Artritele virale - ce sunt si cine ar putea fi afectat?

Artritele virale sunt caracterizate prin inflamație la nivel articular cauzată de o infecție virală. Artralgiile cronice sau artritele secundare unei infecții virale sunt frecvente, dar diagnosticul este rareori confirmat de serologia de fază acută. Identificarea și înțelegerea mecanismelor fiziopatologice prin care artrita virală duce la apariția artropatiei acute și cronice sunt foarte importante.

Numărul de pacienți diagnosticați cu artrită virală acută este relativ scăzut, din cauza prezentării cu întarziere la medic. Teste mai simple, mai rapide și mai sensibile ajută pentru diagnosticare în acest moment. Oricine poate face artrită virală, dar adulții sunt mai susceptibili decât copiii de a face boala.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În general, artrita virală este ușoară și necesită doar tratament simptomatic cu analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene (sau uneori o doză mică de cortizon). Tratamentul antiviral pentru boala subiacentă (hepatită C de exemplu) este benefic și pentru afectarea articulară secundară.

Din ce cauze apar artritele virale?

Numeroase virusuri pot duce la apariția artritelor virale, cele mai frecvente fiind parvovirusul B19 și virusurile hepatice (virusul hepatitei A, virusul hepatitei B și C, virusul rubeolei).

Parvovirusul B19

Parvovirusul B19 poate fi responsabil pentru aproximativ 10% dintre cazurile de artrită cu debut brusc la nivelul mai multor articulații, în special la adulții care au contact cu un număr mare de copii (de exemplu profesori și asistenți medicali de pediatrie, care au un risc de 50% de infecție). 

De multe ori, această infecție cu parvovirusul B19 trece neobservată, dar atunci când se manifestă, are tabloul clinic al unei gripe la care se adaugă eritem la nivelul feței și tumefacții articulare (articulații umflate). Boala este mai frecvent întâlnită la sfârșitul iernii și în primăvară, iar trasmiterea virusului se face prin secreții respiratorii. 

Manifestările articulare seamănă cu cele din poliartrită reumatoidă și trebuie făcut diagnostic diferențial cu aceasta. În cazul afectării articulare secundare infecției virale nu există eroziuni osoase și nici deformări așa cum se întâmplă în poliartrita reumatoidă. Pentru diagnostic, este importantă prezența anticorpilor de tip IgM (semn de infecție virală recentă). Factorul reumatoid este negativ sau uneori se identifică în titru mic.

Virusul hepatitic A

Virusul hepatitic A este responsabil pentru apariția a 10% dintre cazurile de artrită virală. Transmiterea virusului se face pe cale fecal-orală.

Virusul hepatitic B

Virusul hepatitic B determină 20-25% dintre cazurile de artrite virale. Transmiterea virusului se face prin contact cu  sânge contaminat și pe cale sexuală. Înainte de apariția icterului, pacientul prezintă durere la articulațiile mari (genunchi, cot, gleznă) sau chiar tumefacții articulare. 

Aceste manifestări se pot asocia și cu o erupție maculopapuloasă sau urticariană. Odată cu apariția icterului, toate celelalte manifestări încetează (durerile și tumefacțiile articulare, erupția cutanată). Pacienții care dezvoltă hepatită cronică cu virus B pot avea artralgii sau artrite recurente.

Virusul hepatititc C

Infecția cu virusul hepatitic C este frecvent asociată cu crioglobulinemia mixtă (pacienții au tumefacții articulare, erupție cutanată de tip purpură palpabilă și serologic au factor reumatoid pozitiv și crioglobuline pozitive).Transmiterea virusului poate fi prin sânge și transfuzii de sânge, instrumentar medical, ace (injectare de droguri) sau prin contact sexual.

