Atrofia corticala: cauze, simptome si tratament

Atrofia corticala reprezinta degenerarea gradata si progresiva a cortexului, adica a invelisului exterior al creierului. Aceasta afectiune este extrem de rara si afecteaza, in mod deosebit, vederea.

 

Oamenii de stiinta nu au reusit inca sa clarifice daca atrofia corticala este o afectiune propriu-zisa sau, mai degraba, o forma a Alzheimerului. In general, la persoanele cu atrofie corticala, se observa modificari la nivelul placilor amiloide, modificari similare celor ce se petrec in cazul bolnavilor de Alzheimer, insa intr-o alta regiune a creierului. Totusi, Alzheimerul are tendinta de a aparea la pacientii cu varste de peste 65 de ani, in timp ce atrofia corticala apare la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani.

S-a constatat pe scară largă că volumul creierului și / sau greutatea acestuia scad odată cu vârsta, la o rată de aproximativ 5% pe deceniu după vârsta de 40 de ani, rata reală de declin crescând probabil cu vârsta, în special cu vârsta peste 70 de ani. Modul în care acest lucru se întâmplă este mai puțin clar.

Cauze atrofie corticala primara

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca si in cazul bolii Alzheimer, cauzele atrofiei corticale in lipsa unor boli evidente sau accidente vasculare nu  sunt cunoscute. Nu exista mutatii genetice care sa fie asociate cu aceasta afectiune si nici factori de risc.    Pe măsură ce leziunile bolii Alzheimer se răspândesc in  creier, zone și lobi suplimentari devin afectați. În general, cortexul devine mai subțire (deci amintirile de mai demult se pierd) și creierul se micșorează treptat. 

La început, boala Alzheimer distruge  neuronii și conexiunile acestora în părți ale creierului implicate în memorie, inclusiv cortexul entorhinal și hipocampul.

Mai târziu, afectează zonele din cortexul cerebral responsabile de limbaj, raționament și comportament social.


Ce înseamnă atrofia ușoară a lobului frontal?

Demența lobului frontal, cunoscută și sub numele de demență frontotemporală, este o formă de demență care apare atunci când lobii frontali ai creierului încep să se micșoreze (sau „atrofia”). Experții estimează că este responsabil pentru 10% -15% din cazurile de demență.

Si diabetul de tip 2  este asociat cu atrofia creierului și bolile cerebrovasculare.

Si tulburarile de somn  ar putea fi legate de micșorarea substanței gri a creierului în timp, sasa cum ugerează noi cercetări. O deteriorare mai rapidă a celor trei părți ale creierului a fost observată la majoritatea adulților în vârstă, care aveau o calitate slabă a somnului, deși nu neapărat un somn prea scurt.

Alcoolul provoacă atrofie cerebrală?
Consumul crescut de alcool este asociat cu deteriorarea regiunilor creierului, inclusiv lobul frontal, sistemul limbic și cerebelul, cu atrofie cerebrală răspândită sau contracție cerebrală cauzată de degenerarea neuronilor.

Noua cercetare arată că durează cel puțin două săptămâni până când creierul începe să revină la normal, dupa renuntarea la consumul frecevent de alcool, deci acesta este momentul în care începe cronologia de recuperare a alcoolului si a capacitatilor  cognitivei.

Utilizarea prelungită a alcoolului este toxică pentru neuroni și poate duce la moartea neuronilor. Utilizarea continuă a alcoolului poate provoca atrofia cerebelului - o portiune foarte importanta a  creierului. Aceasta duce la ataxie, o boală degenerativă a sistemului nervos, care este ireversibilă.

Atrofia corticala secundara unor afectiuni

Atrofia creierului poate apărea ca urmare a unei leziuni, fie dintr-o leziune traumatică a creierului, fie dintr-un accident vascular cerebral. Poate apărea și ca urmare a uneia dintre următoarele:

 • encefalită
 • neurosifilis
 • HIV

În unele cazuri, atrofia creierului poate apărea ca urmare a unei tulburări sau afecțiuni cronice, cum ar fi:

 • paralizie cerebrală
 • scleroză multiplă (SM)
 • Boala Huntington
 • dementa fronto-temporala
 • Boala Alzheimer
 • Boala lui Pick
 • encefalomiopatiile mitocondriale, care sunt un grup de tulburări care afectează sistemul nervos
 • leucodistrofiile, care sunt un grup de afecțiuni genetice rare care afectează sistemul nervos

Pacienții cu sindrom post traumatic ale căror simptome s0au accentuat  în timp au prezentat atrofie accelerată în tot creierul, în special trunchiul cerebral și lobii frontali și temporali. În cele din urmă, pentru eșantion în ansamblu, rate mai mari de atrofie a creierului au fost asociate cu rate mai mari de scădere a memoriei verbale și întârzierea recunoașterii faciale.

