Antidepresivele cresc riscul de deces cu 33%

Un nou studiu dat publicitatii in luna septembrie 2017 arata ca antidepresivele ar putea creste riscul de deces cu pana la o treime.

Un nou studiu sugereaza ca "banalele" antidepresive pot prezenta un risc mare pentru sanatatea noastra. Aceste medicamente cresc drastic riscul de mortalitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Utilizarea antidepresivelor, scrie medicalnewstoday.com, a crescut in ultimii ani. In prezent, se estimeaza ca 1 din 10 oameni din Statele Unite se bazeaza pe antidepresive. In plus, 1 din 4 femei, trecuta de 40 sau de 50 de ani, ia antidepresive.

Cea mai intalnita clasa de antidepresive sunt  inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Aceste medicamente functioneaza prin blocarea reabsorbtiei serotoninei, un neurotransmitator care are legatura cu fericirea.

Persoanele care sufera de depresie au un nivel redus al serotoninei, asa ca prin blocarea acestei reabsorbtii, medicamentele le permit pacientilor sa se bucure de tot ce au mai bun. Insa efectele pe termen lung ale acestor medicamente sunt subiectul unor controverse.

Acest lucru a determinat o echipa de cercetatori, condusa de oameni de stiinta de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, sa studieze legatura dintre folosirea antidepresivelor si riscul de mortalitate. Dupa cum au scris autorii studiului, antidepreseivele "perturba multiple procese adaptive, reglate de substante biochimice evolutive, avand potentialul de a creste mortalitatea". O astfel de substanta biochimica este serotonina.

Principalul autor al studiului publicat in jurnalul "Psychotherapy and Psychosomatics" este Marta Maslej, care a fost ajutata de Paul Andrews, investigatorul principal.

Riscul de deces a crescut cu 33%

Profesorul Andrews si echipa sa au condus o meta-analiza alcatuita din alte cercetari, din diverse baze de date medicale, cautand o legatura intre riscul de mortalitate si folosirea antidepresivelor. Analiza a comprimat 16 studii, insumand aproximativ 375.000 de participanti.

Cercetatorii au scos in evidenta datele despre bolile cardiovasculare, riscul cardiovascular si clasa de antidepresive folosite. Ei au analizat in detaliu inhibitorii recaptarii serotoninei (ISRS), antidepresivele triciclice si alti factori. Cercetatorii au folosit un anumit model de cercetare pentru a conduce meta-analiza aceasta, avand in vedere depresia si alte boli, asa ca au incercat sa elimine din punct de vedere statistic alti factori care ar fi putut sa contribuie la mortalitatea unor pacienti.

Analiza a constatat ca in randul populatiei generale, acei oameni care au luat antidepresive au avut un risc cu 33% mai mare de deces prematur, comparativ cu oamenii care nu au luat antidepresive. In plus, cei care foloseau antidepresivele au fost cu 14% mai predispusi sa aiba un eveniment cardiovascular advers, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic.

Asa cum explica Marta Maslej, concluziile meta-analizei inseamna ca persoanele care au o forma mai severa de depresie au mai multe sanse sa ia antidepresive, si daca este vorba de acest caz, oamenii de stiinta nu pot fi siguri daca riscul crescut de deces se datoreaza sau nu folosirii antidepresivelor sau faptului ca persoana are o forma mai severa de depresie.

Pentru a rezolva aceasta problema, cercetatorii si-au axat analiza doar pe acele studii care au luat in considerare depresia in randul participantilor inainte ca acesti pacienti sa inceapa sa foloseasca antidepresivele. Cand au re-evaluat aceasta analiza, riscul de mortalitate a ramas in continuare ridicat, ceea ce sugereaza ca aceasta nu a fost o problema in studiul lor.

Nu s-au inregistrat diferente semnificative intre antidepresivele triciclice si inhibitorii recaptarii serotoninei (ISRS), care sunt percepute ca fiind prima generatie de antidepresive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Concluziile cercetarii nu au parut sa sugereze un efect negativ al medicamentelor antidepresive asupra pacientilor cu afectiuni cardiometabolice, cum ar fi bolile de inima si diabetul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0