Berberina- 6 potențiale beneficii

Berberina este un supliment natural despre care se crede că are beneficii pentru sănătate, de la scăderea zahărului din sânge și până la reducerea greutății. Berberina este un compus natural care se găsește în mai multe plante, precum coada-șoricelului, radacina de coptis și fructele arborelui de aurantium. Acesta a fost studiat pentru efectul său asupra sănătății și este considerat promițător în prevenirea și tratarea unor afecțiuni, printre care prediabetul, diabetul zaharat și bolile cardiovasculare.

Berberina a fost studiată în mai multe cercetări clinice și experimentale, care au demonstrat că poate avea efecte benefice asupra glicemiei, profilului lipidic și inflamației. De exemplu, o meta-analiză a 14 studii clinice randomizate, publicată în Journal of Ethnopharmacology în 2020, a arătat că berberina poate reduce semnificativ nivelul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat tip 2.

De asemenea, alte studii au arătat că berberina poate reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge, poate îmbunătăți funcția endotelială și poate reduce inflamația, toate acestea fiind factori de risc importanți în bolile cardiovasculare.

Ce este berberina

Există o mulțime de suplimente eliberate fără prescripție medicală care îți promit o sănătate mai bună. Dar una se deosebește de restul: berberina.

Utilizat în mod obișnuit în medicina tradițională chineză, suplimentul natural este un compus galben care se găsește în rădăcini, rizomi și tulpini ale multor specii de plante, inclusiv Coptis trifolia, struguri de Oregon și afine.

Berberina ajută la reducerea colesterolului, care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Și are potențialul de a ajuta la scăderea nivelului zahărului din sânge, care poate preveni diabetul de tip 2 și gestiona alte tipuri de diabet. Berberina poate ajuta chiar la combaterea cancerului, la ameliorarea simptomelor colitei ulcerative și a sindromului intestinului iritabil și la multe altele.

Cum actioneaza berberina

Modul în care berberina acționează nu este încă pe deplin înțeles, dar se crede că poate influența mai mulți factori, printre care activitatea proteinelor kinazei AMP-activată (AMPK), inflamația și metabolismul carbohidraților și lipidelor.

Beneficiile potențiale ale berberinei

„Berberina este suficient de antimicrobiană și antiinflamatoare și este utilizată pentru tratarea bacteriilor, ciupercilor, paraziților, virușilor și altor microbi”, spune Rosia Parrish, medic naturist și specialist în medicină funcțională la Boulder Natural Health din Boulder, Colorado .

Deoarece are proprietăți antimicrobiene, berberina are un efect asupra tractului digestiv.

„În plus, ajută la secreția de bilă și bilirubină”, spune dr. Parrish. Bila este un lichid eliberat din ficat pentru a ajuta la digestie.

Reducerea zahărului din sânge

Studii recente privind efectele potențiale ale berberinei asupra sănătății au atras atenția profesioniștilor din domeniul sănătății și a persoanelor care caută modalități naturale de a trata diabetul.

„Se pare că berberina poate reduce ușor nivelul glicemiei și poate fi la fel de eficientă ca metformina [medicamentul împotriva diabetului zaharat”, spune Dana Hunnes, dietetician la Centrul Medical Ronald Reagan UCLA și profesor la Fielding School of Public Health din Los Angeles.

Într-o revizuire Oncotarget din 2018, cercetătorii au descoperit că berberina ar putea fi un tratament eficient pentru persoanele cu diabet de tip 2. Efectele sale de scădere a zahărului din sânge erau comparabile cu metformina, un medicament obișnuit prescris pentru reglarea nivelului ridicat de zahăr din sânge.

O meta-analiză anterioară a constatat că berberina este la fel de puternică ca o terapie de scădere a glucozei, precum medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Totuși, multe dintre studiile asupra berberinei și diabetului sunt recenzii ale studiilor publicate anterior, nu studii randomizate și controlate care compară direct berberina cu medicamentele pentru diabet. Puținele studii pe care le avem sunt destul de limitate, așa că este greu de spus cu certitudine dacă suplimentul ajută cu adevărat.

Sunt necesare mai multe cercetări, dar medicii spun că o combinație de berberină și metformină ar putea permite o reducere a dozei fiecărui medicament și ar avea mai puține efecte secundare decât utilizarea unuia sau a celuilalt medicament. Înainte de a încerca berberina, va trebui să discuți cu medicul tău, mai ales dacă iei insulină. 

