3 plante care iti protejeaza sistemul nervos si scad riscul de dementa

Dementa este denumirea care face referire la mai multe sindromuri progresive ale creierului, care afecteaza memoria, capacitatea de gandire, comportamentul si emotiile.

3-plante-care-iti-protejeaza-sistemul-nervos-si-scad-riscul-de-dementa

Cu toate ca este adesea confundata cu Alzheimer-ul, dementa nu este sinonim cu Alzheimer-ul, ci Alzheimer-ul este o forma de dementa. In total, specialistii au identificat peste 100 de tipuri de dementa, dintre care Alzheimer-ul este cea mai cunoscuta si comuna forma.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Dementa apare, de regula, in timpul procesului de imbatranie, insa nu face parte din procesul normal de imbatranire.

Simptomele dementei:

  • pierderi de memorie
  • dificultati de exprimare, dar si de intelegere
  • dificultati la realizarea unor actiuni care inainte de declansarea bolii erau considerate de rutina
  • schimbari bruste de dispozitie, irascibilitate 
  • schimbari de comportament si  afectiunii fata de persoanele iubite

 

Studiile facute in domeniu au scos la iveala faptul ca dementa debuteaza cu 10 ani inainte de a se manifesta. De asemenea, se pare ca stilul de viata are un impact major asupra riscului de dementa, sedentarismul, stresul si mediul toxic in care traim crescandu-ne riscul de dezvoltare a acestei afectiuni.

Doar 1% dintre cei diagnosticati cu dementa dezvolta aceasta boala din cauze ce tin de mostenirea genetica, in timp ce restul de 99% capata aceasta afectiune din cauza stilului de viata ales. Asadar, putem face mici schimbari in vietile noastre pentru a preveni dementa.

Consumul acestor 3 plante s-a dovedit benefic in prevenirea dementei:

Ginkgo Biloba – planta medicinala bogata in antioxidanti, ginkgo biloba imbunatateste circulatia sanguina, dilatand vasele de sange. Studiile facute pe pacienti tratati cu 120 mg – 240 mg de extract de ginkgo biloba au sugerat ca aceasta planta poate ajuta persoanele care sufera de Alzheimer.

Ginkgo biloba are urmatoarele efecte:

 
 

Ginkgo biloba se regaseste sub forma de suplimente alimentare, pe care e indicat sa le iei dupa ce te consulti cu medicul tau. Semintele de ginkgo sunt periculoase, avand efecte nedorite mai ales daca sunt consumate crude.

Ceaiul verde – ceaiul verde este folosit de mii de ani pentru efectele sale terapeutice puternice. Un studiu realizat de catre cei de la Universitatea de Neurologie din Michigan a dovedit ca ceaiul verde protejeaza creierul de acumularea de placi amiloide, despre care se stie ca se regasesc in creierul bolnavilor diagnosticati cu Alzheimer.

Pentru rezultate garantate, e indicat sa se consme pana la 3 cani de ceai verde pe zi.

Centella asiatica – aceasta planta de origine asiatica contine antioxidanti de pret si este extrem de benefica pentru imbunatatirea memoriei.

Mai mult decat atat, centella asiatica are puternice efecte neuroprotective, impiedicand formarea beta-amiloidelor, deci prevenind Alzheimerul sau intarziindu-i evolutia.

Centella asiatica poate fi consumata fie sub forma de infuzie, fie sub forma de frunze deshidratate ori sub forma de pudra.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Alte schimbari ale stilului de viata care scad riscul de dementa

  • Introdu acizi grasi Omega-3 in dieta ta
  • Fa cel putin 150 de minute de sport pe saptamana
  • Foloseste tehnici de combatere a stresului
  • Fa exercitii pentru minte precum: puzzeluri, integrame ori meditatie
  • Citeste cu regularitate carti
  • Odihneste-te suficient

Cum ne dam seama ca o persoana draga are un inceput de dementa?

Pentru persoanele dragi, modficarile de comportament ale celor cu inceput sau predispozitie catre dementa sunt de neinteles si obiectiv, vorbind ar putea fi  usor de depistat, desi se instaleaza lent si insidios. Familiile se întreabă adesea daca „pacienții cu demență sunt conștienți de starea lor?” .În multe  cazuri, răspunsul scurt este nu, nu știu că au demență vasculara, Alzheimer sau mixta.. Ei isi modifica in primul rand comportamentul suportiv, se enerveaza usor, devin acuzatori si capata parca o alta personalitate. Poti observa obiectiv aceste modificari, in special:

  • dificultatea crescândă cu sarcinile și activitățile care necesită concentrare și planificare.
  • schimbările de personalitate și dispoziție.
  • perioade de confuzie mentală.
  • dificultăți de a găsi cuvintele potrivite, numele oamenilor sau de a nu putea înțelege conversațiile la fel de ușor.
  • inadaptabilitate la tehnologie- nu mai stiu sa foloseasca telefonul, telecomanda,  obiectele electrocasnice
  • devin extrem de critici si morocanosi
  • Demența, în special, este o cauză comună a comportamentului sexual dezordonat, inclusiv hipersexualitatea (Black și colab., 2005; Lindau și colab., 2007)

Oamenii își pot reduce riscul prin schimbări cheie în stilul de viață, inclusiv prin participarea la activități regulate și menținerea sănătății inimii. Pe baza cercetărilor de pana acum, o dieta adecvata, controlul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii si diabetului pot reduce riscul de declin cognitiv.  Unele studii de autopsie arată că până la 80% dintre persoanele cu boala Alzheimer si dementa vasculara sau mixta, au și boli cardiovasculare.

 Exercițiile fizice și alimentația sănătoasă pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, prin adoptarea unei diete mediteraneene, de exemplu, renuntarea la fumat si alcool si un program zilnic de sport sau plimbari de o ora, pe jos, in aer liber.

Exercițiile fizice regulate pot fi o strategie benefică pentru a reduce riscul de Alzheimer și demență vasculară. Exercițiile fizice pot beneficia în mod direct celulelor nervoase, prin creșterea fluxului de sânge și oxigen în creier. Datorită beneficiilor sale cardiovasculare cunoscute, un program de exerciții medical aprobat este o parte valoroasă a oricărui plan general de sănătate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0