Artrita infecțioasă bacteriana - de la factori favorizanti la semne clinice si diagnostic

Artrita infecțioasă reprezintă afectarea unei articulații de către diverse microorganisme: bacterii, virusuri, micelii sau paraziți.

Care sunt factorii favorizanți?

  • Vârstele extreme (vârstnicii și copiii mici, la care capacitatea de apărare a organismului este mai scăzută)
  • Existența unei proteze articulare la acea persoană
  • Asocierea unor boli imunologice
  • Tratamentul imunosupresor sau citostatic
  • Mediile socio-economice defavorizate

Care sunt modalitățile de însămânțare?

Principala modalitatea de însămânțare a unei articulații este cea hematogenă (pe calea sangvina), în mai mult de jumătate din cazurile de artrite bacteriene punctul de plecare este de la un focar infecțios respirator sau urinar. Altă cale de însămânțare este cea limfatică (din focare infecțioase cutanate învecinate, cea mai frecvent afectată articulație este cea a genunchiului. Într-un procent mai mic în artritele bacteriene apare calea de însămânțare iatrogenă (printr-o procedură invazivă făcută la nivelul unei articulații).

Care este etiologia artritelor bacteriene?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Agenții etiologici cei mai frecvent întâlniți sunt: gonococul, stafilococul aureus și epidermidis, streptococul. Odată ajunse la nivelul membranei sinoviale, bacteriile încep să se înmulțească și să declanșeze o reacție inflamatorie locală.

Artritele bacteriene au o mare viteză de distrucție, proces care începe la 48-72 ore de la însămânțare.

Care sunt semnele și simptomele unei artrite bacteriene?

În marea majoritate a cazurilor este afectată o singură articulație. Cea mai frecventă localizare a infectiei este la nivelul articulatiei genunchiului, apoi în ordine descrescatoare urmează șoldul, umărul, glezna, cotul.

Articulația este caldă, zona din jurul articulatiei este inrosita și tumefiată. Mobilitatea activă și pasivă sunt mult reduse. Acestea se asociaza cu dureri in articulatie, durerea este exacerbată de mișcare și la palpare. Semnele locale articulare sunt însoțite de semne generale: febră, frison, dar acestea nu sunt întâlnite la toți pacienții.

Care sunt investigațiile paraclinice necesare diagnosticării?

Probele inflamatorii sangvine (VSH, fibrinogen, PCR) sunt crescute.

Radiografia nu oferă semne sugestive decât tardiv.

Artrocenteza trebuie făcută cu prioritate. Analiza lichidului sinovial și cultura lichidului sinovial și antibiograma sunt foarte importante. Este recomandată și însămânțarea din biopsia făcută din membrana sinovială.

Hemocultura efectuată în timpul frisonului poate stabili natura agentului infecțios.

Care este tratamentul artritelor bacteriene?

Cel mai important lucru este momentul în care se începe tratamentul antibiotic. Acesta trebuie început fără nici o întârziere, chiar înainte de obținerea rezultatelor culturilor. Diagnosticarea unei artrite infecțioase este dificilă și se recomandă începerea tratamentului pe baza datelor preliminare. În momentul în care sunt disponibile și rezulatele obținute din cultura lichidului sinovial, tratamentul antibiotic este ajustat în consecință.

Un alt lucru la fel de important este durata tratamentului antibiotic. Se începe cu antibiotic cu spectru larg, tratament injectabil, urmat de tratament oral. Local, articulația este imobilizată și drenată.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate măsurile terapeutice și promptitudinea instituirii lor exista multi pacienti care nu recupereaza total functionalitatea articulatiei respective. Recuperarea integrală a funcției articulare se obține în 50-75% din cazurile de artrite bacteriene.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0