Amnezia: cauze, simptome si tratament

Amnezia este o forma de pierdere partiala sau totala a memoriei. Unele persoane care sufera de amnezie nu isi amintesc informatii sau evenimente, in timp ce altele intampina dificultati si la crearea de noi amintiri.

Pierderea usoara a memoriei face parte din procesul natural de imbatranire a creierului, insa pierderea semnificativa a memoriei si incapacitatea de a crea noi amintiri poate indica amnezie.

Simptomele amneziei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai important simptom al amneziei consta in pierderea memoriei. Persoanele care sufera de amnezie nu isi pot aminti lucruri, evenimente, locuri ori detalii specifice. Persoanele amnezice pot uita ce au mancat la micul dejun, dar si cati copii au ori detalii istorice.

Fluenta in discurs si abilitatile motorii nu sunt deloc afectate de amnezie.

Clasificare amnezie

Exista mai multe tipuri de amnezie, medicul fiind in masura sa puna diagnosticul corect.

Amnezia retrograda

Acest tip de amnezie este caracterizat de uitarea unor amintiri existente deja. In prima faza sunt afectate amintirile recente, iar abia apoi, treptat, sunt afectate si amintirile mai vechi precum cele din copilarie.

Dementa este una dintre afectiunile care cauzeaza amnezie retrograda.

Amnezie anterograda

Persoanele cu amnezie anterograda nu isi pot forma noi amintiri. Acest efect poate fi unul temporar. Spre exemplu, amnezia anterograda poate sa apara din cauza intoxicatiei cu alcool. Exista si situatii in care acest tip de amnezie este permanent, atunci cand zona din creier denumita hipocamp este afectata.

Amnezie tranzitorie globala

Amnezia tranzitorie globala este o afectiune care genereaza confuzie si neliniste ori agitatie ce apar si dispar de-a lungul catorva ore. Inaintea unui asemenea atac, individul poate experimenta probleme de memorie iar dupa atac nu isi va aminti experienta tulburatoare. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest tip de amnezie este declansata de un mecanism similar celui care declanseaza un atac de apoplexie. Apare, de regula, la persoanele varstnice.

 

 

Amnezia infantila

Cei mai multi oameni nu isi pot aminti primii 3-5 ani de viata. Acest fenomen poarta denumirea de amnezie infantila.

Cauzele amneziei

Dementa – persoanele care sufera de dementa isi pierd, in prima faza, memoria pe termen scurt, iar in timp isi pierd si amintirile mai vechi. In cazul Alzheimer-ului, un tip de dementa, gradul de deteriorare a creierului este avansat, asa ca se pierd si amintirile vechi.

Anoxia – deprivarea de oxigen poate afecta creierul, cauzand si pierderea amintirilor. Aceasta afectiune poarta denumirea de anoxie. In cazul in care anoxia nu este suficient de severa pentru a cauza daune permanente creierului, pierderea memoriei poate fi temporara.

Daune la nivelul hipocampului – partea din creier responsabila cu formarea noilor amintiri este hipocampul. Anoxia, dar si intoxicarea creierului cu diverse substante poate afecta hipocampul astfel incat acesta ajunge sa fie incapabil sa formeze noi amintiri.

Traumatisme la nivelul capului – traumatismele la nivelul craniului provocate de lovituri puternice, dar si de atac vascular cerebral, tumori sau infectii pot afecta, de asemenea, memoria. De cele mai multe ori, in urma unui traumatism se pierd amintirile formate inaintea incidentului – poate fi vorba de ore, zile sau chiar si saptamani de evenimente uitate.

Consumul de alcool – consumul excesiv de alcool poate cauza amnezie temporara. Consumul excesiv de alcool pe o perioada indelungata poate cauza aparitia sindromului Wernicke-Korsakoff, sindrom care impiedica formarea amintirilor noi.

Stresul intens – strasul si evenimente traumatice pot provoca amnezie disociativa, amnezie care apare pentru ca mintea refuza sa accepte ganduri, sentimente sau informatii coplesitoare din punct de vedere emotional.

Tratament amnezie

Pentru tratarea amneziei, medicul se va concentra asupra cauzei care a declansat-o. Amnezia indusa chimic, precum cea cauzata de consumul de alcool, poate fi tratata prin detoxificarea organismului – imediat ce substanta toxica este eliminata din organism, problemele de memorie dispar.

Amnezia cauzata de traumatism cranian se trateaza, de regula, de la sine in timp. In cazul leziunilor severe de la nivel cranian, amnezia poate sa devina permanenta, insa sunt cazuri in care apar imbunatatiri dupa 6-9 luni.

Amnezia cauzata de dementa este incurabila.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0