Salveaza-ti viata - cum iti faci manevra Heimlich singur

Manevra Heimlich, cunoscuta si sub denumirea de manevra de salvare de la sufocare, este o metoda prin care se poate indeparta un obiect/ aliment care blocheaza caile respiratorii ale unei persoane, provocandu-i sufocarea.

Statistic vorbind, sufocarea este a patra cauza de moarte provocata in mod neintentionat. Din aceasta cauza, este foarte important ca manevra Heimlich sa fie cat mai cunoscuta si folosita. Aceasta manevra ridica diafragma si impinge aerul din plamani afara, impingand totodata si obiectul/ alimentul care blocheaza caile respiratorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce te faci, insa, daca esti singur cand te ineci cu ceva si nu ai la cine sa apelezi pentru deblocarea cailor respiratorii? Ei bine, ar trebui sa stii sa iti faci manevra Heimlich singur. Exista mai multe metode prin care poti reusi:

1. Amplaseaza-ti pumnul chiar deasupra buricului, cu degetul mare infipt catre interior. Cu ajutorul celeilalte maini, impinge pumnul spre interior, insa totodata in sus (ca si cum ai forma litera “J”). Repeta operatiunea de 5 ori, impingand tare. Obiectul blocat la nivelul cailor respiratorii va fi eliminat sau se va declansa o tuse care va expulza obiectul cu pricina.

2. O alta metoda de salvare de la sufocare implica folosirea unui scaun. Asaza-ti abdomenul lipit de spatarul scaunului. Apoi, prinde scaunul cu ambele maini si impinge-l in abdomen, astfel incat diafragma sa se ridice si sa forteze deblocarea cailor respiratorii.

Specialistii ne recomanda, in primul rand, sa ne pastram calmul. Panica si teama pot cauza contractarea cailor respiratorii, ceea ce poate face deblocarea acestora si mai dificila.

In prima faza, ar trebui sa ne relaxam si sa tusim puternic, pentru a indeparta alimentul/ obiectul care ne blocheaza respiratia. In cazul in care caile respiratorii sunt partial blocate, tusea insistenta va reusi sa le elibereze. Daca, insa, blocajul cailor respiratorii este total, este recomandat sa apelam la ajutor sau sa ne facem manevra Heimlich singuri.

Este contraindicata incercarea de a indeparta cu degetele obiectul sau alimentul care blocheaza caile respiratorii, intrucat aceasta procedura nu va face altceva decat sa impinga si mai tare alimentele pe trahee, facand situatia si mai grava.

Prevenirea sufocarii in urma inecarii cu alimente poate fi facuta prin evitarea vorbitului sau rasului in timpul mesei. Aceste activitati favorizeaza blocarea cailor respiratorii cu alimente.

 

 

Cum sa faci manevra Heimlich altcuiva

Daca persoana care s-a inecat este constienta si tuseste, monitorizeaza situatia pentru a te asigura ca face fata situatiei. Daca observi ca persoana in cauza nu mai tuseste, nu e capabila sa vorbeasca sau sa respire si cere ajutor facand semne disperate cu mainile, e cazul sa intervii.

Pune persoana in cauza sa stea in picioare si aseaza-te in spatele ei. Apleac-o usor catre fata si loveste-o in spate de 5 ori, viguros, cu podul palmei.

Prinde-o apoi cu bratele in jurul taliei, asaza-ti pumnul deasupra buricului, cu degetul mare catre interior. Prinde-ti pumnul cu cealalta mana si impinge-l catre interior-sus viguros. Repeta de 5 ori aceasta manevra. Obiectul/ alimentul care bloca respiratia ar trebui sa fie expulzat sau se va declansa o tuse care va deboca rapid caile respiratorii. 

Daca persoana in cauza este insarcinata, vei pozitiona pumnul mai sus, imediat sub sani.

In cazul in care un copil mai mic de un an s-a inecat, asaza bebelusul pe antebrat, cu fata in jos. Loveste-l usor cu podul palmei pe spate. Daca aceasta manevra nu rezolva problema, ridica-l cu fata in sus, tot pe bratul tau, asigurandu-te, insa, ca are capul pozitionat mai jos decat trunchiul. Pune doua degete pe stern (n.r. osul pieptului) si executa 5 compresii rapide. Repeta operatiunea pana cand caile respiratorii ale celui mic sunt deblocate complet.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0