Virusul rubeolei

Virusul rubeolei se transmite prin secreții respiratorii, cu un vârf de incidență la sfârșitul iernii și primăvara. Aproximativ 20% dintre infecțiile cu virusul rubeolei pot duce la apariția unor dureri articulare care migrează de la o articulație la alta. Majoritatea pacienților cu afectare articulară secundară infecției virale cu virusul rubeolei au dureri articulare și un număr mai mic au și tumefacții articulare. Același tablou clinic poate apărea și ca o consecință a vaccinării antirubeolă.

Artritele virale sunt în general ușoare și auto-limitate, de obicei nu durează mai mult de câteva săptămâni. Nu există nici un tratament specific pentru artrită. Măsuri simptomatice simple (de exemplu: analgezice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene - AINS, sau ocazional, cortizon în doză mică) sunt suficiente. În cazul artritelor secundare infecției cu virus B sau C se impune tratamentul bolii de bază.

SARS-CoV-2

Potrivit unui studiu, artralgia este unul dintre simptomele care apar la pacienții cu COVID-19 și este prezentă în aproximativ 14% din cazuri. SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, intră în celulă prin intermediul enzimei de conversie a angiotensinei-2 (ACE-2) și este detectat de receptorul Toll-like-7 (TLR7). 

Analizele bioinformatice au arătat că genomul SARS-CoV-2 conține un număr mare de fragmente care sunt recunoscute de TLR7. Pe lângă exprimarea sa în celulele imunologice, TLR7 este exprimat predominant în plămâni și bronhii, permițând astfel SARS-CoV-2 să fie foarte recunoscut în regiunile tropismului său. 

Activarea TLR7 duce la activarea kinazei N-terminale c-Jun și a semnalizării factorului nuclear-κB, ducând astfel la producerea de IL-6 și IL-12. Prin urmare, este de imaginat că pacienții cu COVID-19 ar putea prezenta simptome și semne de inflamație, cum ar fi o artrită virală. 

Simptome artrite virale

Simptomele artritei virale variază în funcție de tipul de infecție virală pe care o are pacientul și pot include:

  • Febră
  • Conjunctivită
  • Erupție cutanată
  • Dureri articulare
  • Ganglioni limfatici umflați

Diagnostic artrite virale

Nu există un singur test care să sugereze artrită virală, diagnosticul fiind în principal clinic, susținut de alte teste, inclusiv markeri inflamatori, autoanticorpi și serologie. O etiologie virală trebuie suspectată la un pacient care prezintă debut acut de artralgii sau simptome poliarticulare, mai ales dacă durata simptomatologiei a fost mai mică de șase săptămâni. 

Trebuie remarcată prezența simptomelor extraarticulare, adică erupții cutanate sau limfadenopatie. Testarea anticorpilor antinucleari (ANA), a factorului reumatoid (RF) și a anticorpilor anti-proteine citrulinate (ACPA) ar putea fi de ajutor în cazul în care caracteristicile artritei inflamatorii persistă. 

În cazurile suspectate de artrită virală, serul trebuie recoltat pentru serologie. Testele serologice, însă, trebuie să fie îndreptate împotriva virusurilor specifice suspectate atât pe baza datelor epidemiologice, cât și a celor clinice. 

Ca regulă generală cu serologia, un răspuns cu anticorpi IgM ar indica o infecție acută și ar fi convertit la un izotip IgG după câteva săptămâni. Având în vedere rata mare de infecții în populația generală, de exemplu, cu hepatită, anticorpii IgG pozitivi, mai ales dacă sunt stabili în titruri, nu sunt diagnosticați. 

Alte caracteristici de laborator sunt legate de sindroamele virale specifice. De exemplu, detectarea aminotransferazelor pozitive cu HBsAg și a anticorpilor IgM anti-HBc la un pacient cu poliartrită cu debut recent ar putea oferi indicii pentru diagnosticul poliartritei asociate HBV. Izolarea virusului din articulație în sine sau din culturile virale nu este utilă decât în circumstanțe rare.

Tratament artrite virale

Artrita virală care a fost evidentă de mai puțin de 6 săptămâni este tratată simptomatic. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene reprezintă principalul tratament, beneficiile potențiale ale AINS fiind cântărite în raport cu riscurile potențiale ale acestora. 