Reduce colesterolul

Când depozitele de grăsime se acumulează din colesterolul ridicat, pot provoca înfundarea arterelor și împiedica fluxul de sânge către inimă și corp. Scăderea colesterolului ajută la combaterea bolilor de inimă.

Studiile au arătat că berberina poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol la unele persoane.

Într-un studiu în fitomedicină, participanților obezi li s-au administrat 500 de miligrame de berberină de trei ori pe zi, timp de 12 săptămâni. Rezultatele au relevat o reducere a nivelului de lipide din sânge și o ușoară scădere în greutate.

Acesta este doar un studiu, desigur. Cercetătorii vor trebui să efectueze mai multe studii la om pentru a determina dacă suplimentul poate reduce cu adevărat colesterolul.

Pentru persoanele care nu tolerează statinele, cel mai frecvent tip de medicament pentru tratamentul colesterolului ridicat, berberina poate fi o alternativă sigură, de luat în considerare.

Previne infecțiile recurente ale tractului urinar și cistita

Berberina ar putea ajuta femeile să evite senzațiile de durere și arsură din timpul  infecțiilor recurente ale tractului urinar și a inflamației vezicii urinare, cunoscută sub numele de cistită.

„De obicei îl recomand pentru infecții, inclusiv infecții ale tractului urinar și cistite”, spune dr. Parrish.

Într-un studiu controlat randomizat din 2018, publicat în Journal of Chemotherapy, a fost utilizată o combinație de diferite extracte de plante (inclusiv berberină) pentru a evalua eficacitatea în prevenirea recurenței infecțiilor de tract urinar. 

Grupul A a primit berberină, arbutină și mesteacăn. Grupul B a primit berberină, arbutină, mesteacăn și forskolin. Grupul C a primit proantocianidine, compuși vegetali despre care cercetătorii cred că sunt responsabili de capacitatea sucului de afine de a trata infecțiile urinare.

Cei din grupele A și B au avut episoade mai puține de cistită recurentă în timpul tratamentului și urmăririi ulterioare, cu o încărcare bacteriană mediană mai mică decât grupul C.

Te ajută să slăbești

Berberina a devenit unul dintre cele mai populare suplimente de  slăbire, alaturi de o dieta echilibrata si sport. Menținerea unei greutăți sănătoase ne protejează de bolile de inimă, diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral, osteoartrita și anumite tipuri de cancer. Berberina, ca supliment de slăbire poate ajuta la scăderea în greutate și poate ajuta la reducerea grăsimii de pe burtă.

Într-un mic studiu publicat în revista Medicină complementară și alternativă bazat pe dovezi, 37 de bărbați și femei cu sindrom metabolic au luat 300 de miligrame de berberină de trei ori pe zi, timp de trei luni.

La sfârșitul studiului, indicii lor de masă corporală (IMC) au scăzut de la un nivel obez la un nivel supraponderal. De asemenea, au pierdut în medie doi centimetri în jurul taliei.

Din nou, acest studiu a avut limitări, inclusiv dimensiunea redusă a eșantionului. Sunt necesare cercetări suplimentare, în special cu grupuri mai mari, pentru a valida descoperirile.

Persoanele supraponderale sau obeze ar putea încerca berberina ca supliment de  slăbire împreună cu o dietă sănătoasă și un regim de exerciții pentru a intensifica pierderea în greutate.

Ajută la digestie

Aspectele antiinflamatorii și antimicrobiene ale berberinei pot sprijini microbiomul intestinal al persoanelor cu afecțiuni gastro-intestinale, diaree și excrescență bacteriană din cauza sindromului intestinului iritabil, colitei ulcerative și a altor boli inflamatorii intestinale.

Într-un studiu randomizat, controlat cu placebo, publicat în Phytotherapy Research, pacienții cu sindrom de colon iritabil, predominant cu diaree, au luat 400 de miligrame de berberină pe zi, timp de opt săptămâni, rezultând îmbunătățiri ale frecvenței diareei și durerilor abdominale.

Poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer

Berberina suplimentară ar putea reduce polipii colorectali, potrivit unui studiu1 dublu-orb, controlat cu placebo, publicat în 2020 în publicația The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Studiul a inclus aproape 900 de persoane din China cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani cărora li s-au îndepărtat polipii în timpul colonoscopiei. Majoritatea polipilor intestinali sunt benigni, dar unii pot deveni canceroși. După procedură, oamenii au fost repartizați aleatoriu să ia 300 de miligrame de berberină de două ori pe zi sau un placebo și au fost urmăriți unul și doi ani mai târziu.

