7 forme de tratament pentru cancerul de col uterin

Tratamentul pentru cancerul de col uterin depinde de stadiul in care este tumora, daca exista metastaze ale bolii, varsta si starea generala de sanatate a pacientei. In cele mai multe cazuri, se recomanda histerectomie cu eliminarea trompelor, ovarelor si a ganglionilor limfatici din regiune.

Exista urmatoarele optiuni de tratament:

1. Crioterapia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In timpul acestei proceduri, medicul introduce un dispozitiv prin vaginul femeii care ingheata regiunea bolnava, distrugand celulelele cu cancer. Se recomanda in special pentru tratarea cancerului invaziv, dar nu in leziunile premaligne.

 

2. Chirurgia laser

Celulele cu modificari sunt arse de fasciculul laser, care poate fi de asemenea utilizat pentru a colecta initial, proba de biopsie. Acesta este folosit numai in cazuri de leziunile pre-canceroase, dar nu si pentru cazurile de cancer invaziv.

 

 

3. Conizatia

Acesta consta in indepartarea unei mici parti a colului uterin in forma de con, cu efectuarea unei biopsii. De asemenea, este considerat tratamentul standard pentru cazurile de HSIL, care este leziune scuamoasa intraepiteliala cu grad crescut de risc pentru malignitate, care nu este inca considerata cancer, dar in care poate evolua.

4. Histerectomia

Histerectomia este o interventie chirurgicala care poate fi folosita in stadii incipiente de cancer sau mai avansate, in doua moduri:

Histerectomie totala

Chirurgul indeparteaza doar uterul si colul uterin si se poate face printr-o taietura in abdomen sau prin canalul vaginal, fara a lasa urme. In plus, acesta se poate face laparoscopic, prin doar doua mici taieturi in abdomen. Acesta este utilizata pentru tratarea cancerului de col uterin in stadiul IA1 si in unele cazuri, de stadiul 0 si poate fi de asemenea aplicat pentru a trata alte probleme in uter, cum ar fi fibromul uterin.

Histerectomie radicala

In histerectomie radicala, in afara de uter si de colul uterin sunt, de asemenea, eliminate partea de sus a tesuturilor vaginului si apropiate uterului, care pot fi, de asemenea, afectate de cancer. In general, aceasta interventie chirurgicala este recomandata pentru cazurile de cancer in stadii IA2 si IB, si se face printr-o taietura abdominala clasica.

Mai mult decat atat, este important sa stim ca in cele doua tipuri de histerectomie, ovarele si trompele uterine sunt eliminate numai in cazul in care au fost afectate de cancer sau daca prezinta alte probleme.

 

 

5. Trachelectomie

 Aceasta procedura este similara cu histerectomia, dar indeparteaza numai vaginul si colul uterin de sus, lasand corpul uterin intact, care permite femeii sa ramana insarcinate. Aceasta operatie poate fi efectuata prin canalul vaginal sau abdominal; in cazul in care femeia ramane insarcinata, sarcina ar trebui sa fie monitorizata indeaproape de catre un obstetrician si nasterea trebuie sa se faca prin cezariana.

6. Exenteratia pelvina

Este o interventie chirurgicala mai extinsa, utilizata in cazurile in care cancerul este extins si afecteaza alte regiuni. In aceasta interventie chirurgicala sunt eliminate uterul, cervixul, ganglionii pelvian, si alte organe, cum ar fi ovare, trompe uterine, vagin, vezica urinara si partea finala a intestinului.

7. Radioterapia si chimioterapia

Tratamentul cu radiatii sau de chimioterapie pot fi utilizate atat inainte, cat si dupa tratamentele chirurgicale, pentru a ajuta in lupta impotriva cancerului, mai ales atunci cand acesta este in stadii avansate sau cand exista metastaze tumorale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0