20 de lucruri pe care nu le stiai despre organismul femeii

Organismul femeii este diferit de cel al bărbatului din multe puncte de vedere. Există o serie de diferențe în ceea ce privește modul în care funcționează corpul femeii, comparativ cu corpul bărbatului.

Iată despre ce este vorba!

Inima femeilor este mai mare decât a bărbaților

Inima femeii este programată astfel încât să bată de două ori mai rapid decât inima bărbatului. Asta și pentru că inima unei persoane de sex feminin este mai mică din punct de vedere al dimensiunilor decât cea a unui bărbat.

Femeile își folosesc, uneori, ambele emisfere ale creierului în același timp

Femeile își folosesc ambele emisfere ale creierului atunci când au de făcut ceva, în timp ce bărbații au tendința de a folosi mai mult emisfera stângă a creierului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mușchii femeilor conțin mai multă elastină

Femeile sunt mult mai flexibile decât bărbații. În primul rând, mușchii și tendoanele lor conțin mai multă elastină, proteina care oferă mușchilor, organelor și pielii noastre capacitatea de a se întinde. În al doilea rând, oasele inferioare sunt structural diferite de cele ale bărbaților, evoluând pentru a se adapta purtării unui copil timp de 9 luni. Curbura coloanei vertebrale inferioare se întinde pe 3 vertebre în corpul feminin, spre deosebire de doar 2 vertebre în corpul masculin, oferindu-le o mai mare flexibilitate în acea zonă. În cele din urmă, datorită adaptării evolutive pentru a avea copii, femeile au o flexibilitate mai mare și o gamă de mișcare mai mare și în zona pelvisului.

Femeile au o rezistență musculară mai bună decât bărbații

În timp ce bărbații sunt mai avantajoși când vine vorba de forță, este important de știut că femeile pot avea de fapt o rezistență musculară mai bună decât bărbații. Cercetări mai vechi au arătat că în exercițiile legate de rezistență, femeile au fost capabile să facă exerciții cu aproximativ 75% mai mult decât ar putea bărbații. Se sugerează că prezența estrogenului la femei face ca mușchii să fie mai rezistenți la oboseală. 

Femeile au mai multe papile gustative pe limbă

Femeile au mai multe papile gustative pe limbă decât bărbații. Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga a dovedit că bărbații trebuie să mănânce alimente cu 10% mai acre decât cele consumate de femei pentru a identifica gustul, și cu 20% mai dulci.

Pielea femeilor este mult mai sensibilă 

Pielea femeii este de două ori mai sensibilă decât pielea bărbaților. De asemenea, femeile aud sunete de frecvență înaltă mai bine decât bărbații. 

Femeile au o memorie mai bună decât bărbații

S-a descoperit că femeile au abilități de memorare mai puternice decât bărbații – inclusiv atunci când vine vorba de a-și aminti fețele oamenilor. O cercetare mai veche arată că femeile își amintesc fețele oamenilor mai bine decât bărbații, în mare parte datorită faptului că petrec mai mult timp studiind subconștient trăsăturile feței altor persoane. Iar un studiu recent arată că femeile tind să-și amintească mai bine, de asemenea, evenimentele din trecut, amintirile senzoriale (cum ar fi mirosurile) sau locația obiectelor 1.

Mușchii gâtului femeii sunt mai flexibili decât cei ai bărbaților

În general, femeile sunt mai flexibile decât bărbații. Și asta se datorează, în mare parte, compoziției țesuturilor lor conjunctive. De asemenea, deși este o generalizare, femeile se concentrează de obicei pe activități care necesită mai multă flexibilitate, cum ar fi yoga, dansul, pilates etc.

În sarcină, multe femei poftesc la lucruri necomestibile

În timpul sarcinii, 30% dintre femei poftesc la lucruri necomestibile precum sol, detergent sau carton. Sindromul pica este caracterizat de pofta de substanțe cu valoare nutritivă mică sau deloc. Cuvântul pica provine din latinescul magpie, care reprezintă o pasăre renumită pentru că mănâncă aproape orice. Și probabil că știi că majoritatea femeilor au numeroase pofte în timpul sarcinii; cu toate acestea, majoritatea acestor pofte sunt pentru lucruri precum murăturile și înghețata.

Motivul pentru care unele femei dezvoltă sindromul pica în timpul sarcinii nu este cunoscut cu certitudine. Însă specialiștii de peste Ocean cred că există o legătură între acest sindrom și o posibilă deficiență de fier.  În unele cazuri, este posibil ca acest sindrom să aibă o legătură cu o boală fizică sau psihică subiacentă.

Consumul de astfel de substanțe este potențial dăunător atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Consumul de astfel de substanțe poate interfera cu absorbția de nutrienți a substanțelor alimentare sănătoase și poate provoca de fapt o deficiență. Dacă ești gravidă și te confrunți cu acest sindrom, ia legătura cu medicul care îți monitorizează sarcina. 

Femeile leagă relații mai strânse cu oamenii 

Femeile leagă relații mai strânse cu oamenii și se atașează mai puternic de cei din jur întrucât partea din creier responsabilă cu afecțiunea și sentimentele este mai dezvoltată, comparativ cu cea a bărbaților. Acest lucru se petrece întrucât nivelul de oxitocină eliberat în creier este mai mare la femei.

