Afectiuni urologice frecvente

Sistemul urinar are mai multe functii importante, iar una dintre acestea consta in eliminarea substantelor toxice si nefolositoare din organism.

Exista o serie de afectiuni urinare, insa unele dintre ele sunt mai frecvente decat altele – iata care sunt acestea:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infectiile de tract urinar – aceste infectii apar in urma patrunderii bacteriilor sau virusurilor in interiorul tractului urinar. Acestea afecteaza si femeile si barbatii, insa femeile sunt mai predispuse infectiilor urinare. Infectia de tract urinar se manifesta prin nevoia permanenta de urinare, senzatia de usturime sau durere la urinare, durere abdominala, dar si de spate.

Daca infectia urinara e cauzata de un virus, aceasta se va vindeca in cateva zile de la sine. Pe de alta parte, daca infectia urinara e declansata de o bacterie, tratamentul cu antibiotice este necesar pentru vindecarea acesteia. In maximum o saptamana, tratamentul cu antibiotice va da roade si pacientul se va simti mai bine.

Pietre la rinichi – litiaza renala se petrece atunci cand la nivelul tractului urinar se formeaza pietre alcatuite din particule de minerale.

Aceste pietre pot bloca fluxul de urina, cauzand dureri si disconfort extrem. Unele pietre la rinichi se elimina de la sine, cauzand dureri moderate, insa pentru inlaturarea acestora poate fi necesara interventia medicului. Cu ajutorul unor proceduri specifice, medicul poate sparge piatra in bucati mai mici, facand astfel eliminarea acesteia mai usoara si mai putin dureroasa.

Incontinenta urinara – incontinenta urinara este caracterizata de incapacitatea de a ne abtine de la urinare. Aceasta problema afecteaza serios calitatea vietii pacientului si poate avea mai multe cauze, printre care: sarcina, diabetul, vezica urinara hiperactiva, prostata marita, infectia de tract urinar, boala Parkinson, constipatie severa. In functie de cauza incontinentei urinare, medicul va stabili metoda terapeutica cea mai eficienta.

Cancerul de prostata/ al vezicii urinare – si cancerul de la nivelul tractului urinar poate avea ca urmare incontinenta urinara. In aceasta situatie, tratamentul oncologic este cel care poate ajuta pacientul sa remedieze situatia.

Cand e cazul sa mergi la medic pentru ca ai putea suferi de afectiuni urologice

Daca observi unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai jos, este foarte important sa apelezi la ajutorul unui medic pentru a afla care este cauza acestor simptome:

  • Nevoia permanenta de urinare
  • Senzatia ca vezica nu s-a golit, in ciuda urinarii
  • Durere/ disconfort la urinare
  • Durere in partea de jos a abdomenului
  • Durere lombara
  • Febra, greata, frisoane.


Imediat ce vei primi diagnosticul, medicul iti va face si recomandarile necesare pentru a te simti mai bine.

 

 

Cum sa previi afectiunile urologice

Afectiunile urologice pot fi prevenite prin respectarea regulilor de igiena, dar si printr-o serie de trucuri:

  • Mentine organismul hidratat, asigurandu-te ca ii oferi suficienta apa, ceaiuri, supe si smoothieuri
  • Limiteaza consumul de sare si de cofeina
  • Mentine-ti greutatea
  • Foloseste exercitiile Kegel pentru fortificarea muschilor din zona pelvina
  • Nu te abtine cand simti nevoia de urinare.


In cazul copiilor care fac infectii urinare recurente, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Incurajeaza-ti copilul sa mearga la toaleta seara, inainte de culcare
  • Incurajeaza-ti copilul sa ia o pauza pentru a merge la toaleta in timp ce se joaca, face temele sau se uita la un film
  • Incurajeaza-ti copilul sa bea apa
  • E important ca fetitele sa fie invatate sa se stearga, dupa ce isi fac nevoile, incepand din fata spre spate
  • Daca observi ca se schimba culoarea urinei celui mic ori alte semne si simptome suspecte, mergi la medic cu copilul, pentru a te asigura ca totul este in regula.


Afectiunile urologice pot cauza disconfort, asa ca e important sa mergi la medic in timp util, mai ales ca in general se trateaza destul de rapid, cu tratament medicamentos.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0