Anticorpii de lamă ar putea fi eficienți împotriva coronavirusului

În experimentele de laborator, pe baza anticorpilor izolați de la lame, cercetătorii au conceput un anticorp care a împiedicat SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, să pătrundă în celule.

Lamele produc un tip unic de anticorpi despre care oamenii de știință cred că ar putea oferi un nou tratament de primă linie împotriva COVID-19, administrat sub formă de spray nazal.

Tratamentul este realizat din nanocorpi, o formă mai mică de anticorpi prezenți la lame și cămile

O terapie COVID-19 obținută cu ajutorul unei lame numită Fifi a demonstrat un  „potențial semnificativ” în studiile timpurii. 

Terapia se bazează pe un tratament realizat din nanocorpi, o formă mai mică și mai simplă de anticorpi produși de lame și cămile, pentru a se proteja de infecții. Aceștia pot lupta eficient și contra noului coronavirus, conform noilor studii, publicate în revista Nature Communication.

Odată ce terapia va fi testată pe oameni, spun cercetătorii, ar putea fi administrată ca un simplu spray nazal - pentru a trata și chiar preveni infecția timpurie cu COVID-19.

Nanocorpii sunt printre cei mai eficienți neutralizatori testați ai SARS-CoV-2

Public Health England a salutat cercetarea ca oferind „un potențial semnificativ atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul COVID-19” și a adăugat că nanocorpii „se numără printre cei mai eficienți agenți de neutralizare a SARS-CoV-2 pe care i-am testat vreodată”.

S-a constatat că nanocorpii se leagă de particulele de virus din culturile celulare și ar putea oferi o formă mai ieftină și mai ușoară de tratament, în comparație cu anticorpii recoltați de la oameni și administrați printr-o perfuzie.

Prof. James Naismith, care este unul dintre cercetătorii principali și directorul Institutului Rosalind Franklin din Oxfordshire a descris nanocorpii ca fiind „fantastic de incitanți”.

El a adăugat: "Sunt un produs mai ieftin și pot fi administrați direct pe căile respiratorii printr-un nebulizator sau spray nazal, deci pot fi autoadministrați acasă, mult mai ușor decât pe cale injectabilă. Acest lucru ar putea avea beneficii în ceea ce privește ușurința utilizării de către pacienți dar, de asemenea, este important că tratamentul ajunge direct la locul infecției, în căile respiratorii”. 

Anticorpii au fost obținuți de la lama Fifi

Echipa a reușit să genereze nanocorpi prin injectarea unei porțiuni de proteină SARS-CoV-2-spike unei lame numită Fifi, care face parte dintr-un grup de producere a anticorpilor de la Universitatea din Reading. „Aici am primit ajutor de la Fifi, de la Franklin [Institute] llama, a explicat prof. James Naismith, directorul Institutului Rosalind Franklin.

Fifi nu s-a îmbolnăvit ca urmare a injecției, dar sistemul ei imunitar a fost declanșat pentru a lupta împotriva proteinei spike, prin generarea de nanocorpi.

Oamenii de știință au ales apoi cu grijă și au purificat cei mai puternici nanocorpi dintr-o probă de sânge recoltată de la Fifi. Echipa a reușit apoi să multiplice moleculele puternice, special selectate și să purifice patru tipuri de lanțuri de nanocorpi, capabile să se lege de virus.

Unul dintre aceste lanțuri a fost administrat unui hamster infectat cu virusul și a dus la „o reducere marcantă a bolii”, iar animalele tratate „au pierdut mult mai puțin în greutate după șapte zile decât cele care au rămas netratate” și au prezentat o încărcare virală mai redusă.

„Pentru că putem vedea fiecare atom al nanocorpului legat de vârf, înțelegem ce face acești agenți atât de speciali”, a spus profesorul James Naismith. 

Medicamentele care pot trata virusul, la fel de importante ca vaccinurile

„În timp ce vaccinurile s-au dovedit a avea un succes extraordinar, nu toată lumea răspunde la vaccinare și imunitatea poate scădea la anumiți indivizi, în momente diferite”, a explicat profesorul Naismith.

„Să avem medicamente care pot trata virusul este în continuare foarte important, mai ales că nu toată lumea este vaccinată în același ritm și rămâne ridicat riscul apariției unor noi variante capabile să ocolească imunitatea vaccinului”. 

„Nanocorpii au o serie de avantaje față de anticorpii umani”, a spus profesorul Ray Owens, șeful producției de proteine de la Institutul Rosalind Franklin și autorul principal al cercetării.

Prof. Naismith a explicat că rozătoarele infectate cu coronavirus tratate cu noul nanobody spray nazal s-au recuperat complet în termen de șase zile.

Sunt necesare mai multe date înainte de începerea studiilor pe oameni

Prof. Naismith a declarat pentru BBC News: „Sistemul imunitar este atât de minunat, încât funcționează mai bine decât ne putem noi imagina - evoluția este greu de învins”.

Profesorul Sheena Cruickshank, imunolog de la Universitatea din Manchester, a declarat că noua cercetare a fost „interesantă, dar încă destul de timpurie”.

„Avem nevoie de mai multe date privind eficacitatea și siguranța înainte de a trece la studiile pe oameni”, a adăugat ea. Cu toate acestea, este totuși foarte promițător și faptul că poate fi mai ieftin și mai ușor de administrat este un plus. COVID-19 va fi, din păcate, cu noi încă o vreme, așa că vor fi necesare mai multe tratamente, a mai explicat dr. Cruickshank.

Dr. Elitza Theel, de la laboratorul de serologie a bolilor infecțioase de la Clinica Mayo, Rochester, susține că „Ar merita să vedem efectul terapeutic al acestor nanoanticorpi la primatele neumane. Rezultatele [acestui studiu] privind utilizarea administrării intranazale de nanoanticorpi anti-RBD sunt destul de interesante, deoarece prezintă o protecție semnificativă împotriva bolilor, similară injecției intraperitoneale”. 

Tratamentul a fost, până în prezent, testat numai pe animalele de laborator

La o conferință de presă recentă, ca răspuns la o întrebare despre următorii pași necesari pentru a testa aceste descoperiri în studiile pe oameni, prof. Raymond Owens, om de știință la Departamentul de Medicină Nuffield, a răspuns: „Lucrăm cu organizații de producție care pot prelua procesul nostru la scară de laborator și îl pot extinde astfel încât să putem produce cantități suficiente și de o înaltă calitate. Și atunci trebuie să înțelegem un pic mai mult despre comportamentul moleculei la modelele animale”. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.bbc.com/news/science-environment-58628689
https://www.nature.com/articles/s41467-021-25480-z
https://news.sky.com/story/covid-19-llama-antibodies-have-significant-potential-as-coronavirus-treatment-with-new-research-hailed-12414266

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0