9 forme prin care poti preveni cancerul

A devenit, din păcate, una dintre cele mai întâlnite maladii. Cancerul este o boală a corpului, a minții și chiar și a spiritului și, tocmai din această cauză, o viață sănătoasă este recomandată pentru prevenția sa. Mici ajustări în stilul tău de viață pot însemna diferența între a trăi mai mulți ani, cu mai mult poftă de viață și vitalitate. ​

 

Iată câteva obiceiuri care te vor ajuta să reduci probabilitatea de a dezvolta această boală.

Pune-te în mișcare!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Probabilitatea ca persoanele active să dezvolte cancer este cu 30% mai mică față de ceilalți. Nu începe direct cu antrenamente istovitoare la sală, ore întregi, în fiecare zi. Poți începe cu lucruri mici, precum urcatul scărilor în locul liftului, mersul pe jos în locul mașinii, dans sau plimbări. 30 de minute de mișcare pe zi sunt suficiente. Această activitate îți va ajuta corpul să scadă nivelurile estrogenului, testosteronului și insulinei, factori care cresc riscul de cancer. Dacă încă nu te-am convins, află că lipsa de mișcare este al patrulea factor de risc în dezvoltarea cancerului.

Respiră!

O activitate atât de simplă este cea care ne permite să ne ocntrolăm corpul fizic și emoțional. Este una din strategiile cele mai simple pentru a face față situațiilor de stres și are un aport deosebit atât din punct de vedere preventiv, cât și curativ. Acordă-ți zilnic 5 minute pentru exercițiile de respirație.

Citește!

Mediul înconjurător, atitudinea noastră și comportamentul au o influență directă asupra predispoziției noastre de a ne îmbolnăvi. Lectura este una dintre activitățile cele mai benefice pentru sănătate, ajutând la reducerea stresului și la menținerea minții active.

Mănâncă sănătos

Evită alimentele despre care știm deja cu toții că sunt dăunătoare: grăsimi, zaharuri, coloranți. Bea cât mai multă apă și consumă alimente precum uleiul de măsline, orez integral, broccoli, ceapă, ciocolată neagră, citrice, spanac, căpșuni, fructe uscate, ouă, legume, mere, pepene, miere de albine, pește, ardei, ceaiuri, roșii de grădină.

Mergi la control!

Diagnosticul precoce este cheia în vindecarea cancerului. Prevenția este cu siguranță cea mai importantă, însă trebuie să mergi cât mai des la consult pentru a-ți verifica starea de sănătate. Recomandat este să mergi de două ori pe an.

Ştiai că...

... Ziua Mondială contra Cancerului este marcată, an de an, pe 4 februarie? Această zi internaţională a fost iniţiată pentru a creşte astfel gradul de conştientizare a cancerului şi pentru a încuraja prevenirea, detectarea şi tratamentul acestei boli nemiloase.

 
 

Iată alte măsuri prin care poţi preveni cancerul:

Nu fuma!

Folosirea oricărui tip de tutun te pune direct pe "drumul" spre cancer. Fumatul, scrie mayoclinic.org, a fost asociat cu numeroase tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, cancerul cavităţii bucale, al gâtului, al laringelui, al pancreasului, al vezicii urinare, colului uterin şi al rinichiului. Chiar dacă nu fumezi şi nu mesteci tutun, expunerea la fumatul pasiv ar putea să îţi crească riscul de cancer pulmonar.

Protejează-te de razele soarelui!

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer - şi una dintre formele care pot fi prevenite. Încearcă să respecţi recomandările medicilor şi să foloseşti creme cu SPF, să eviţi mersul la solar, să acoperi zonele expuse ale pielii, să stai la umbră în zilele caniculare şi să eviţi soarele între orele 10.00 si 16.00 (în lunile de vară), când razele soarelui sunt cele mai puternice.

Imunizează-te!

Prevenţia cancerului include protecţia împotriva unor infecţii virale. Discută cu medicul tău şi întreabă-l ce trebuie să faci pentru a te imuniza împotriva:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Hepatitei B - această boală îţi creşte riscul de a dezvolta cancer la ficat. Vaccinul pentru hepatita B este recomandat pentru anumiţi adulţi cu risc crescut, cum ar fi persoanele care sunt active sexual, dar nu se află într-o relaţie monogamă, persoanele cu infecţii transmise pe cale sexuală, cei care folosesc droguri administrate intravenos, etc.

•    Virusului Papiloma Uman (HPV fiind prescurtarea de la Human Papilloma Virus). HPV este un virus cu transmitere sexuală care poate duce la cancer de col uterin (numit şi cervix), cât şi la alte cancere din sfera genitală, precum şi la cancere ale celulelor scuamoase de la nivelul capului şi gâtului. Vaccinul împotriva HPV este recomandat pentru fetiţele şi băieţii de 11 şi 12 ani, potrivit Mayo Clinic.

Bea alcool cu moderaţie!

Dacă alegi să bei alcool, reţine că e bine să faci asta cu moderaţie. Riscul unor variate tipuri de cancer (inclusiv cancerul de sân, de colon, pulmonar, de rinichi si ficat) creşte o dată cu cantitatea de alcool pe care o consumi şi cu perioada de timp în care ai băut alcoo cu regularitate.
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0