale sau neurodegenerării - în comparație cu grupul martor. Potrivit autorilor studiului, transplantul de celule senescente a accelerat majoritatea sau toate bolile de care mor șoarecii la bătrânețe.

Distrugerea celulelor senescente ar putea trata bolile bătrâneții

Într-un alt experiment¹, investigatorii le-au administrat șoarecilor în vârstă de 20 de luni – în vârste omenești, ar fi undeva între 57 și 67 de ani - un amestec de două medicamente despre care demonstraseră anterior că ar putea distruge selectiv celulele senescente: dasatinib, un medicament folosit adesea în împreună cu chimioterapia și quercetina, un flavonoid care se găsește, de exemplu, în ceapă roșie, mere roșii, struguri și fructe de pădure.

La doar două săptămâni după ce au primit tratamentul combinat, șoarecii au alergat mai mult, au avut performanțe mai bune la alte teste fizice și au avut un risc cu 36% mai mic de a deceda în anul următor, comparativ cu animalele care au primit injecții cu celule senescente, dar fără medicamente. Împreună cu alte cercetări, aceste descoperiri au întărit ideea că neutralizarea celulelor senescente poate salva animalele în vârstă de bolile bătrâneții și  poate prelungi durata de viață sănătoasă.

Ulterior, mai mulți cercetătorii, companii farmaceutice și investitori au început să lucreze la modalități de a distruge celulele senescente, în speranța că într-o zi vor atenua ravagiile bătrâneții la oameni. Mai multe biotehnologii au apărut în ultimii ani pentru a identifica acei compuși care vizează celulele senescente.

Echipa americană de cercetare și alți savanți au lansat cu precauție un val de studii clinice pentru a evalua dacă agenții senolitici sunt promițători în tratarea afecțiunilor grave legate de vârstă, cum ar fi osteoartrita, fibroza renală și pulmonară și boala Alzheimer. Deși rămân multe întrebări despre senescență și rolul ei în procesul de îmbătrânire, acești cercetători susțin că, spre deosebire de alți agenți promovați ca elixiruri ale tinereții, care nu au reușit în mod repetat să prezinte beneficii în studiile clinice, conceptul de senolitic va rezista testului timpului. 

Agenții senolitici, promițători în combaterea bolilor bătrâneții

În ianuarie 2019 s-au publicat rezultatele a 14 pacienți cu fibroză pulmonară idiopatică participanți într-un studiu² în care primeau dasatinib / quercetină. Deși scopul principal a fost de a evalua siguranța tratamentului, savanții au văzut semne cum că medicamentele ar putea funcționa. După ce participanții au luat trei doze orale pe săptămână timp de trei săptămâni, au putut merge mai mult în șase minute decât puteau la începutul studiului și au avut performanțe mai bune la alte teste ale abilităților lor fizice, cum ar fi să se ridice de pe scaun.

În același an, oamenii de știință au raportat o altă constatare încurajatoare sub forma unor date preliminare de la nouă pacienți cu boală renală asociată cu diabetul, care au luat combinația de mai sus ca parte a unui studiu de siguranță de fază 1 în curs de desfășurare. 

Pe baza biopsiilor de țesut adipos extras de la pacienți înainte și după tratament, cercetătorii au descoperit că celulele pozitive pentru p16, markerul senescenței, au fost semnificativ scăzute în sânge, grăsime și piele. Aceste rezultate au fost primul indiciu că medicamentele ar putea „curăța” celulele senescente la oameni. 

Într-un alt studiu la care au luat parte pacienți cu osteoartrită, participanții au declarat că li s-au redus durerile de genunchi la trei luni după ce au primit o injecție cu un compus numit UBX0101 în articulațiile genunchiului. Medicii au descoperit îmbunătățiri generale ale funcției articulare a pacienților în aceeași perioadă de timp, comparativ cu un grup de control care a primit un placebo.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat studiile de fază 2 ale cocktailului dasatinib/quercetin pentru fibroza pulmonară idiopatică și pentru fibroza renală asociată cu diabetul. FDA a dat, de asemenea, undă verde unei extensii a studiului UBX0101 pe osteoartrită. Cercetătorii spun că nu se așteaptă la efecte secundare: dasatinibul și quercetina au deja profiluri bune de siguranță la oameni.

Totuși, cercetătorii iau în calcul că ar putea exista consecințe adverse în urma distrugerii celulelor senescente. Dacă celulele, chiar și cele în stare de senescență, mor brusc în număr mare, acestea ar putea „vărsa” conținutul intracelular în țesutul înconjurător, provocând o potențială disfuncție de organ, fenomen observat la unii pacienți cu cancer în timpul tratamentelor agresive.

Această îngrijorare este sporită de ideea că sistemul imunitar al persoanelor în vârstă ar putea să nu fie suficient de eficient pentru a curăța deșeurile celulare generate de neutralizarea celulelor senescente. Totuși, riscurile sunt scăzute, spun savanții, având în vedere numărul relativ mic de celule senescente din țesuturile individuale. 

Cercetătorii plănuiesc mai multe studii pentru afecțiuni grave, inclusiv osteoporoza și boala Alzheimer, precum și pentru alte boli ale bătrâneții, cum ar fi degenerescența maculară în care să implice alți compuși senolitici, UBX1967 și UBX1325. În viitor, cercetătorii speră ca medicamentele senolitice să fie utilizate pentru a întârzia bolile bătrâneții la oamenii sănătoși.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Senolytics Improve Physical Function and Increase Lifespan in Old Age
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6082705/
1. Studiul „Senolytics Improve Physical Function and Increase Lifespan in Old Age”, apărut în Nat Med. 2018 Aug; 24(8): 1246-1256, 2018. doi: 10.1038/s41591-018-0092-9, autori: James L. Kirkland et al.
The Lancet - Senolytics in idiopathic pulmonary fibrosis: Results from a first-in-human, open-label, pilot study 
https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(18)30629-7/fulltext
2. Studiul „Senolytics in idiopathic pulmonary fibrosis: Results from a first-in-human, open-label, pilot study”, apărut în The Lancet 2019, DOI:https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2018.12.052, autori: Jamie N. Justice et al.
Unity Biotechnology - Unity Biotechnology reports promising topline data from Phase 1 first-in-human study of UBX0101 in patients with osteoarthritis of the knee
https://ir.unitybiotechnology.com/news-releases/news-release-details/unity-biotechnology-reports-promising-topline-data-phase-1-first


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0