7 lucruri pe care nu le stiai despre nevazatori

Orbirea reprezinta pierderea totala sau partiala a vederii, care poate aparea atat din cauza unor probleme neurologice, cat si din motive fiziologice.

Orbirea este clasificata pe grade, de la cei care au vedere proasta pana la cei care sunt orbi completi. Un procent de 15% dintre persoanele cu probleme serioase de vedere sunt complet nevezatoare. La nivel mondial exista mai bine de 160 de milioane de nevazatori, dintre care peste 10.000 de afla in Romania.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

7 lucruri pe care nu le stiai despre nevazatori

Orbirea nu inseamna neaparat lipsa totala a vederii - in functie de gradul de orbire, unele persoane pot percepe lumina, anumite miscari sau anumite culori. O mica parte dintre persoanele nevazatoare, adica aproximativ 15% dintre acestea, nu vad absolut nimic.

Persoanele nevazatoare nu au alte simturi mai ascutite – filmele ne-au facut sa credem ca nevazatorii au celelalte simturi mai puternice decat cei care isi pot folosi vederea, insa acest lucru nu este deloc adevarat. De fapt, fiind nevoiti sa isi foloseasca mai mult simtul tactil, auzul si mirosul, nevazatorii isi antreneaza mai bine celelalte simturi, insa nu le au mai ascutite.

Si persoanele nevazatoare viseza atunci cand dorm – visele persoanelor nevazatoare sunt alcatuite dintr-un mix de perceptii experimentate in timpul zilei. Un studiu danez facut in anul 2014 a scos la iveala faptul ca nevazatorii viseaza mirosuri, lucruri pe care le aud si senzatii tactile.

Nevazatorii au mai multe cosmaruri – situatiile stresante la care sunt expuse persoanele care nu vad cresc nivelul de anxietate, iar asta explica faptul ca acestea au mai multe cosmaruri comparativ cu persoanele care vad.

 

 

Nu toate persoanele nevazatoare folosesc un baston – cu toate ca adesea asociem bastonul si ochelarii de soare la ochi cu persoanele nevazatoare, popularitatea cainilor de companie dresati special pentru a ghida persoanele nevazatoare este in continua crestere. Acesti caini sunt antrenati pentru a asigura siguranta stapanului nevazator, nepermitandu-i sa se loveasca de obiecte sau sa isi puna viata in pericol atunci cand circula pe strada.

Persoanele nevazatoare vizualizeaza cifrele altfel decat cele care vad – cei care isi pierd vederea in decursul vietii pot vizualiza cifrele exact asa cum sunt, asta datorita memoriei care le permite sa si le aminteasca. Pe de alta parte insa, persoanele care se nasc fara vedere isi imagineaza cifrele in ordinea inversa decat sunt. Spre exemplu, noi vedem cifrele de la stanga la dreapta, astfel: 1, 2, 3, 4, 5. Nevazatorii insa si le imagineaza de la dreapta la stanga: 5, 4, 3, 2, 1.

Nevazatorii au un mod diferit si inedit de a percepe culorile – cei care se nasc fara vedere nu pot identifica modul in care o anumita culoare arata, insa inteleg conceptul de culoare. Totodata, acestia au capacitatea de a asocia anumite culori cu anumite concepte. Mai exact, nevazatorii percep rosu ca fiind asociat cu caldura iar albastrul cu frigul. Persoanele care isi pierd vederea pe parcursul vietii isi pot aminti cu precizie toate culorile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0