Anumite suplimente ar putea reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2 [studiu]

Un studiu al cercetătorilor britanici, efectuat pe baza datelor colectate de la utilizatori ai aplicației COVID Symptoms Study sugerează că administrarea de anumite vitamine și suplimente poate reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2 la femei. 

Cercetarea a constatat scăderi mici, dar semnificative, ale riscului de infecție cu SARS-CoV-2 la femei - nu însă și la bărbați - care au luat multivitamine, vitamina D, acizi grași omega-3 sau probiotice. 

Studiul a presupus analiza datelor de la 1.4 milioane de utilizatori ai aplicației COVID Symptom Study

Cercetătorii de la King’s College London, din Regatul Unit, au analizat date de la 1.4 milioane de utilizatori ai aplicației COVID Symptom Study din Marea Britanie, Statele Unite și Suedia. Participanții au răspuns la întrebări despre utilizarea regulată a suplimentelor alimentare. Utilizatorii aplicației au raportat, de asemenea, rezultatele testelor COVID-19 și dacă au prezentat simptome ale bolii.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

„Cercetarea noastră este un studiu observațional și nu un studiu clinic, deci nu putem face recomandări puternice pe baza datelor pe care le deținem”, avertizează Dr. Cristina Menni, de la School of Life Course Sciences, de la King’s College.

„Până când nu avem alte dovezi cu privire la rolul suplimentelor prin studii randomizate controlate, vă recomandăm să urmați liniile directoare [ale Serviciului Național de Sănătate] privind utilizarea vitaminelor ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate”, adaugă ea.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de colegi, a fost încărcat pe platforma MedRxiv.

Vitaminele și suplimentele, eficiente doar în cazul femeilor pentru evitarea infectării cu COVID-19

Cercetătorii au fost surprinși să constate că doar femeile păreau să beneficieze de administrarea celor patru suplimente specificate. Cu toate acestea, aceștia citează mai multe studii care arată că femeile au sisteme imune mai robuste, ceea ce poate însemna că apărarea lor imunitară poate crește datorită suplimentelor.

În plus, este mult mai probabil ca femeile să fie mai preocupate decât bărbații să poarte măști sau să se spele pe mâini, ceea ce ar putea crește efectele protectoare aparente ale administrării suplimentelor.

„Acestea sunt rezultate interesante, dar datorită modului în care a fost realizat studiul, aceste date nu ne pot spune la modul absolut că luarea unor astfel de suplimente protejează împotriva infecției cu COVID-19”, spune Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, în Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare.

„S-ar putea ca, fiind mai conștiente de importanța sănătății, unele femei să fie mai puțin susceptibile de a se infecta, astfel încât comportamentele sunt cele care explică aceste rezultate, nu suplimentele”, spune el.

Studiul nu a luat în considerare factori precum venitul sau nivelul de studii

Seif Shaheen, profesor de epidemiologie respiratorie la Universitatea Queen Mary din Londra, adaugă că cercetătorii nu au luat în considerare factori precum venitul și nivelul de studii în analiza lor.

„O preocupare majoră este că aceste constatări pot fi condiționate de statutul socio-economic, dat fiind faptul că persoanele cu statut superior au mai multe șanse de a lua suplimente și, de asemenea, sunt mai puțin susceptibile de a fi infectate cu SARS-CoV-2”, avertizează el.

Probioticele, multivitaminele, acizii grași omega-3 și vitamina D, asociate cu un risc scăzut de infectare cu SARS-CoV-2

Din 327.720 de utilizatori ai aplicației din Marea Britanie care au avut fiecare o reacție de polimerizare în lanț sau test de serologie pentru SARS-CoV-2, 175.652 au raportat că au utilizat suplimente în mod regulat de la începutul pandemiei. Eșantionul de studiu a fost predominant feminin, în procent de 66.8%. În total, 10.508, însemnând 6%, dintre utilizatorii suplimentului, au dat rezultate pozitive pentru noul coronavirus, în timp ce 13.013, sau 6.6%, dintre cei care nu au utilizat aceste suplimente au primit rezultate pozitive.

După ce cercetătorii au analizat factorii care ar putea contribui la riscul contractării de COVID-19, ei au descoperit că patru suplimente au fost asociate cu un risc redus de infecție.

După analiza datelor în funcție de sex, cercetătorii au descoperit un risc redus asociat cu consumul de probiotice, multivitamine, acizi grași omega-3 și vitamina D preponderent la femei.

Astfel, administrarea de probiotice, multivitamine, acizi grași omega-3 sau vitamina D a fost asociată cu un risc de infectare cu COVID-19 de 14%, 13%, 12%, 9% și mai mic. În schimb, luarea de suplimente cu vitamina C, zinc sau usturoi nu a fost asociată cu un risc redus.

După analizarea datelor de la utilizatorii aplicațiilor din SUA și Suedia, cercetătorii au descoperit asocieri similare între utilizarea suplimentelor și infecțiile confirmate cu SARS-CoV-2.

Dintre cei 993.365 de utilizatori obișnuiți ai aplicației din întreaga lume care nu au fost supuși testării, 126.556 au raportat o pierdere a mirosului sau a gustului. Acest lucru sugerează că probabil au avut COVID-19.

Când cercetătorii au analizat datele colectate de la acești indivizi, au descoperit o reducere mică, dar semnificativă a riscului, atât la bărbați, cât și la femei, care au luat în mod regulat acizi grași omega-3, multivitamine, vitamina D sau probiotice.

Incertitudini legate de legătura între vitamina D și scăderea riscului de infectare cu COVID-19

În timpul pandemiei care încă este în curs la nivel global, vitamina D a atras atenția publicului după apariția studiilor care sugerează că ar putea avea un efect protector. Dovezile privind consumul acesteia au fost însă mixte și neconcludente.

Două studii clinice în desfășurare ar putea face lumină în acest caz - unul este condus de Universitatea Queen Mary din Londra, iar celălalt de Spitalul Universitar Angers, din Franța.

Între timp, cercetătorii implicați în aceste studii recunosc câteva limitări. De exemplu, toți participanții au fost „auto-selectați”. Au ales să descarce și să utilizeze aplicația și, prin urmare, este posibil să nu fie reprezentativi pentru populația generală. În plus, informațiile furnizate de aceștia pot fi inexacte. De exemplu, este posibil să fi început să ia suplimente după apariția simptomelor.

Autorii subliniază că, în calitate de studiu observațional, cercetarea lor nu poate oferi dovezi clare că luarea oricărui supliment reduce riscul de COVID-19.

„Înainte de orice recomandări bazate pe dovezi, sunt necesare studii mari, randomizate și controlate ale suplimentelor selectate care testează efectele lor de protecție și, de asemenea, posibilele efecte adverse asupra severității bolii. Așteptăm cu nerăbdare rezultatul studiilor în curs, inclusiv [cele care investighează] legătura între consumul de vitamina D și reducerea riscului de infectare cu COVID-19”, conchid cercetătorii. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Dietary supplements during the COVID-19 pandemic: insights from 1.4M users of the COVID Symptom Study app - a longitudinal app-based community survey


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0