Amibiaza: cauze, simptome, tratament

Amibiaza, cunoscută și sub numele de dizenterie amibiană, este o infecție parazitară gravă, care se răspândește în general prin fecale, alimente sau apă infectate. Află ce simptome are persoana afectată și ce opțiuni de tratament există.

Ce este amibiaza?

Amibiaza este o infecție a intestinelor, cauzată de parazitul microscopic Entamoeba histolytica. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), chisturile E. histolytica pot supraviețui în scaunul persoanei respective. Dacă aceste chisturi ajung în intestinul subțire al unei persoane, se pot elibera paraziții. Aceștia se deplasează apoi în intestinul gros, unde se înmulțesc și produc mai multe chisturi. Unele dintre aceste chisturi și paraziți vor trece apoi în scaunul unei persoane.

Dintre paraziții care rămân în intestinul gros, mulți nu vor provoca niciun simptom. Dar dacă acești paraziți trec de bariera intestinală, pot provoca simptome intestinale. Paraziții ar putea intra și în fluxul sangvin și de acolo, ar putea ajunge în tractul respirator, inimă sau creier.

Din ce cauze apare amibiaza și care sunt factorii de risc?

Parazitul care provoacă amibiaza trăiește doar la oameni, iar dacă o persoană are infecția, o poate răspândi prin fecale. Amibiaza se ia dacă o persoană mănâncă alimente sau bea apă care au atins parazitul și este mai probabilă la persoanele care călătoresc în țări cu condiții sanitare precare. Parazitul se poate răspândi și prin contact oral-anal.

Cum spuneam, E. histolytica poate trăi în intestinul gros fără a provoca leziuni, dar în unele cazuri invadează peretele colonului, provocând colită, dizenterie acută sau diaree pe termen lung. Infecția se poate răspândi și prin fluxul sangvin la ficat. În cazuri rare, se poate răspândi la plămâni, creier sau alte organe.

Factorii de risc pentru amibiaza severă includ consumul de alcool, cancerul, malnutriția, vârsta (persoanele foarte tinere sau foarte în vârstă), sarcina, călătoriile în regiuni tropicale și utilizarea medicamentelor cu corticosteroizi pentru a suprima sistemul imunitar.
Până la 90% dintre infecții sunt asimptomatice. Dintre cele 50 de milioane de persoane care suferă de amibiază simptomatică în fiecare an, 100.000 își pierd viața.

Ce simptome are o persoană cu amibiază?

9 din 10 persoane cu amibiază nu prezintă niciun simptom. Când infecția provoacă simptome, înseamnă că a atacat intestinele. Semnele obișnuite includ durere abdominală, pierdere în greutate inexplicabilă, diaree, scaune cu sânge sau cu mucus. Durata bolii depinde de modul în care progresează infecția. De exemplu, simptomele gastrointestinale mai frecvente se dezvoltă treptat, apar în 1-3 săptămâni de la contaminare.

Cum se diagnostichează amibiaza?

Pentru a depista amibiaza, medicul va efectua un examen fizic și va adresa pacientului întrebări despre istoricul său medical și despre călătoriile recente în străinătate. Examinarea abdomenului poate arăta o mărire a ficatului sau sensibilitate la nivelul abdomenului (de obicei în cadranul superior drept).

Medicul poate solicita apoi teste precum analize de sânge pentru amibiază, examinarea interiorului intestinului gros inferior (sigmoidoscopie), testul scaunului și examinarea la microscop a probelor de scaun, de obicei cu mai multe probe pe parcursul mai multor zile.

Medicii nu se pot baza doar pe simptomele unei persoane pentru a stabili un diagnostic precis, deoarece infecțiile cu amibiază pot avea simptome comune cu alte boli, cum ar fi unele infecții bacteriene (precum Salmonella), boala inflamatorie intestinală, abcese hepatice piogene și unele cancere.

Ce opțiuni de tratament există în caz de amibiază?

Pentru că amibiaza se poate răspândi cu ușurință, medicii recomandă ca toate persoanele infectate să primească tratament, chiar dacă au o infecție asimptomatică. Printre medicamentele care pot trata amibiaza se numără metronidazolul, paromomicina și furoatul de diloxanidă. În cazuri rare, cum ar fi atunci când infecția este foarte gravă, medicii pot fi nevoiți să efectueze și o intervenție chirurgicală.

Ce complicații poate da amibiaza?

Cea mai obișnuită complicație non-intestinală a amibiazei este reprezentată de abcesele hepatice amibiene. Acestea pot provoca simptome precum febră, durere în partea dreaptă superioară a abdomenului și icter. În cazuri rare, amibiaza poate afecta tractul respirator al unei persoane, de exemplu, provocând colapsul plămânilor. 

Atunci când unele abcese hepatice amibiene se rup, aceasta poate duce uneori la afecțiuni precum empiem sau fistulă hepato-bronșică. Simptomele tipice includ tuse, febră și respirație dificilă. Se întâmplă rar ca amibiaza să provoace probleme cardiace, deși acest lucru este posibil. 

Infecția poate duce, în cazuri foarte rare, la abcese ale creierului, care pot provoca simptome precum durere de cap, vărsături și modificări ale stării mentale.

Care este prognosticul pacientului cu amibiază?

Tratamentul pentru amibiază dă rezultate bune în general; de obicei, boala durează aproximativ două săptămâni, dar poate reveni dacă persoana nu se tratează corespunzător. Dacă o persoană are amibiază, ar trebui să evite contactul sexual până când infecția dispare.

Există remedii naturiste pentru amibiază?

Pe lângă tratamentul indicat de medic, se pot încerca și unele remedii naturiste, mai ales dacă infecția este mai gravă:

  • Se poate bea câte o ceașcă de ceai negru fără zahăr în fiecare zi, ceea ce poate ajuta la eliminarea paraziților din intestin.
  • Se poate bea apă de cocos pentru a ajuta la rehidratare după diaree.
  • Se pare că frunzele de neem au o oarecare activitate antibiotică și ar putea fi de ajutor împotriva parazitului. Se amestecă o cantitate egală de pudră de neem cu pudră de turmeric și se toarnă ulei de muștar pentru a se obține o pastă. Această pastă se aplică peste regiunea stomacului pentru a ajuta la reducerea inflamației intestinale și a crampelor dureroase.

Cum se poate preveni amibiaza?

Cel mai important mod de a ajuta la prevenirea amibiazei este practicarea unei bune igiene personale, inclusiv spălatul pe mâini regulat. Unii oameni de știință cred că dacă oamenii și-ar spăla corect și regulat mâinile ar putea ajuta la prevenirea a 50% dintre toate decesele la nivel mondial cauzate de boli diareice precum amibiaza.

De asemenea, când o persoană călătorește într-o țară cu condiții sanitare precare, ar trebui să fie atentă la alimentele și băuturile pe care le consumă. Apa îmbuteliată sau apa fiartă de la robinet pot fi opțiuni sigure, iar alimentele ar trebui să fie gătite corespunzător. Se vor evita alimentele stradale și produsele lactate crude, nepasteurizate, precum și legumele și fructe crude tăiate (se pot cumpăra fructe și legume întregi care se vor spăla bine înainte de consum).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Parasites - Amebiasis - Entamoeba histolytica Infection
https://www.cdc.gov/parasites/amebiasis/index.html
MedlinePlus - Amebiasis
https://medlineplus.gov/ency/article/000298.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0