Rucola: ce beneficii are unul dintre cele mai populare tipuri de salata

Rucola este o planta cu fruze intr-o nuanta de verde inchis, cu gust usor amarui, care este folosita atat pe post de aliment, in stare cruda, cat si pe post de planta medicinala.

Beneficiile rucolei sunt nenumarate, aceasta planta fiind extrem de sanatoasa. Bogata in vitamina K, vitamina A, acid folic si o multime de antioxidanti, rucola are efecte antiinflamatoare, vindecatoare si nu numai.

Valori nutritionale pentru o cana de rucola cruda

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Calorii: 5

Fibre: 1 g

Vitamina K: 22 mg (28% din doza zilnica recomandata)

Vitamina A: 475 mg (10% din doza zilnica recomandata)

Acid folic: 19 mg (4% doza zilnica recomandata)

Vitamina C: 6 mg (4% din doza zilnica recomandata)

Calciu: 32 mg (4% din doza zilnica recomandata)

 

 

Proprietati rucola

Imbunatateste digestia – rucola este un aliment alcalin, echilibrand pH-ul organismului. Nivelul de pH este esential pentru sistemul digestiv , dar si pentru intarirea sistemului imunitar.

Rucola este un aliment cu un continut ridicat de apa, care ajuta la eliminarea toxinelor din sistemul digestiv, dar si din sange. Consmul regulat de plante precum rucola previne constipatia in mod natural si imbunatateste sanatatea colonului, dar si a altor organe.

Previne cancerul -  rucola contine glucozinolati, fitonutrienti care lupta impotriva cancerului. Atunci cand mestecam rucola, glucozinolatii se amesteca cu enzimele digestive si se transforma in nutrienti care lupta cu celulele canceroase.

Totodata, compusii din rucola neutralizeaza si efectul pe care radicalii liberi il au asupra organismului, prevenind astfel cancerul, precum si imbatranirea prematura.

Protejeaza vederea – rucola contine carotenoizi, adica antioxidanti care protejeaza sanatatea ochilor pe masura ce intaintam in varsta.

Protejeaza inima – rucola are capacitatea de a imbunatati sanatatea vaselor de sange, actionand precum un antiinflamator. De asemenea, substantele din rucola scad si nivelul de colesterol din sange.

Intareste oasele – consumul de rucola fortifica oasele, o cana de rucola continand mai bine de un sfert din doza zilnica recomandata de vitamina K, despre care se stie ca este necesara pentru oase puternice. Tot vitamina K previne si formarea cheagurilor de sange.

Te ajuta sa slabesti – rucola este un aliment bogat in nutrienti, dar care nu are mai mult de 5 calorii/ 1 cana. Rucola este considerata un superaliment, fiind ideala in timpul curelor de slabire, dar si pentru detoxifiere.

 

 

Ideala pentru femeile insarcinate – acidul folic se regaseste din belsug in rucola. Consumul de rucola scade deci riscul nasterii unui copil cu malformatii.

Cum se consuma rucola

Rucola poate fi consumata sub forma de salata, insa poate fi adaugata si in paste ori poate fi folosita la prepararea sosurilor sau pe post de topping pentru pizza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti incorpora rucola in alimentatia ta si adaugand-o in preparate pe care le mananci zilnic astfel:

  • Adauga o mana de rucola proaspata in omleta pe care o mananci la micul dejun
  • Adauga o mana de rucola in smoothie-ul pe care in consumi zilnic
  • Adauga rucola in sandvisul pe care il mananci la micul dejun sau la pranz
  • Soteaza rucola in ulei de masline si consum-o pe post de garnitura pentru felul principal

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0