Este esențial ca medicul să se asigure că simptomele pacientului se autolimitează și nu se dezvoltă într-o afecțiune mai gravă, cum ar fi poliartrita reumatoidă, sau să provoace distrugerea articulațiilor sau dizabilitate. Utilizarea corticosteroizilor trebuie descurajată, cu excepția cazului în care există simptome supărătoare și contraindicații pentru AINS sau în cazul în care o cură scurtă de doză mică (<10 mg de prednison pe zi) poate fi rezonabilă.

Medicamente pentru calmarea durerii

Medicul poate recomanda sau prescrie medicamente pentru a calma durerea și pentru a elimina umflarea. Acestea ar putea include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul sau analgezice precum acetaminofenul.

Pachete cu gheață și căldură pentru a reduce durerea

Aplicarea unei pungi cu gheață învelită într-un prosop subțire poate reduce umflarea, iar aplicarea unei perne cu apă caldă poate reduce rigiditatea.

Aspirația fluidelor

Medicul poate îndepărta o parte din lichidul din articulații dacă durerea pacientului este severă.

Medicamente antivirale

Medicamentele antivirale pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecției care cauzează artrita virală.

Fizioterapie

În cele mai multe cazuri, simptomele artritei virale se vor rezolva rapid. Fizioterapia poate fi de ajutor dacă simptomele persistă sau dacă pacientul are nevoie de asistență pentru a-și recăpăta funcția articulară.
Majoritatea persoanelor cu artrită virală se simt mai bine în câteva săptămâni. De obicei, odată ce infecția dispare, pacientul nu va mai avea nici dureri și nici umflături continue în articulații.

Cum te recuperezi mai ușor după artrita virală?

Majoritatea persoanelor cu artrită virală se recuperează rapid, dar consumul de alimente benefice pentru articulații poate grăbi recuperarea după o artrită virală, deoarece reduc inflamația generală a corpului și a articulațiilor.

Limitează consumul de zahăr

Zahărul este unul dintre alimentele care poate crește inflamația, așa că e indicat să-l reduci. Dacă simți nevoia de dulce, folosește un îndulcitor natural și fără calorii, cum ar fi stevia.

Limitează grăsimile saturate

Grăsimile saturate includ carnea roșie, untul, smântâna și alte produsele lactate cu multă grăsime. Acestea pot declanșa și susține inflamația în corp, așa că e bine să fie consumate cu moderație.

Alege produsele din cereale integrale

Alimente precum orezul alb, pâinea albă și multe deserturi sunt, de asemenea, surse de zahăr. Consumă orez brun, pâine integrală, pâine de secară și paste integrale de grâu.

Mănâncă mai mult pește și nuci

Peștele, nucile și semințele de in sunt surse bogate de acizi grași Omega 3, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor articulare.

Cum se poate preveni artrita virală?

Riscul de artrită virală poate fi scăzut prin protejarea împotriva infecțiilor virale astfel:

  • Consumă apă potabilă, din surse sigure și evită sursele posibil infectate.
  • Efectuează vaccinurile recomandate de medicul de familie.
  • Practică sexul sigur, cu prezervativ, când ai un partener cu care nu ai apucat încă să discuți despre sănătatea sexuală.
  • Evită mușcăturile de țânțari prin folosirea repelenților.
  • Evită injectarea de droguri.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Viral Arthritis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23979-viral-arthritis
The Lancet Rheumatology - Viral arthritis and COVID-19
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(20)30348-9/fulltext
Studiul „Viral arthritis and COVID-19”, apărut în The Lancet Rheumatology, October 05, 2020DOI:https://doi.org/10.1016/S2665-9913(20)30348-9, autori: Simone Parisi et al.
Frontiers - Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00141/full
Studiul „Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review”, apărut în Front. Nutr., 10 September 2019, Sec. Clinical Nutrition, https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00141, autori: Jihad Alwarith et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0