Riscurile la care caldura expune pacientii cu diabet

Persoanele diabetice sunt foarte sensibile la căldură însă, din păcate, cele mai multe dintre ele neglijează acest aspect și se expun multor riscuri în timpul verii.

Statistic vorbind, în zilele caniculare ajung la spital cu urgențe mai mulți pacienți diabetici decât în zilele cu temperaturi mai scăzute.

Temperaturile crescute și umiditatea în exces sunt destul de greu de suportat de organismul persoanelor care suferă de diabet. Pe timp de vara, diabeticii sunt predispuși la deshidratare, epuizare termică și afecțiuni la nivelul picioarelor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Căldura excesivă poate declanșa fluctuații ale glucozei din sânge, așa că diabeticii ar trebui să își verifice glicemia de mai multe ori pe zi în timpul verii.

Diabetul și deshidratarea

Indiferent de starea sănătății, hidratarea este extrem de importantă și, mai ales în zilele toride de vara, trebuie să ne asigurăm că bem suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2 însă, hidratarea este și mai importantă întrucât atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat, urinarea este mai frecvența. Și unele medicamente prescrise persoanelor care suferă de diabet favorizează deshidratarea.

Pentru a preveni deshidratarea, consumă multă apă, limonadă și alte băuturi neîndulcite. Bea întotdeauna apă înainte de a ți se face sete. Și fructele, supele și ceaiurile sunt de ajutor. Totodată, evita sau limitează consumul de cafea și alcool, băuturi despre care se știe că deshidratează organismul.

Diabetul și epuizarea termică

Epuizarea termică se manifestă după mult timp petrecut în soare, la temperaturi foarte mari (indiferent că te plimbi sau faci plajă), și se manifestă prin următoarele simptome:

  • amețeală,
  • transpirație excesivă,
  • senzație de leșîn,
  • crampe musculare,
  • dureri de cap
  • și palpitații.

Pentru a preveni epuizarea termică, asigura-te că eviți să petreci timp afară la orele prânzului, dar și că foloseșți un ventilator sau un aparat de aer condiționat pentru a crea un mediu plăcut în ciuda caniculei.

Diabetul și sănătatea picioarelor

Îngrijirea picioarelor este deosebit de importantă pentru persoanele diabetice. Folosește șosete din bumbac pentru a preveni transpirația picioarelor și asigura-te că picioarele sunt mereu uscate. Verifică în fiecare zi tălpile, pentru a vedea dacă există răni la nivelul acestora.

Ponturi pentru diabeticii care își fac injecții cu insulină

Dacă faci parte din categoria celor care își fac zilnic injecții cu insulină pentru reglarea glicemiei, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi în timpul sezonului cald:

  • Pompa de insulină ar trebui să fie protejată de razele puternice ale soarelui, dar și de căldură excesivă. Așadar, ține-o în geantă, eventual într-un recipient termoizolant, dacă ai de gând să îți petreci toată ziua afară, în căldură. Dacă insulină stă în temperaturi foarte ridicate își poate pierde abilitatea de a regla glucoză din sânge.
  • Transpirația în exces poate fi o problema dacă foloseșți un stilou injector pentru administrarea insulinei. Pentru a întâmpina problemele, aplică antiperspirant pe zona pe care șții că îți vei administra insulină. Totodată, dacă ai transpirat deja, nu uită să dezinfectezi pielea cu puțînă apă și săpun ori cu alcool, înainte de a-ți administra insulină.

Care sunt riscurile hipoglicemiei ce apar din cauza vremii caniculare?

Vremea caniculară poate crește riscul de hipoglicemie pentru acele persoane care urmează un tratament cu medicamente pentru scăderea glicemiei. Specialișții de peste hotare notează că metabolismul corpului nostru este mai crescut în zilele cu vreme caniculară și cu multă umezeală, lucru care poate duce la o creștere a riscului de instalare a hipoglicemiei.

Din nefericire, episoadele de hipoglicemie pot fi ceva mai greu de depistat în zilele cu temperaturi foarte mari. Nu fi tentat să treci cu vederea simptomele hipoglicemiei, cum ar fi transpirația și oboseală, considerându-le doar un rezultat al vremii caniculare, pentru că acestea ar putea fi un semn al hipoglicemiei.

Ai mare grijă atunci când conduci mașînă și măsoară-ți glicemia înainte și după fiecare călătorie făcută cu mașînă. Totodată, fă pauze în mod regulat, oprește vehiculul în parcări sau benzinării pentru a-ți testa glicemia, mai ales dacă vei călătorii pe distanțe mai mari.

Pentru a preveni episoadele de hipoglicemie, fii pregătit pentru a-ți testa glicemia mai des decât o faci în mod normal, în special dacă participi la activități fizice care se desfășoară pe vreme caniculară.

Ține la îndemână o sursă de carbohidrați pe care să o consumi când ai nevoie, cum sunt tabletele cu glucoză.

În timpul modificărilor de temperatura care pot să aibă loc vara, s-ar putea să fie nevoie să îți ajustezi nivelurile de insulină. Dacă te confrunți cu valori mai mari sau mai mici ale glicemiei și ai nevoie de sfaturi în legătură cu ajustarea dozei de insulină, discuta cu medicul care se ocupă de cazul tău.

Lista cu recomandări de care trebuie să ții cont în fiecare vară!

Lista ta cu recomandări, dacă ești diabetic, trebuie să se rezume la câteva aspecte importante pe timpul verii:

  • Testează-ți glicemia mai des. Verifică glicemia înainte, în timpul și după ce ești activ. Poate fi necesar să ajustezi cantitatea de insulină pe care o utilizezi. Adresează-te medicului tău dacă crezi că ai nevoie de ajustarea dozei.
  • Păstrează-ți medicamentele, echipamentul medical, alimentele și alte resurse cât mai departe de căldură soarelui.
  • Stai în interior, în încăperi cu aer condiționat, atunci când afară sunt cele mai mari temperaturi.
  • Poartă haine lejere, în culori deschise.
  • Dacă este nevoie, cere ajutorul personalului medical, care te va îngriji în cazul în care ai afecțiuni declanșate de valul de căldură.
  • Fă-ți un plan în cazul în care rămâi fără electricitate și nu poți folosi aer condiționat sau frigider pentru insulină.
  • E bine să ai o geantă pregătită cu lucrurile de care ai nevoie, pentru situațiile de urgență.
  • Bea multă apă, chiar dacă nu ți-e sete, ca să nu te deshidratezi. Evită alcoolul și băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua și băuturile energizante sau cele folosite de sportivi. Acestea pot duce la pierderea apei și pot crește nivelul de zahăr din sânge.
  • Aplică cremă cu protecție solară și poartă o pălărie când ieși afară, în soare. Arsurile solare pot crește nivelul de zahăr din sânge.
  • Nu merge desculț, nici măcar pe plajă sau la piscină.
  • Folosește aparatul de aer condiționat sau mergi într-o clădire sau un centru comercial cu aer condiționat pentru a te răcori. În caz de căldură foarte mare, un ventilator de cameră nu va răci suficient aerul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/manage-diabetes-heat.html

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/hot-weather


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0