Riscul de Parkinson, mai mare la pacientii cu hepatita

Pacientii infectati cu virusul hepatitei C sau B prezinta risc crescut de Parkinson, potrivit unui studiu realizat recent.

Hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului si este, de cele mai multe ori, cauzata de virusurile hepatice. Virusul hepatitei C (VHC) si virusul hepatitei B (VHB) sunt cele mai comune virusuri de hepatita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, la nivel global sunt peste 130-150 de milioane de persoane care sufera de hepatita C cronica. In ceea ce priveste numarul bolnavilor de hepatita B, acesta creste pana la 240 de milioane de pacienti infectati la nivel mondial.

Mai multe studii facute in trecut au sugerat ca ar exista o legatura intre infectia cu un virus hepatic si boala Parkinson. Acest studiu insa, realizat de catre echipa de cercetatori de la Universitatea din Oxford si publicat in Jurnalul de Neurologie, a investigat atent legatura dintre hepatita C, hepatita B si boala Parkinson.

Echipa de cercetatori a folosit o baza de date ce includea 22.000 de pacienti cu hepatita B, 48.000 de pacienti cu hepatita C, 6.000 de pacienti cu hepatita autoimuna, 4.000 cu hepatita cronica si 20.000 de pacienti infectati cu virusul HIV.

Oamenii de stiinta au aflat ca riscul de a dezvolta Parkinson este cu 76% mai mare in cazul pacientilor infectati cu hepatita B, iar in cazul celor infectati cu hepatita C, riscul este cu 51% mai mare.

Nu s-a descoperit insa nicio legatura intre hepatita autoimuna ori HIV si riscul de a dezvolta Parkinson.

Boala Parkinson este o afectiune degenerativa care apare ca urmare a distrugerii celulelor din creier care produc dopamina. Parkinson-ul afecteaza sistemul locomotor si se manifesta prin: temur, rigiditatea corpului, instabilitatea corpului si  lentoarea in miscari. Din pacate, nu exista inca un tratament care sa vindece boala Parkinson, iar aceasta evolueaza in timp, fiind o afectiune degenerativa.

 

 

Cauza bolii Parkinson nu se cunoaste, se stie doar ca pacientii care sufera de aceasta afectiune pierd, treptat, celulele care produc dopamina, al carei rol este esential atunci cand vine vorba despre locomotie.

Nici legatura cu hepatita C si hepatita B nu se stie de unde apare, insa specialistii sustin ca, uneori, ciroza produce probleme de miscare similare cu simptomele bolii Parkinson.

Acum, oamenii de stiinta se intreaba daca nu exista, cumva, o legatura intre medicamentele folosite pentru tratarea hepatitei si boala Parkinson. Totusi, sansele ca aceasta sa fie explicatia sunt destul de reduse intrucat majoritatea pacientilor monitorizati nu primeau tratament antiviral in momentul studiului.

O alta curiozitate a cercetatorilor este urmatoarea: tratarea timpurie a hepatitei C are vreun impact asupra riscului de dezvoltare a afectiunii Parkinson?

Julia Pakpoor, medic care face parte din echipa de cercetatori care a realizat studiul, e de parere ca evolutia bolii Parkinson este una complexa, afectata atat de factorii genetici, cat si de cei de mediu. Este posibil, asadar, ca virusul sau tratamentul pentru infectie sa joace un rol esential in declansarea bolii Parkinson. Pe de alta parte, e posibil si ca persoanele predispuse infectiei cu virusul hepatic sa prezinte totodata risc crescut de Parkinson.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0