Aportul de vitamine si riscul de cancer: conexiuni si implicatii

Intotdeauna vitaminele au fost promovate ca panaceu, adesea cu rol preventiv in aparitia cancerului. Nu intamplator, ultimii 50 de ani au inregistrat o crestere incredibila a consumului de suplimente vitaminice.

vitamine risc cancer

La ora actuala, unul din trei americani adulti consuma in mod regulat suplimente cu multivitamine si multiminerale. Studiile recente preliminare au aratat, insa, ca doze excesive de vitamine ar putea avea efecte detrimentale asupra sanatatii, uneori chiar putand induce aparitia cancerului. Efectul negativ asupra sanatatii pare sa fie adevarat atat pentru persoanele sanatoase, precum si pentru cei care depasesc dozele de suplimente recomandate.

In acest moment, Institutul American de Sanatate Publica nu poate argumenta nici pro, nici contra utilizarii complexelor multivitaminice in vederea prevenirii aparitiei diferitelor afectiuni cronice si, implicit, si a cancerului.

O trecere in revista a studiilor clinice a ultimilor 20 de ani si prezentate in cadrul Conferintei Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, din 2015, a evidentiat o crestere globala a riscului de cancer in cadrul consumatorilor de vitamine. Referintele au fost doua studii clinice dintre care unul publicat in anul 2011 si care a evidentiat o crestere globala a riscului de cancer de prostata asociat excesului de vitamina E, iar cel de-al doilea, publicat in anii '90 si care a aratat ca doze crescute de betacaroten se asociaza cu risc crescut de cancer pulmonar la fumatori si la cei expusi azbestului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dovezile prezentate de aceste studii au fost destul de modeste si, desigur, subiect de controversa pentru comunitatea oncologica. In contrapartida, un review sistematic (o analiza sistematica) a mai mult de 35 studii independente internationale a aratat beneficii legate de scaderea incidentei diverselor cancere, asa cum este cazul cancerului de colon in cazul consumului de vitamina D sau a cancerului de prostata legata de consumul de tocotrienol, cofactor existent in vitamina E naturala.

De asemenea, niveluri serice crescute de vitamina B6, acid folic si metionina se asociaza cu scaderea riscului de cancer pulmonar, iar studiile au demonstrat scaderea semnificativa a riscului de cancer pulmonar in ciuda faptului ca acesti pacienti au fumat sau nu.

Pentru antioxidanti nu s-a demonstrat vreun beneficiu legat de starea de sanatate si, in plus, a existat suspiciunea de crestere a incidentei cancerului si chiar a mortalitatii generale. In schimb, pentru asocierea intre consumul de acid folic si riscul de cancer lucrurile sunt mai complexe. Exista evidente potrivit carora folatul reduce riscul de cancer mamar si cancer colonic. Aparent, un aport zilnic de folat cuprins intre 150 si 400 micrograme reduce semnificativ riscul de cancer mamar, similar dozelor inferioare 150 micrograme, dar nu celor de peste 400 micrograme, iar datele preliminare au aratat ca doze crescute de folati cresc riscul de cancer.

O posibila explicatie potrivit careia excesul de vitamine ar putea induce promotia si progresia unui cancer se regaseste in mecanismele fiziopatologice. Celulele canceroase sunt foarte active metabolic. Un aport de vitamine peste necesarul obisnuit al celulelor normale poate fi un combustibil pentru celulele tumorale, promovand / incurajand cresterea acestora.

Cantitati crescute de vitamine care depasesc capacitatea de metabolizare a acestora de catre organism pot duce la acumularea de metaboliti cu consecinte negative asupra starii de sanatate. Acest aspect este valabil mai ales in cazul antioxidantilor. Componentii oxidativi sunt utilizati de catre sistemul imun si functioneaza ca semnalizatori pentru sinteza proteinelor protective. Intotdeauna exista un echilibru intre oxidanti si antioxidanti, iar dezechilibrul acestora poate avea repercusiuni asupra starii de sanatate.

Intotdeauna, cand se pune problema unei diete sanatoase, exista tentatia recurgerii la suplimente vitaminice in ideea de consolida dieta. Este foarte clar ca aportul de vitamine nu suplineste o dieta echilibrata si sanatoasa, iar consumul in exces de vitamine poate doar conduce la o falsa senzatie de securitate si o potentiala scadere a rigorii legate de dieta, cu posibile consecinte.

Concluzia este ca atat persoanele aparent sanatoase, cat si persoanele bolnave pot recurge la suplimente multivitaminice. Recomandarea vizeaza insa doza, care trebuie sa corespunda necesarului organismului. Opinia majoritara a expertilor este ca multimineralele si multivitaminele aduc un beneficiu marginal. Orice exces poate fi fara indoiala cu consecinte negative asupra organismului. In plus, consumul de suplimente nu poate reprezenta un inlocuitor pentru o dieta echilibrata si corecta.

Iata cateva recomandari specifice de care pacientii trebuie sa tina cont:

- Vitaminele nu se folosesc pe post de inlocuitor pentru o dieta sanatoasa. Incercati sa va luati vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie printr-o dieta bine conceputa, echilibrata, care contine suficiente fructe si legume.

- Suplimentele pe care le luati "de rutina" se vor administra doar la recomandarea si sub supravegherea medicului, mai ales daca acesta descopera ca exista o carenta in organism.

- Nu luati doze uriase sau nu depasiti dozele recomandate in ceea ce priveste vitaminele si mineralele. Dovezile stiintifice sugereaza ca aceste lucru poate fi daunator.

- Suplimentarea tintita cand vorbim de vitamine specifice, administrate in dozele corecte, la anumite persoane sau anumitor populatii poate fi benefica.

- Pentru folosirea tintita a suplimentelor, urmati recomandarile acceptate de specialistii din domeniul sanatatii ori sfatul medicului dvs. Cel mai important este ca medicul sa recomande analize de sange, intrucat acestea masoara nivelul seric (in sange) al anumitor vitamine si minerale. Pe baza rezultatelor analizelor de sange, medicul va recomanda suplimentele de care organismul are nevoie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0