 Simptome atrofie corticala

Simptomele difera de la un pacient la altul si se pot modifica pe masura ce afectiunea evolueaza.

Simptomele atrofiei localizate sau focale pot include:

 

 • Dificultate de a sta în poziție verticală.
 • Pierderea coordonării.
 • Paralizie parțială.
 • Absența senzației fizice în anumite părți ale corpului.
 • Vedere dublă sau nefocalizată.
 • Dificultăți de vorbire sau de înțelegere a vorbirii (afazie).Vederea incetosata
 • Pierderea treptata a vederii
 • Afectarea functiilor cognitive (tulburari de memorie, stare de confuzie mentala si incapacitatea de a lua decizii)
 • Probleme de concentrare
 • Sensibilitate la lumina
 • Halucinatii (in cazuri mai rare)
 • Apatie, anxietate, irascibilitate, stari depresive

Pierderea vederii se petrece in mod treptat; initial, pacientul poate intampina dificultati la citire, apoi la aproximarea distantelor, la recunoasterea chipurilor si a obiectelor familiare.

 

 

Diagnosticare atrofie corticala

Pentru diagnosticarea atrofiei corticale, medicul va realiza anamneza, un examen fizic, teste oculare si testare neurogica.

Pentru ca medicul sa poata exclude alte afectiuni similare, acesta poate realiza si teste de sange ori teste imagistice precum RMN sau CT. RMN-ul nu numai ca exclude posibilitatea unui alt diagnistic, insa poate indica si atrofia (scaderea in volum) a unor zone din cortex.

Medicul specialist care poate descoperi atrofia corticala poate fi neurolog, oftalmolog, psihiatru sau medic radiolog.

Imediat ce observa simptomele specifice atrofiei corticale, pacientul sau o persoana apropiata acestuia, trebuie sa apeleze de urgenta la ajutor de specialitate. Un medic va putea stabili diagnosticul corect si va recomanda un tratament adecvat, inainte sa fie afectata in mod serios calitatea vietii pacientului.

Cand atrofia cerebrală este normală?


Un anumit grad de atrofie și restrângerea ulterioară a creierului sunt frecvente la bătrânețe, chiar și la persoanele care sunt sănătoase din punct de vedere cognitiv. Cu toate acestea, această atrofie este accelerată la persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară și chiar mai rapidă la cei care în cele din urmă progresează de la insuficiență cognitivă ușoară la boala Alzheimer.

Tratament atrofie corticala

Din pacate, atrofia corticala nu poate fi vindecata si nu este nici reversibila. Medicul insa poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor, dar si pentru incetinirea evolutiei acestei afectiuni.

Tratamentul medicamentos pentru atrofia corticala va trata simptomele depresive si starile anxioase ce pot aparea odata cu aceasta afectiune.

In unele cazuri, medicii pot folosi un tratament bazat pe medicamente folosite pentru Alzheimer. Nu exista, pana la acest moment, un tratament special conceput pentru atrofia corticala.

De asemenea, si terapia cognitiv comportamentala poate fi de ajutor pacientului, ajutandu-l sa isi accepte boala si oferindu-i o serie de strategii pentru mentinerea calitatii vietii cat mai ridicata.

In cazurile avansate de atrofie corticala, pacientul va necesita ingrijire permanenta intrucat nu va mai fi capabil sa se descurce pe cont propriu. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
Speranța de viață în rândul pacienților cu atrofie cerebrală poate fi influențată de starea care a cauzat contracția creierului. Persoanele cu boala Alzheimer trăiesc în medie între patru și opt ani după diagnostic.
 

Cum putem preveni atrofia creierului?


Menținerea unui stil de viață care include exerciții fizice, o dietă cu conținut scăzut de colesterol, controlul glicemiei și o greutate sănătoasă poate preveni sau reduce viteza atrofiei cerebrale prin reducerea efectelor inflamației asupra creierului

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Surse: The Shrinking Brain: Cerebral Atrophy Following Traumatic Brain Injury, Taylor Harris, Rikj de Rooji, Ellen Kuhl, 2019

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0