Bigorexia sau obsesia pentru muschi foarte dezvoltati

Bigorexia reprezinta o tulburare psihologica, numita si tulburarea dismorfica musculara sau sindromul lui Adonis si reprezinta o problema de ordin psihologic, caracterizata printr-o nemultumire constanta in legatura cu aspectul corpului, care ii afecteaza in principal pe barbati, facandu-i sa practice exhaustiv exercitiile fizice.

 

Simptomele bigorexiei

Principalul simptom al bigorexie este faptul ca individul desi este intr-o forma fizica buna, cu o masa musculara dezvoltata, continua sa se considere ca trupul nu are aspectul dorit.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Alte simptome sunt:

  • dureri musculare persistente
  • oboseala extrema, pana la epuizare
  • iritabilitate
  • depresie
  • anorexie / dieta foarte restrictiva si atent urmata
  • insomnie
  • cresterea ritmului cardiac in repaus
  • performanta scazuta in timpul contactului intim
  • sentimente de inferioritate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De regula, cei care incep sa aiba o preocupare excesiva pentru a-si creste masa musculara, incep sa adopte o dieta foarte restrictiva si sa elimine consumul de grasimi, exagerand cu consumul de alimente bogate in proteine, in scopul de a-si creste masa musculara. Unii dintre ei folosesc si steroizi anabolizanti.

 

 

Cu toate acestea, sunt mereu nemultumiti de rezultate, percepandu-se ca slabi, chiar daca sunt foarte puternici si au muschi bine dezvoltati.

Prin urmare, bigorexia este considerata ca fiind un tip de tulburare obsesiv-compulsiva si are nevoie de tratament.

Cauzele bigorexiei

Cauzele bigorexia sunt psihologice, dar sunt implicati, posibil, neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos central, deoarece in unele cazuri de bigorexie au fost semnalate boli in trecutul medical, cum ar fi meningita sau encefalita.

Consecintele bigorexiei

De-a lungul timpului, bigorexia poate avea consecinte daunatoare organismului, cum ar fi insuficienta renala sau hepatica, probleme de circulatie a sangelui si depresie. Daca exista abuz de subsante anabolice, se pot instala boli cardiovasculare, cancerul de prostata si atrofierea tesutului testicular.

Tratamentul pentru bigorexie

Tratamentul cel mai adecvat in caz de bigorexia este psihoterapiea ale carei obiective vor fi da posbilitatea individului sa se accepte in forma existenta si de a creste stima de sine.

In unele cazuri se pot recomanda medicamente precum precursori de serotonina si se recomanda un regim alimentar echilibrat, ghidat de un nutritionist.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0