30% din populatia adulta a Europei sufera de boli reumatice, cele mai frecvente afectiuni cronice

3 din 10 adulti sufera de una dintre cele peste 200 de afectiuni incadrate generic sub numele de boli reumatice. Printre cele mai frecvente sunt poliartrita reumatoida, osteoporoza, lupusul, spondiloartropatiile si guta.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Artritelor, sarbatorita anual pe data de 12 octombrie, Liga Romana Contra Reumatismului a organizat o discutie pe tema impactului socio-economic al bolilor reumatice si musculo-scheletice. Acestea reprezinta cea mai frecventa forma de afectiune cronica pentru populatia adulta si, cel mai ingrijorator, principala cauza a absenteismului de la locul de munca.

Fiindca afectiunile reumatice implica de cele mai multe ori dureri si deformari articulare, multi dintre pacienti se vad nevoiti sa isi intrerupa activitatea profesionala ca urmare a imposibilitatii de a-si indeplini sarcinile. De altfel, afectiunile reumatice reprezinta cea mai frecventa cauza de durere severa cronica. Pentru acesti pacienti, momentul reprezinta schimbarea radicala a stilului de viata si izolarea din punct de vedere social.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi unii dintre pacienti isi pot indeplini partial sarcinile la locul de munca, lipsa sustinerii din partea angajatorilor face dificila continuarea activitatii profesionale. Ne referim atat la accesibilitatea concreta, cu ajutorul rampelor, lifturilor si toaletelor speciale, cat si la flexibilitatea programului si deschiderea angajatorilor catre personalizarea fisei de post a acestor angajati.

In plus, statisticile arata si ca aproximativ 10% dintre pacienti prezinta un grad de handicap locomotor, ceea ce favorizeaza somajul in randul acestor persoane. 

In Europa, bolile reumatice si musculo-scheletice afecteaza peste 120 de milioane de persoane. In tara noastra, 1 din 100 de persoane sufera de poliatrita reumatoida, iar 2 din 100 de alte afectiuni din aceeasi categorie.

Desi se considera ca afectiunile reumatologice sunt specifice varstelor inaintate, acestea afecteaza si adultii tineri, adolescentii si copiii.

„Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de romani sufera de poliartrita reumatoida. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce si aplicarea timpurie a tratamentului au rol major in reducerea cheltuielilor directe, indirecte si intangibile ale bolilor reumatice si musculo-scheletice, pentru mentinerea sanatatii fortei de munca”, declara Conf. Dr. Catalin Codreanu, Presedinte, Liga Romana contra Reumatismului

Tratamentul vizeaza in special evolutia afectiunii si diminuarea durerilor, iar specialistii trag semnalul de alarma in privinta momentului in care este inceput acest tratament. In cazul afectiunilor reumatice, evolutia poate fi galopanta, handicapul survenind destul de rapid. De aceea este necesar ca tratamentul sa fie inceput cat mai rapid iar boala depistata si diagnosticata corect, la timp.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„CNAS deconteaza terapiile biologice pentru poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta si artrita idiopatica juvenila, pentru aproximativ 38.000 de pacienti. CNAS sustine anual 68 – 70 milioane de euro pentru tratamentul pacientilor cu artrite. In primul semestru din 2016 a fost alocata suma de 34 milioane de euro”, declara Dr. Oana Costan, Director directia Programe Curative, Casa Natională de Asigurari de Sanatate. 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0