Artritele virale - ce sunt si cine ar putea fi afectat?

Artritele virale sunt caracterizate prin inflamatie la nivel articular cauzata de o infectie virala. Artralgiile cronice sau artritele secundare unei infectii virale sunt frecvente, dar diagnosticul este rareori confirmat de serologia de faza acuta. Identificarea si înțelegerea mecanismelor fiziopatologice prin care artrita virala duce la aparitia artropatiei acute si cronice sunt foarte importante.

Numeroase virusuri pot duce la aparitia artritelor virale, cele mai frecvente sunt parvovirusul B19, virusurile hepatice (virusul hepatitei A, virusul hepatitei B și C, virusul rubeolei).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Numarul de pacienti diagnosticati cu artrita virala acuta este relativ scazut, din cauza prezentarii cu întarziere la medic. Teste mai simple, mai rapide si mai sensibile ajuta pentru diagnosticare in acest moment.

In general, artrita virala este usoara si necesita doar tratament simptomatic cu analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene (sau uneori o doză mică de cortizon). Tratamentul antiviral pentru boala subiancenta (hepatita C de exemplu) este benefic si pentru afectarea articulara secundara.

Parvovirusul B19 poate fi responsabil pentru aproximativ 10% din cazurile de artrită cu debut brusc la nivelul mai multor articulatii, în special la adulți care au contact cu numar mare de copii (de exemplu profesori și asistenți medicali de pediatrie, care au un risc de 50% de infecție). De multe ori aceasta infectie cu parvovirusul B19 trece neobservata, dar atunci cand se manifesta are tabloul clinic al unei gripe la care se adauga eritem la nivelul fetei si tumefactii articulare (articulatii umflate). Boala este mai frecvent intalnita la sfarsitul iernii si primavara, trasmiterea virusului se face prin secretii respiratorii. Manifestarile articulare seamana cu cele din poliartrita reumatoida si trebuie facut diagnostic diferential cu aceasta. In cazul afectarii articulare secundare infectiei virale nu exista eroziuni osoase si nici deformari asa cum se intampla in poliartrita reumatoida. Pentru diagnostic este importanta prezenta anticorpilor de tip Ig M (semn de infectie virala recenta). Factorul reumatoid este negativ sau uneori se identifica in titru mic.

Virusul hepatitic A este responsabil pentru aparitia a 10% din cazurile de artrita virala. Transmiterea virusului se face pe cale fecal-orală.

Virusul hepatitic B determină 20-25% din cazurile de artrite virale. Transmiterea virusului  se face prin contact cu  sange contaminat si pe cale sexuală. Inainte de aparitia icterului, pacientul prezinta durere la articulatii mari (genunchi, cot, glezna) sau chiar tumefactii articulare. Aceste manifestari se pot asocia si cu o eruptie maculopapuloasa sau urticariana. Odata cu aparitia icterului, toate celelalte manifestari inceteaza (durerile si tumefactiile articulare, eruptia cutanata). Pacientii care dezvolta hepatita cronica cu virus B pot avea artralgii sau artrite recurente.

Infectia cu virusul hepatitic C este frecvent asociata cu crioglobulinemia mixta (pacientii au tumefactii articulare, eruptie cutanata de tip purpura palpabila si serologic au factor reumatoid pozitiv si crioglobuline pozitive).Transmiterea virusului poate fi prin sange si transfuzii de sange, instrumentar medical, ace (injectare de droguri) sau prin contact sexual.

Virusul rubeolei se transmite prin secreții respiratorii, cu un varf de incidenta la sfarsitul iernii si primavara. Aproximativ 20% din infectiile cu virusul rubeolei pot duce la aparitia unor dureri articulare care migreaza de la o articulatie la alta. Majoritatea pacientilor cu afectare articulara secundara infectiei virale cu virusul rubeolei au dureri articulare si un numar mai mic au si tumefactii articulare. Acelasi tablou clinic poate aparea ca si consecinta a vaccinarii antirubeola.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Artritele virale sunt în general ușoare și auto-limitate, de obicei nu dureaza mai mult de câteva săptămâni. Nu există nici un tratament specific pentru artrita. Măsuri simptomatice simple (de exempl: analgezice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene - AINS, sau ocazional,cortizon în doză mică) sunt suficiente. In cazul artritelor secundare infectiei cu virus B sau C se impune tratamentul bolii de baza.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0