Atrofia corticala: cauze, simptome si tratament

Atrofia corticala reprezinta degenerarea gradata si progresiva a cortexului, adica a invelisului exterior al creierului. Aceasta afectiune este extrem de rara si afecteaza, in mod deosebit, vederea.

Oamenii de stiinta nu au reusit inca sa clarifice daca atrofia corticala este o afectiune propriu-zisa sau, mai degraba, o forma a Alzheimerului. In general, la persoanele cu atrofie corticala, se observa modificari la nivelul placilor amiloide, modificari similare celor ce se petrec in cazul bolnavilor de Alzheimer, insa intr-o alta regiune a creierului. Totusi, Alzheimerul are tendinta de a aparea la pacientii cu varste de peste 65 de ani, in timp ce atrofia corticala apare la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani.

Cauze atrofie corticala

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca si in cazul bolii Alzheimer, cauzele atrofiei corticale nu sunt cunoscute. Nu exista mutatii genetice care sa fie asociate cu aceasta afectiune si nici factori de risc.

Simptome atrofie corticala

Simptomele difera de la un pacient la altul si se pot modifica pe masura ce afectiunea evolueaza.

Simptomele cele mai comune ale atrofiei corticale sunt:

  • Vederea incetosata
  • Pierderea treptata a vederii
  • Afectarea functiilor cognitive (tulburari de memorie, stare de confuzie mentala si incapacitatea de a lua decizii)
  • Probleme de concentrare
  • Sensibilitate la lumina
  • Halucinatii (in cazuri mai rare)
  • Apatie, anxietate, irascibilitate, stari depresive

Pierderea vederii se petrece in mod treptat; initial, pacientul poate intampina dificultati la citire, apoi la aproximarea distantelor, la recunoasterea chipurilor si a obiectelor familiare.

 

 

Diagnosticare atrofie corticala

Pentru diagnosticarea atrofiei corticale, medicul va realiza anamneza, un examen fizic, teste oculare si testare neurogica.

Pentru ca medicul sa poata exclude alte afectiuni similare, acesta poate realiza si teste de sange ori teste imagistice precum RMN sau CT. RMN-ul nu numai ca exclude posibilitatea unui alt diagnistic, insa poate indica si atrofia (scaderea in volum) a unor zone din cortex.

Medicul specialist care poate descoperi atrofia corticala poate fi neurolog, oftalmolog, psihiatru sau medic radiolog.

Imediat ce observa simptomele specifice atrofiei corticale, pacientul sau o persoana apropiata acestuia, trebuie sa apeleze de urgenta la ajutor de specialitate. Un medic va putea stabili diagnosticul corect si va recomanda un tratament adecvat, inainte sa fie afectata in mod serios calitatea vietii pacientului.

Tratament atrofie corticala

Din pacate, atrofia corticala nu poate fi vindecata si nu este nici reversibila. Medicul insa poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor, dar si pentru incetinirea evolutiei acestei afectiuni.

Tratamentul medicamentos pentru atrofia corticala va trata simptomele depresive si starile anxioase ce pot aparea odata cu aceasta afectiune.

In unele cazuri, medicii pot folosi un tratament bazat pe medicamente folosite pentru Alzheimer. Nu exista, pana la acest moment, un tratament special conceput pentru atrofia corticala.

De asemenea, si terapia cognitiv comportamentala poate fi de ajutor pacientului, ajutandu-l sa isi accepte boala si oferindu-i o serie de strategii pentru mentinerea calitatii vietii cat mai ridicata.

In cazurile avansate de atrofie corticala, pacientul va necesita ingrijire permanenta intrucat nu va mai fi capabil sa se descurce pe cont propriu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0