Rubeola: cum se transmite si care sunt simptomele

Rubeola este o boala infecto-contagioasa caracterizata prin manifestari respiratorii usoare, adenopatii si eruptie maculo-papuloasa, provocata de virusul rubeolic.

In general este o boala usoara, dar ea poate evolua si sever cu multiple complicatii, iar rubeola transmisa de la mama la fat poate fi fatala!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Incidenta bolii este maxima primavara, afecteaza cel mai des copiii intre 5 si 9 ani.

O persoana bolnava este contagiosa cu 7-10 zile inainte de aparitia eruptiei si inca 7 zile de la disparitia ei. Singura sursa de infectie este omul bolnav, virusul se transmite cel mai frecvent respirator, dar ea poate fi transmisa si transplacentar de la mama bolnava la fat.

Cum se manifesta rubeola?

De obicei, rubeola este o boala inofensiva, copiii prezinta in general forme usoare de boala.

Rubeola transmisa de la o mama infectata la fat provoaca rubeola congenitala fatului, o boala grava ce poate produce sechele definitive!!!

Rubeola dobandita pe cale respiratorie:

Are o perioada de incubatie de 14-21 de zile, majoritatea infectiilor sunt foarte usoare.

Ea debuteaza cu simptome respiratorii usoare ce dureaza 2-4 zile, copiii pot sa nu prezinte niciun simptom, pe cand adultii pot prezenta febra, stare generala modificata, lipsa poftei de mancare.  Ulterior apare o eruptie la nivelul fetei care se extinde rapid spre membrele inferioare. Odata cu eruptia apare o rinita usoara, conjunctivita, febra (timp de 1 zi), eruptia evolueaza rapid, incat ea poate pali pe fata in timp ce apare pe trunchi; eruptia apare ca arii mari de roseata ce se raspandesc in 24 de ore pe tot corpul.

Cel mai caracteristic semn in rubeola este inflamarea ganglionilor din spatele urechilor, gatului si de la baza capului.

Exista si forme de boala fara eruptie!

Ce complicatii pot aparea dupa rubeola?

Complicatiile bolii  pot fi: artrita, poliartrita, scaderea usoara a trombocitelor, hepatita usoara, encefalita rubeolica cu risc crescut de deces, panencefalita rubeolica progresiva (ce evolueaza cu dementa, convulsii, lipsa vazului, coma si deces in 2-5 ani)

Rubeola congenitala:

In lunile mici de sarcina rubeola poate duce la moartea fatului sau la nastere prematura cu defecte congenitale. Nou-nascutul va avea la nastere greutate mica, ficatul si splina marite, leziuni osoase, cutia craniana mica, boli ale inimii iar pe viitor copilul va dezvolta surditate, retard mental, tulburari ale tiroidei, leziuni degenerative cerebrale si autism.

Exista si posibilitatea cronicizarii bolii - rubeola congenitala evolutiva in care nou-nascutul este foarte contagios (mai mult de 6 luni), boala evolueaza extrem de sever si nou-nascutul are risc mare de deces.

 

 

Cum tratam un copil cu rubeola?

Este obligatorie izolarea pacientilor la domiciliu timp de 7 zile, cu repaus la pat, administrarea de simptomatice iar in caz de febra vom administra Paracetamol, nu Aspirina!

Cum ne protejam de rubeola?

Cea mai eficienta metoda de protectie este vaccinarea. Vaccinarea este indicata de rutina bebelusilor de 9-15 luni!

Din cauza riscului de dezvoltare a rubeolei congenitale vaccinarea este recomandata fetelor la pubertate (10-14 ani), gravidelor dupa nastere, femeilor in perioada fertila.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0