Niciunul dintre participanți nu a dezvoltat cancer colorectal în timpul studiului, dar cei care au luat berberină au avut mai puțini polipi recurenți (36%) comparativ cu cei care au luat placebo (47%).

Potrivit cercetătorilor, berberina ar putea fi o opțiune sigură și ieftină pentru a ajuta la prevenirea cancerului colorectal. De asemenea, nu au fost raportate efecte secundare grave.

Cum folosești berberina

Berberina este disponibilă ca extract și sub formă de pulbere sau capsule. De cele mai multe ori, suplimentele de berberină includ alte plante care au ca scop tratarea unei afecțiuni. De exemplu, persoanele cu diabet ar putea alege un supliment de berberină cu scorțișoară, care a fost asociat cu scăderea zahărului din sânge.

„Multe plante au efecte sinergice atunci când sunt luate împreună, așa că aș putea folosi mai multe ingrediente pentru a crea un amestec”, spune dr. Parrish.

Numeroase studii privind berberina menționează doze cuprinse între 900 și 1.500 de miligrame pe zi. De obicei, doza recomandată este de 500 miligrame, de trei ori pe zi.

Doza recomandată de berberină poate varia în funcție de obiectivul terapeutic și de tipul produsului utilizat.

În general, pentru prediabet, doza recomandată este de 500-1500 mg pe zi, administrată de obicei în 2-3 doze. Este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice supliment sau tratament.

Durata curei cu berberină poate varia în funcție de scopul terapeutic și de răspunsul individual al pacientului. În general, perioadele de tratament pot varia între câteva săptămâni și câteva luni. Este important să urmați sfaturile medicului dumneavoastră și să nu depășiți doza recomandată sau durata tratamentului fără a consulta medicul.

În ceea ce privește necesitatea de a lua berberina pentru întreaga viață, aceasta depinde de starea de sănătate a fiecărei persoane și de evoluția bolii sale. Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră și să efectuați controale regulate pentru a monitoriza starea de sănătate.

Nu uita! Întreabă-ți medicul dacă și câtă berberină trebuie să utilizezi.

Riscuri sau efecte secundare

Ca în cazul oricărui supliment sau medicament, pot apărea unele reacții adverse.

Studiile notează că berberina este în general bine tolerată.

Discută cu medicul 

Cu toate acestea, unii oameni pot prezenta dureri de cap, iritații ale pielii, greață, crampe, vărsături, diaree, constipație sau ritm cardiac lent dacă berberina este administrată în doze mari. Discută toate aceste aspecte cu medicul.

Dr. Parrish subliniază importanța de a vorbi cu medicul înainte de a lua berberină:„Berberina are o serie de interacțiuni cu medicamentele farmaceutice sau alte medicamente botanice, așa că vă rog să lucrați cu un medic pentru a vă asigura de o monitorizare adecvată”.

Urmărește nivelul zahărului din sânge

Berberina are capacitatea de a reduce zahărul din sânge, dar există riscul de a te afecta dacă iei prea multă, mai ales dacă iei deja medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi insulina.

Hipoglicemia este o stare de sănătate periculoasă care apare atunci când nivelul zahărului scade prea mult.

Dacă ai diabet, monitorizează-ți în mod regulat glicemia pentru a te asigura că nu scade prea mult. Și oricine ia berberină va dori să urmărească nivelul zahărului din sânge cu teste regulate de laborator.

Nu lua berberină dacă ești gravidă

Din cauza lipsei de studii, medicii recomandă femeilor însărcinate să evite berberina.

În concluzie, berberina este un compus natural care poate avea efecte benefice asupra sănătății, în special în prevenirea și tratarea diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment alimentar, inclusiv berberina, pentru a vă asigura că este sigur și adecvat pentru nevoile dumneavoastră de sănătate.


 

Surse foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://naturopathic.org/news/565580/6-Potential-Benefits-of-Berberine-You-Should-Know-About.html
Studiul "Berberine versus placebo for the prevention of recurrence of colorectal adenoma: a multicentre, double-blinded, randomised controlled study" - https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253%2819%2930409-1/fulltext

 

Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rate - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22739410/

Effects of a new combination of plant extracts plus d-mannose for the management of uncomplicated recurrent urinary tract infections - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29078739/

Berberine versus placebo for the prevention of recurrence of colorectal adenoma: a multicentre, double-blinded, randomised controlled study - https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253%2819%2930409-1/fulltext

Potential Benefits of Berberine You Should Know About - https://naturopathic.org/news/565580/6-Potential-Benefits-of-Berberine-You-Should-Know-About.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0