O femeie are 450 de cicluri menstruale în timpul vieții

O femeie are, în medie, 450 de cicluri menstruale în timpul vieții. Durerile acute ce apar în timpul menstruației indică un deficit de calciu sau magneziu. Pentru a le combate se pot folosi comprese cu apă caldă, medicamente cu efect calmat și evitarea cofeinei. Activitățile sportive precum yoga și pilates sunt de ajutor în ameliorarea durerilor.

Simptomele infarctului la femei sunt diferite de simptomele bărbaților

Atunci când fac infarct, femeile au alte simptome decât bărbații. Acestea experimentează, mai degrabă, greață, indigestie și junghiuri în zona axilei.

Femeile vorbesc mai mult decât bărbații

O femeie rostește, în medie, 20.000 de cuvinte pe zi. Adică, cu 13.000 mai multe cuvinte decât un bărbat, care rostește aproximativ 7.000 de cuvinte pe zi.

Multe femei se confruntă cu incontinență urinară

Aproximativ o treime dintre femei este afectată de incontinență urinară. Această afecțiune apare din motive fizice, psihice ori din cauza unor probleme de natură sexuală.

Stresul se manifestă diferit la femei

Stresul determină apariția unor simptome diferite în cazul femeilor, comparativ cu bărbații. Pe de o parte, femeile au, din cauza stresului, dureri, indigestii ori simt nevoia acută de a plânge. Pe de altă parte, stresul afectează bărbații suprimându-le apetitul sexual, cauzând constipație sau diverse dureri și junghiuri. Potrivit concluziei unui studiu făcut de către cercetătorii suedezi, femeile care sunt expuse la stres pentru o perioadă îndelungată au șanse mai mari să dezvolte demență sau Alzheimer, în comparație cu bărbații.

Femeile tolerează mai bine durerea decât bărbații

O cercetare recentă arată că femeile tolerează durerea mai bine decât bărbații2. Mai mult decât atât, bărbații și femeile își amintesc diferit durerea. Cercetătorii au descoperit că bărbații își aminteau în mod clar experiențele dureroase anterioare. Și, ca rezultat, au fost mai stresați și mai sensibili la durerea ulterioară. Femeile, pe de altă parte, nu păreau să fie stresate de experiențele dureroase anterioare. Într-un fel, capacitatea femeilor de a bloca amintirile ajută la dispariția durerii.

Femeile percep mai multe culori decât bărbații

Când vine vorba de culori, bărbații și femeile nu le văd la fel. Cercetările anterioare au arătat că femeile au un vocabular de culori mai larg. Ceea ce un bărbat descrie pur și simplu drept verde, pentru o femeie poate fi verde crud sau verde brotăcel, de exemplu. Potrivit cercetătorilor, femeile nu numai că pot numi mai multe culori, dar percep și mai multe culori datorită diferențelor senzoriale.

Femeile au șanse mai mari de a supraviețui leziunilor traumatice decât bărbații

Oamenii de știință cred că speranța de viață mai lungă a femeilor se datorează faptului că acestea au șanse mai mari de a supraviețui rănilor și traumei. Cercetătorii, studiind datele despre pacienții care au ajuns la spitale cu leziuni traumatice, au descoperit că femeile cu vârsta cuprinsă între 13 și 64 de ani aveau șanse semnificativ mai mari de a supraviețui.  

Femeile au ritmuri circadiene diferite

Bărbații și femeile au ritmuri circadiene diferite, ceasul intern al corpului uman. Ce înseamnă asta? Că, așa cum arată un studiu recent, femeile tind să fie mult mai matinale, deoarece ceasurile interne ale corpului uman urmează un fus orar diferit de cel al bărbaților3. Ritmurile circadiene sau ceasul intern conferă structură temporală comportamentului și fiziologiei umane pentru a alinia procesele homeostatice cu schimbările anticipate ale mediului. Perturbarea acestor ritmuri poate influența sănătatea și bunăstarea. 

Femeile au un sistem imunitar mai puternic

Așa cum am menționat mai sus, femeile trăiesc mai mult decât bărbații, iar acest lucru se explică prin faptul că corpul feminin luptă mai eficient împotriva infecțiilor decât corpul masculin. Studiile sugerează că estrogenul, hormonul sexual feminin, joacă un rol în acest sens, reducând expresia unei enzime care împiedică sistemul de apărare al organismului împotriva bacteriilor și virușilor. Oamenii de știință bănuiesc că femeile au un sistem imunitar mai bine dezvoltat decât bărbații  datorită rolului principal pe care acestea îl au în nașterea și îngrijirea bebelușilor. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „What did you do yesterday? A meta-analysis of sex differences in episodic memory”, Psychological Bulletin. 2019, Herlitz, A. et al.
https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fbul0000197
2 Studiul „Male-Specific Conditioned Pain Hypersensitivity in Mice and Humans”, Current Biology, 2019, Loren J. Martin, Erinn L. Acland, Chulmin Cho
Erika N. Carlson et al. 
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(18)31496-9
3 Studiul „Sexual dimorphism in body clocks”, Science, 2020, Sean T. Anderson et al.
https://www.science.org/doi/10.1126/science.abd4964?utm_campaign=toc_sci-mag_2020-09-03&et_cid=3470116&et_rid=33791161
American Pregnancy Association - Pica Cravings During Pregnancy
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/unusual-cravings-pica/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0