Acromioplastia: ce este și când e necesară

Acromioplastia este o intervenție chirurgicală realizată pentru modelarea acromiomului, o prelungire osoasă în zona umărului, care se articulează cu clavicula. Operația presupune îndepărtarea unei bucăți mici de os și țesut moale din acromion.

Ce este acromioplastia? 

Acromioplastia este o procedură chirurgicală care implică îndepărtarea unei părți a osului umărului numită acromion. Procedura se efectuează pentru a atenua impingementul coafei rotatorilor care sprijină și întărește articulația umărului. Acromioplastia este cunoscută și sub denumirea de decompresie subacromială.

De ce se recomandă acromioplastia? 

Medicul ar putea sugera acromioplastia ca opțiune de tratament pentru persoanele care se confruntă cu dureri de umăr, care au o putere redusă la nivelul umărului sau al brațului. Unele dintre aceste persoane pot avea, de asemenea, dificultăți în a ajunge cu brațul în spatele corpului, ca atunci când e nevoie să închidă un fermoar, de exemplu. Aceste simptome pot apărea din cauza următoarelor afecțiuni:

Sindromul de impingement al coafei rotatorilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Impingementul subacromial este printre cele mai întâlnite cauze ale durerii de umăr la adulți. Cei patru mușchi ai coafei rotatorilor înconjoară și susțin umărul. Unul dintre tendoanele care leagă acești mușchi de partea superioară a osului brațului poate să fie „ciupit” între cele două oase, rezultând o afectare a umărului. Astfel, persoana va simți durere în această zonă, mai ales când ridică brațul în lateral sau peste înălțimea umărului.

Impingementul umărului poate avea mai multe cauze, printre care:

  • desfășurarea unei activități obișnuite sau a unei activități sportive care necesită ridicarea brațului deasupra capului
  • pe măsură ce o persoană îmbătrânește, partea inferioară a acromionului poate dezvolta pinteni osoși care îngustează spațiul dintre oasele umărului
  • utilizarea excesivă a tendoanelor în timpul exercițiilor sportive poate duce la inflamarea sau chiar la ruperea acestora.

Ruptura coafei rotatorilor

Tendoanele din coafa rotatorilor se pot rupe din cauza vătămării sau această deteriorare se poate dezvolta în timp. Atât tratamentele chirurgicale cât și cele non-chirurgicale sunt disponibile pentru tratamentul rupturii de coafă rotatorie. 
Un review din 2018 a sugerat că utilizarea acromioplastiei alături de repararea coafei rotatorilor nu a dus la îmbunătățiri semnificative din punct de vedere clinic în funcționarea umărului și în ceea ce privește durerea.

Cum se efectuează acromioplastia?

Acromioplastia este efectuată de un chirurg ortoped, care va opera pacientul sub anestezie generală. Scopul intervenției este de a crea mai mult spațiu sub acromion eliminând o parte din os, de obicei din zona inferioară a acestuia.
În general, se va efectua o artroscopie, care implică introducerea unei camere mici, de tip tub, numită artroscop printr-o tăietură mică în piele. Chirurgul folosește artroscopul pentru a privi în interiorul umărului și apoi efectuează procedura cu instrumente chirurgicale speciale.

În cazul în care coafa rotatorilor s-a rupt, chirurgul o va repara în așa fel încât să nu mai fie nevoie ca persoana să se supună unei a doua operații. Pentru a face acest lucru, chirurgul poate avea nevoie uneori de o incizie mai mare. Cu toate acestea, întreaga procedură are loc cel mai adesea artroscopic prin acele mici incizii.

Ce presupune procesul de recuperare

După operație, persoana va purta, de obicei, o orteză pentru a susține brațul. Perioada de utilizare a ortezei diferă de la om la om, astfel încât trebuie urmate recomandările chirurgului pentru fiecare caz în parte. După operație, pacientul poate lua medicamente antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul, sau poate folosi o pungă cu gheață pentru a calma durerea.

De asemenea, după intervenția chirurgicală, multe persoane iau parte la un program de reabilitare, care poate include ajutorul unui kinetoterapeut. Acest specialist îi poate indica pacientului ce exerciții să facă acasă pentru a-și recăpăta puterea și mobilitatea.

După acromioplastie, pacientul poate avea nevoie de o perioadă de 2-4 luni pentru a scăpa definitiv de durere. Dacă persoana trece și printr-o operație de reparare a coafei rotatorilor, este posibil ca recuperarea să dureze între 6 și 9 luni. Medicul este cel care stabilește momentul potrivit pentru ca persoana să se întoarcă la muncă.

Ce riscuri și complicații poate avea acromioplastia

Infecția poate reprezenta un risc după operație. Semnele care indică prezența unei infecții sunt faptul că zona operației este roșie, fierbinte sau umflată, apare sângerarea sau scurgerea unui lichid prin incizii, durerea sporește iar temperatura corpului este mare.
Unele dintre posibilele complicații includ leziuni ale nervilor, deteriorarea vaselor de sânge sau apariția rigidității („umăr înghețat”).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What to know about acromioplasty
https://www.medicalnewstoday.com/articles/acromioplasty
Science Direct – Acromioplasty
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/acromioplasty 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0