Fructe si legume de toamna care sporesc fertilitatea

Dupa cum stim cu totii, toamna este un anotimp care ofera multe fructe si legume, iar noi ne vom opri asupra a sapte dintre ele, care, introduse in alimentatie in mod regulat, sporesc fertilitatea.

Importanta alimentatiei pentru fertilitate

Atentia pe care trebuie sa o dam alimentatiei atunci cand ne pregatim pentru conceptie (naturala, inseminare sau fertilizare in vitro) este motivata de faptul ca exista nutrienti specifici care sunt necesari in perioada preconceptionala, pentru a asigura o sarcina sanatoasa. De asemenea, o alimentatie corecta ajuta la echilibrarea sistemului endocrin, astfel incat tratamentele ulterioare sa aiba un efect sporit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu in ultimul rand, o nutritie corecta asociata cu produse antioxidante sporeste sansele de conceptie. Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie, va recomanda cateva sfaturi de baza care ajuta fertilitatea.

Cele mai importante alimente pro-fertilitate:

Legumele si sucurile de legume sunt recomandate pentru ca sunt bogate in fier, acid folic, vitamina B6, vitamina E, antioxidanti (in special varza si spanacul). Toate legumele colorate sunt indicate.

Fructele si sucurile de fructe – bogate in vitamina C, flavonoizi, antioxidanti (in special prunele, rodiile, stafidele, afinele).

Nucile si semintele – foarte bogate in Omega-3, zinc, vitamina E si proteine. Se recomanda nucile, semintele de in, semintele de canepa, semintele de chia. Pentru barbati, in mod deosebit sunt recomandate semintele de dovleac si cele de susan.

Orez, hrisca, mei – foarte bogate in vitamine, dar sunt recomandate doar dupa verificarea tolerabilitatii la aceste alimente.

Lintea si fasolea trebuie adaugate pe lista dumneavoastra atunci cand va organizati dieta, pentru ca sunt bogate in fier si acid folic.

Broccoli – foarte bogat in vitamine si antioxidanti.

Conopida – o buna sursa de vitamine si coenzima Q10.

 

 

Dincolo de aceasta lista de fructe si legume, pentru sporirea sanselor de conceptie, prin care creste calitatea ovocitelor si spermatozoizilor, organsimul trebuie detoxifiat. Astfel, in fiecare zi, ar trebui sa consumati apa filtrata sau din recipient de sticla – aproximativ 2,5 litri pe zi, sa beti 5 pana la 7 pahare de 100 ml de suc de legume proaspete si 2-3 pahare de suc natural de fructe.

Totodata, eliminarea zaharului, a alcoolului si a cofeinei si renuntarea la fumat sunt elemente obligatorii pentru a eficientiza efectele unei nutritii sanatoase, nutritie care contribuie in mod considerabil la cresterea sanselor de conceptie.

Pentru o cura completa si corecta este important sa apelezi la un medic specialist, care te va indruma si iti va oferi sfaturi adaptate stilului tau de viata.

O dieta bogata in fructe le-ar putea ajuta pe femei sa conceapa un copil

Cercetatorii care au analizat peste 5500 de femei din Marea Britanie, Irlanda, Australia si Noua Zeelanda au descoperit ca participantele la studiu care au consumat cea mai mica cantitate de fructe au fost cu 50% mai predispuse sa sufere de infertilitate.

Iar in comparatie cu femeile care au mancat fructe de trei ori pe zi (sau chiar de mai multe ori pe zi), in luna de dinaintea conceptiei, femeile care au consumat mai putine fructe (mai putin de 1-3 ori pe luna) au avut nevoie de mai mult timp (mai precis, de jumatate de luna) pentru a ramane insarcinate.

Profesoara Claire Roberts, de la Universitatea Adelaide, din Australia, care a condus studiul, a declarat ca "Aceste concluzii arata ca adoptarea unei diete de buna calitate, care include fructe si care reduce la minimum consumul de alimente de tip fast food imbunatateste fertilitatea si reduce timpul necesar pentru a ramane insarcinata."

Consumul a pana la trei portii pe zi de fructe si legume proaspete este important in orice dieta, insa este indeosebi de important atunci cand incerci sa concepi un copil. Specialistii recomanda ca, pe langa fructe si legume, sa consumi in perioada de dinainte de a ramane insarcinata si urmatoarele: igname, radacina de maca, legume frunzoase (spanacul, salata romaine, rucola si broccoli), fasolea boabe, fructele de padure (capsune, etc.), stridii, smochine, somon (care este bogat in acizi grasi Omega-3), iarba marina (macroalgele).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

Studiul "Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy", publicat in jurnalul Human Reproduction, autori Jessica A Grieger, Luke E Grzeskowiak, Tina Bianco-Miotto, Tanja Jankovic-Karasoulos, Lisa J Moran, Rebecca L Wilson, Shalem Y Leemaqz, Lucilla Poston, Lesley McCowan, Louise C Kenny, Jenny Myers, James J Walker, Robert J Norman, Gus A Dekker, Claire T Roberts.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0