Afectiunile gingivale si gingivita

Gingia reprezinta componenta vizibila a parodontiului marginal, aceasta se fixeaza pe dinte de jur imprejurul lui. Gingia sanatoasa are culoarea roz deschis, cu aspect de coaja de portocala, cu margini usor ascutite si ferme, bine atasate.  

Culoarea poate varia in functie de grosimea epiteliului, de numarul de melanocite, gradul de keratinizare si de vascularizatia corionului gingival. Patologic, culoarea gingiei poate varia astfel:

  • rosu aprins in inflamatiile acute - gingivite (gingivita alergica);
  • rosu violaceu in inflamatii cronice; 
  • palida lucioasa in anemii; 
  • palida albicioasa in hiperkeratoza; 
  • cu lizereu eritematos rosu aprins in SIDA;
  • negru maronie in intoxicatiile cu metale, boala Addison, hemosideroza. 
Articole Medicina primul spatiu de bannere

 

Tot patologic gingia mai poate prezenta zone de hiperkeratoza, descuamari, eroziuni si ulceratii, vezicule, bule, aspect atrofic, hipertrofoi, hoperplazii, induratii dureroase, precum si aspect granular. Hingia reprezinta o componenta importanta pentru sanatatea orala si trebuie constant verificata culoarea si aspectul acesteia pentru a putea preveni, diagnostica si trata patologia orala.

Exista trei grade de afectare gingivala:  

  1. Gingivita 
  2. Parodontita superficiala 
  3. Parodontita avansata - in acest stadiu final al afectiunii gingivale, fibrele musculare si osul subiacent sunt distruse ceea ce duce la migrarea, mobilizarea si pierderea dintilor.

 

 

Gingivita reprezinta inflamatia mucoasei gingivale, fiind cea mai des intalnita afectiune a cavitatii bucale. Cauza principala a gingivitei este igiena orala incorecta care duce la aparitia placii microbiene si formarea tartrului, dar exista si alti factori favorizanti asa cum ar fi inghesuirile dentare, obturatii neadaptate perfect cavitatilor, purtarea aparatului ortodontic, fumatul, stresul, sarcina, anticonceptionalele, alimentatia necorespunzatoare, lucrari protetice incorect adaptate sau fracturate, diabetul, precum si alte afectiuni.

In cazul gingivitei generate de obturatii si lucrari incorect adaptate, acestea necesita indepartarea si refacerea corecta. Daca nu se indeparteaza placa bacteriana prin periaj corect zilnic, de doua ori pe zi, cu pasta, periuta si ata dentara, aceasta produce toxine care pot irita tesutul gingival si cauza gingivita. In acest stadiu al afectiunii gingivale, procesul este reversibil daca se corecteaza periajul, deoarece tesutul osos si tesutul conjunctiv care sustine dintele in alveola nu au fost inca afectate. Totusi daca nu este tratata, gingivita evolueaza catre parodontita si duce la deteriorarea permanenta a dintelui, tesuturilor gingivale sau osului.

Semnele si simtomele clasice ale gingivitei sunt gingiile inrosite, tumefiate, moi, lucioase sensibile la durere care sangereaza usor la periaj, la folosirea atei dentare si la consumul alimentelor mai dure. De cele mai multe ori, pacientii cand observa sangerarea gingivala, evita perierea acelei zone si  nu se adreseaza medicului stomatolog, deoarece nu o considera o afectiune dentara, ceea ce reprezinta o abordare gresita. Un alt semn al afectiunii gingivale este retractia gingiilor, ceea ce da un aspect alumgit dintilor. 

 

 

Afectiunile gingivale pot evolua prin formarea unor pungi gingivale intre dinti si gingii, care colecteaza placa bacteriana si particule alimentare. Unele persoane manifesta si respiratie cu miros neplacut, persistenta sau cu gust neplacut in gura, chiar daca boala nu este avansata. 

Cum putem preveni gingivita? 

  • Igiena orala corecta este esentiala, dar si periajul dentar profesional este  important, deoarece placa bacteriana sau tartrul pot fi indepartate numai in cabinetul stomatologic.
  • Alimentatia corecta asigura aportul de nutrienti pentru maxilar, tesuturi gingivale si dinti. 
  • Evitarea fumatului, alimentelor lipicioase, afumate, bauturilor carbogazoase.
  • Controlul dentar de rutina o data la 6 luni.
Articole Medicina al doilea spatiu de bannere

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Carmen Trufas.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0