Antrenamentele de intensitate ridicata ar putea afecta intestinele

Cand vine vorba de disconfort abdominal in timpul antrenamentelor fizice, uitati dictonul „fara munca, nu-i rasplata”. Noile cercetari sugereaza ca antrenamentele fizice excesiv de intense ar putea sa conduca la leziuni intestinale.

„Raspunsul la stres al antrenamentelor fizice intensive si prelungite blocheaza functionarea intestinelor” a spus autorul studiului, Ricardo Costa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Redistribuirea fluxului sanguin din intestine catre muschi produce leziuni la nivelul celulelor intestinale, ceea ce poate provoca moartea celulelor, sindromul intestinului permeabil si reactii imunitare din cauza bacteriilor intestinale care intra in fluxul sanguin general” a adaugat Costa. Acesta este cercetator in cadrul departamentului de nutritie si dietetica al Universitatii Monash din Australia. Oamenii de stiinta au observat ca riscul de leziuni intestinale si functionare deficitara pare sa creasca, pe masura ce intensitatea si durata exercitiilor creste. Afectiunea este supranumita „sindrom gastrointestinal indus de exercitii fizice”. Cercetatorii au revizuit opt studii anterioare care au analizat aceasta afectiune.

Se pare ca pragul este de doua ore, au precizat cercetatorii. Dupa doua ore de exercitii de anduranta neintrerupte, atunci cand se ajunge la 60% din nivelul de intensitate maxima al unei persoane, pot aparea leziuni intestinale. Costa a precizat ca astfel de antrenamente sunt alergarea si ciclismul. Acesta a precizat ca stresul termic pare a fi un factor de exacerbare. Persoanele cu predispozitie spre tulburari sau afectiuni intestinale sunt mult mai susceptibile sa dezvolte afectiuni legate de exercitiile fizice, a adaugat acesta.

Dr. Elena Ivanina este bursier in gastroenterologie la Spitalul Lenox Hill din New York. Aceasta nu a participat la studiu, dar a revizuit studiul. Aceasta a precizat ca fluxul sanguin normal la nivelul intestinului oxigeneaza celulele pentru a asigura buna functionare a metabolismului.

 

 

Daca intestinele nu sunt suficient vascularizate in timpul exercitiilor fizice, acest lucru poate provoca inflamatii care afecteaza invelisul protector al intestinelor. Daca sistemul imunitar gastrointestinal este slabit, toxinele din intestine pot ajunge in circulatia sistemica, fenomen cunoscut ca sindromul intestinului permeabil, a precizat Ivanina.

Aceasta a mai subliniat ca exercitiile fizice de intensitate moderata s-au dovedit a proteja intestinele. „Mai exact, prin intermediul exercitiilor fizice, pacientii pot mentine o greutate corporala sanatoasa si evita consecintele obezitatii” a spus aceasta. Obezitatea a fost asociata cu multe boli gastrointestinale, precum boala vezicii biliare, boala ficatului gras, boala refluxului gastroesofagian si cancer esofagian, de stomac, cancer hepatic si cancer de colon. Activitatea fizica regulata de intensitate moderata reduce si riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si depresie.

Pentru a preveni problemele intestinale asociate cu exercitiile fizice, Costa a recomandat hidratarea pe parcursul activitatii fizice si eventual, consumul in cantitati reduse, de carbohidrati si proteine inainte si in timpul exercitiilor fizice. Ivanina a precizat ca masurile preventive ar putea contribui la controlarea problemelor abdominale. Printre acestea, se numara si odihna si consumul suficient de apa. De asemenea, aceasta a sugerat ca pacientii sa discute cu medicul pentru a se asigura ca nu sufera de nicio tulburare gastrointestinala.

Costa a precizat ca exercitiile fizice nu trebuie sa ii scoata pe pacienti din zona de confort. Durerile abdominale sau de stomac, „sunt principalul indiciu ca ceva nu functioneaza cum trebuie” a spus aceasta.

Persoanele cu simptome de tulburari intestinale in timpul exercitiilor fizice ar trebui sa consulte un medic.Autorii studiului nu recomanda administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, inclusiv ibuprofen (Advil, Motrin) sau naproxen sodic (Aleve) inainte de antrenamente.

Costa sustine ca exista tot mai multe dovezi ca o dieta speciala, numita dieta cu continut redus de FODMAP, ar putea reduce simptomele intestinale in timpul antrenamentelor dificile si competitiilor. FODMAP inseamna oligozaharide , dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili. FODMAP reprezinta anumite tipuri de carbohidrati (zaharuri) care atrag apa in tractul intestinal.

International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders (Fundatia Internationala pentru Tulburari Gastrointestinale Functionale) sugereaza consultarea unui dietetician familiarizat cu dieta FODMAP. Asemenea diete sunt dificil de inceput pe cont propriu, sustine fundatia.

Costa a mai explicat ca nu exista dovezi clare ca suplimentele alimentare, precum antioxidantii, glutamina, colostrul bovin si/sau probioticele, previn sau reduc tulburarile intestinale asociate cu exercitiile fizice. Rezultatele studiului au fost recent publicate online in revista Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0