Boala Still a adultului - ce este si cum se manifesta?

Boala Still a adultului este o boala rara care se manifesta cu debut acut, cu febra, eruptie cutanata, afectare articulara si manifestari ce tin de organele interne. Face parte din clasa de boli autoimune. Sunt afectate persoanele tinere, femei si barbati, in jurul varstei de 15-35 ani. Diagnosticul este unul de excludere.

Cum se manifesta boala?

Afectarea articulara presupune articulatii dureroase si tumefiate (umflate). In general sunt afectate mai multe articulatii in acelasi timp si simptomele articulare apar pentru o perioada de cel putin 2 saptamani. La aceste semne si simptome de artrita se adauga si redoarea matinala (senzatia prelungita de intepenire a articulatiilor dimineata la trezire).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Febra apare de obicei dupa-amiaza sau seara si se instaleaza brusc. Este o febra mare (> 39C) care de obicei se rezolva singura, fara medicatie antitermica. Pentru a indeplini criteriul de diagnostic in cadrul bolii Still, febra trebuie sa dureze cel putin o saptamana. Odata cu episodul febril, apare si eruptia cutanata, de culoare somon, la nivelul trunchiului  si care dispare odata cu disparitia episodului febril. Eruptia cutanata poate fi declansata si de o baie fierbinte.

Pacientii pot prezenta si faringita (inflamatie si durere in gat), adenopatie (ganglioni mariti de volum, sensibili la palpare), dureri abdominale sau scadere in greutate in conditiile unui alimentatii corespunzatoare.

Semnele si simptomele sunt asemanatoare cu manifestarile din artrita reumatoida juvenila forma sistemica.

Diagnosticul bolii Still se bazeaza pe criterii clinice si biologice si este un diagnostic de excludere. Analizele de sange arata probe de inflamatie crescute (VSH, fibrinogen, proteina C reactiva), teste hepatice modificate (ALT, AST), feritina serica este foarte crescuta, numarul leucocitelor este crescut. In acelasi timp acesti pacienti au factor reumatoid negativ si anticorpi antinucleari negativi. Negativitatea acestor probe este un criteriu in plus pentru diagnosticul de boala Still. Investigatiile suplimentare (precum ecografia cardiaca ce poate evidentia semne de pericardita, radiografia plumonara pe care pot aparea semne de pleurezie) ajuta pentru  stabilirea diagnosticului de boala Still a adultului.

Care sunt evolutia si tratamentul bolii?

Exista pacienti care au un singur episod de activitate al bolii pe parcursul vietii si apoi intra intr-o remisiune indelungata. Cei mai multi pacienti au mai multe episoade de activitate ale bolii de-a lungul vietii, dar primul dintre ele fiind mai intens si mai prelungit. Exista si pacienti la care boala capata o evolutie cronica, problema cea mai importanta este artrita cronica la nivelul genunchiului si soldului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul simptomatic este reprezentat de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). In cazuri mai severe se da cortizon. Hidroxiclorochina este indicata formelor usoare cu febra si afectare articulara. Daca exista afectare articulara cronica, tratamentul se face cu imunosupresoare (Metotrexat) si terapie biologica.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0