Ar putea analiza laptelui matern sa inlocuiasca mamografiile?

Noi cercetari sugereaza ca analiza laptelui matern ar putea sa reprezinte in viitor alternativa la mamografii pentru femeile aflate la varsta la care pot ramane insarcinate.

Deoarece mamografiile nu sunt potrivite pentru femeile tinere ai caror sani sunt densi, oamenii de stiinta au inceput sa caute alte modalitati viabile de testare a cancerului mamar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cadrul unui studiu preliminar, cercetatorii au raportat rezultate promitatoare cu ajutorul unei tehnici noi: analizarea laptelui matern pentru identificarea semnelor de cancer. „Am descoperit modificari ale proteinelor laptelui mamar al femeilor care sufera de cancer mamar fata de femeile care nu sufera de cancer mamar” a precizat principalul autor al studiului, Roshanak Aslebagh. „Aceste proteine ar putea fi un biomarker al cancerului mamar” a mai spus Aslebagh, doctorand la Universitatea Clarkson din Potsdam, New York.

Un „biomarker” poate fi un indicator al unui proces al unei boli, al unui proces biologic normal sau a reactiilor la medicamente. In acest caz, este un indicator al unei boli, au precizat oamenii de stiinta.

„Este un studiu pilot, nu avem decat 10 probe prelevate” a spus Aslebagh. Este nevoie de cercetari suplimentare pentru a confirma rezultatele. Chiar si asa, a mai spus aceasta, studiul acesta se bazeaza pe studiile anterioare cu concluzii similare. Depistarea cancerului la femeile tinere poate fi dificila, a adaugat Aslebagh. Femeile tinere tind sa aiba tesutul mamar dens si nu adipos. „Imagistica nu functioneaza atat de bine in cazul tesutului mamar dens” a spus aceasta, subliniind ca depistarea cancerului are loc mai rapid in cazul tesutului mamar adipos.

In plus, „atunci cand femeile dezvolta cancer mamar inainte de 40 de ani, poate fi vorba despre o forma agresiva, de aceea, depistarea timpurie este cu atat mai cruciala, a spus Aslebagh.

Laptele matern permite accesul la celulele epiteliale din tesutul mamar, au explicat autorii studiului. Aceste celule se afla la originea celor mai multe cancere mamare, au mai precizat cercetatorii. In cadrul acestui studiu, echipa condusa de Aslebagh a analizat 10 probe de lapte matern de la 8 femei. Cinci probe au fost prelevate de la femei care au suferit sau dezvoltat cancer, iar cinci au fost prelevate de la femei sanatoase. Doua femei au furnizat o proba de la sanul sanatos si o proba de la sanul bolnav. Varsta participantelor a variat de la 24 la 38 de ani. S-a presupus ca toate alapteaza, a precizat Aslebagh.

 

 

Oamenii de stiinta au descoperit cateva diferente de ordin chimic in laptele matern al femeilor cu cancer mamar. Daca rezultatele sunt confirmate si in alte studii, analiza laptelui matern ar putea deveni o modalitate nu numai de depistare a cancerului mamar, ci si de estimare a riscul de a dezvolta cancer, a mai spus Aslebagh.

Concluziile studiului nu sunt suprinzatoare, a precizat Kurt Zhang, profesor asociat de patologie la Universitatea North Dakota. In cercetarile sale anterioare, Zhang a descoperit ca antecedentele familiale de cancer mamar estimeaza modul in care laptele matern produce proteine. „Dezvoltarea cancerului modifica compozitia proteinelor in fluidele biologice” a spus Zhang, care nu a participat la studiu. „Spre exemplu, am identificat un numar de biomarkeri (tumorali) proteici in fluidul de aspiratie mamelonar. Inca nu se stie cat de devreme poate fi identificat biomarkerul” a spus acesta. Si Zhang a tinut sa sublinieze ca este nevoie de studii la scara larga pentru a valida rezultatele.

Aslebagh va prezenta concluziile studiului in cadrul conferintei anuale a American Society for Biochemistry and Molecular Biology (Societatii Americane pentru Biochimie si Biologie Moleculara). Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0